Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658072
   « Vissza

Időközi választások: Fidesz bukta és Fidesz siker

 « Cikkek és hírek 
2022. július 12.
 

Időközi választásokat tartottak július 10-én a XVI. kerület 2-es választókörzetében valamint Nagytarcsán – emitt kétharmados Fidesz győzelem sikerült, amott a kormánypárti támogatású jelöltek teljes mértékben elbukták a választást.

     A 2019-es önkormányzati választásokon a jelentős Fidesz győzelem mellett több egyéni képviselői körzet is az ellenzék kezébe került. A 2-es körzetben, ami Szentmihály alsó részét jelenti a József és János utca, Csömöri út és Palotai határút környékén, nos itt Vajda Zoltán legyőzte Horváth Ádámot, a körzet korábbi képviselőjét, aki ezután a pártlistáról került be a képviselő-testületbe.

kepfile

Horváth Ádám kétharmaddal győzött a XVI. kerület 2-es önkormányzati körzetében

  Azután jött a 2022-es parlamenti választás, ahol az előválasztáson az ellenzéki jelöltek közül Vajda diadalmaskodott, így ő indulhatott az egyesített ellenzék színeiben a fideszes Szatmáry Kristóffal szemben. Nagyon felemás eredmény született: a Kertvárosban Szatmáry toronymagasan hozta a szavazatokat, amit az idecsatolt zuglói szavazatok sem tudtak teljesen lerontani: pici különbséggel még mindig Szatmáry vezetett. Majd megérkeztek egy hét után a más településeken, illetve külföldön élő, de itt állandó lakcímmel rendelkezők szavazatai, és ezek átbillentették az eredményt: Vajda Zoltán lett a körzet országgyűlési képviselője, Szatmáry pedig a Fidesz listáján került be a parlamentbe.
    Miután egy személy nem lehet egyszerre országgyűlési és önkormányzati képviselő, Vajdának le kellett mondania, és ezért került sor időközi választások kiírására.

kepfile

    A választások alaphangját szintén Vajda adta meg: az ellenzéki társakkal nem egyeztetve belengetett egy saját jelöltet, Farkas Adriánt, aki (a plakátja szerint) független, helyi, pártok által támogatott, és Vajda is nyilvánosan támogatta. A többi helyi ellenzéki ezen berágott, és elindították ellen-ellenzéki jelöltnek Kertész Editet a DK színeiben, a Jobbik és a Momentum támogatásával. Szokás szerint elindult a Civil-16 egyesület nevében annak elnöke, Schaffer Viktor. A Fidesz Horváth Ádámot indította, majd az Iszomm-Munkáspárt színei­ben elindult még Horváth Márk Zsolt, ki tudja, miért...

kepfile

Kertész Edit kampányol a szavazókörrel szemben, a Csömöri úton

    A választás napján különös dolog történt. A legtöbb szavazókör a szép új Szent-Györgyi iskolában volt, s a bejárattal szemben, az út túloldalán egyszer-csak megjelent a DK jelöltje személyesen, teljes harci felszerelésében: pulttal, plakáttal, s leült egy kisszékre a fa árnyékában. Ebből nagy botrány kerekedett, mivel a szavazóhelyiség 150 méterén belül kampányolni nem lehet. Kijött a rendőrség, összeült és elítélő határozatot hozott a választási bizottság, s már ott tartott a dolog, hogy pénzbírságot kell a renitens jelölttel szemben alkalmazni, amikor Kertész Edit összecsomagolta és eltüntette a pultot, de azért ő személyesen ott maradt a kisszéken az árnyékban: hátha személyiségének varázsa átsugárzik a bejáratra, és hoz számára elegendő szavazatot.

    Más esemény nem történt, és a szavazatszámlálás is igen gyorsan megtörtént: fél 8-ra kiderült, hogy Horváth Ádám 68 százalékkal, 544 szavazattal nyerte a választást a 25 százalékos részvétel mellett. Farkas Adrián nem egész 15 százalékot kapott, míg Kertész Edit harmadik lett 176 szavazattal. Schaffer Viktor 3,8 százalékot ért el, a Munkáspárt jelöltjére pedig az ötből három szavazókörben szavaztak, így kapott összesen 7 szavazatot (vélhetően rokonoktól, ismerősöktől).
     A Fidesz tehát jelentős sikert ért el, és visszahódította a korábban elveszett körzetet. Horváth Ádám tehát listás képviselőből egyéni képviselő lett, s hogy a felszabadult listás helyen ki lesz a befutó, arról később születik döntés.

   Nagytarcsán viszont nagyon másként alakultak a választás dolgai. Itt 2020 októberében döntött a testület az önfeloszlatásról, mivel a testületi többség nem értett egyet a polgármester döntéseivel. Ámde jött a járvány, és azóta nem lehetett választásokat tartani.
     A testületen belül jelentős feszültségek alakultak ki, és az a furcsa helyzet jött létre, hogy a korábbi önkormányzati képviselők közül senki nem akart elindulni Fidesz-színekben az időközi választáson.
   A korábbi polgármestert, Rimóczi Sándort a Fidesz jelölte, és több cikluson keresztül sikerült is megőriznie a székét. A testületi harcok viszont úgy megviselték az egészségi állapotát, hogy szóba sem jöhetett az indulása. A Fidesz-KDNP színeiben egy teljesen új csapat jelentkezett a választásra, Réthy Erik polgármester-jelölt vezetésével. Az ottani választási szabályok szerint hat listás jelöltet állított a Fidesz az önkormányzati helyekre.
    A helyi ellenzék korábban jelentős akciókat hajtott végre Nagytarcsán, még tüntetést is tartottak az önkormányzat előtt. Kézben tartották a nagytarcsai FB-csoportok egy részét is. Jelentős kritikával illették az önkormányzati vezetést, és egyes döntéseket sikeresen akadályoztak.
    A választásokon a csapatuk függetlenként indult, az Otthonunk Nagytarcsa szlogennel. Polgármesternek Gulyás István Tamást jelölték, és mind a hat listás helyre megvolt az emberük. A felsoroltakon kívül polgármester-jelöltként elindult Szlaukó Istvánné, a szlovák önkormányzat vezetője, korábbi alpolgármester.

kepfile

Az Otthonunk Nagytarcsa csapata egy Petőfi utcai ház kerítésén

   A nagytarcsai választóknak a nagyrészt ismeretlen fideszes jelöltek és az ellenzéki független jelöltek között kellett dönteniük, így szerepeltek tizenketten a listás szavazólapon. A három polgármester-jelölt között két független volt, és egy Fidesz-KDNP által támogatott.
   A tavaszi parlamenti választások alkalmával a Fidesz jelöltje és listája jelentős előnnyel végzett, de itt helyi dolgokról volt szó, nem az országos politikáról. Az eredmény pedig földcsuszamlás-szerű ellenzéki győzelem lett, hatalmas kormánypárti vereséggel.

   A polgármester Gulyás Tamás István lett, a szavazatok 64 százalékával, Réthy Erik 29 százalékot, Szlaukó Istvánné 7 százalékot kapott. Az Otthonunk Nagytarcsa valamennyi jelöltje mandátumhoz jutott, rájuk a választók kétharmada szavazott. Önkormányzati képviselő lett Sándor Béla, Berna-Pataki Szandra, Bardócz Gábor, Barna Ervin, Rédei Attila és Jurics Jolán.
    Az Otthonunk Nagytarcsa jelöltjei száz százalékos szavazati aránnyal rendelkeznek a testületben, senki nem akadályozhatja az eredményes munkát. Az önkormányzat kaszájában 1,3 milliárd forint van, minden számla ki van fizetve, és az új testületnek bő két éve van arra, hogy látható eredményt mutasson fel Nagytarcsa számos problémájának megoldásában.
                                                                                                                                                        Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez