Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.27. szombat
Zita, Mariann
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28845444
   « Vissza

Mi a baj a Csobaj bányával?

 « Cikkek és hírek 
2024. március 20.
 

kepfile

Cinkota, Csobaj bánya – Valent Mária Magdolna felvétele a Kertváros értékeit bemutató fotókiállításról (a kiállítás megtekinthető az Erzsébetligeti Színház Napfény Galériájában április 9-ig)

   A kerület egyik természet­közeli helye a Csobaj bánya, különösen az a rész, ahol egy kis bányató is található. Valamikor régen itt működött a cinkotai téesz kavicsbányája, innen termelték ki a kissé agyagos cinkotai sódert, amiből nagyon sok minden készült a kerületben. Helyileg a Biztató út, a Lucernás utca és a Honfoglaló utca közötti részen helyezkedik el, a Csobaj utca alatti területen pedig most van megvalósulóban a kerület egyik legnagyobb beruházása, a nyugdíjasház.

Magánkézbe került

   Aztán a rendszerváltás után a bánya területe is magánkezekbe került, és sok minden történt itt: valaha több tó is volt, a vízhez levezető meredek lejtőkön motocross versenyeket rendeztek. Később ide hordták a 4-es metró építkezéséből kikerült földet, azzal töltötték fel a területet.
Aztán sokáig nem történt semmi, csak a természet haladt előre, s egyre inkább visszafoglalta magának a területet. Mostanra egy csodás környezet alakult ki madarakkal, védett növényekkel.

Politikai támadások kereszttüzében

   Ha a természetközeli területen nem is történik semmi, a Csobaj bánya ügyétől hangos a közélet – köszönhetően a közelgő önkormányzati választásoknak. A kerületi ellenzék azzal vádolja Kovács Péter polgármestert, hogy veszélyezteti ezt a természeti értéket, mert nem tesz meg mindent azért, nehogy valaki beépítse ezt a területet.
   Erről először egy szórólap készült, amit postaládákba terjesztettek a kerületben. Napirenden volt az ügy a februári képviselő-testületi ülésen is, ahol az ellenzéki képviselők azt követelték, hogy az önkormányzat rendeljen el változtatási tilalmat. Hiába mondták nekik, hogy a változtatási tilalmat akkor lehet elrendelni, ha az önkormányzat változtatni szeretne az övezet besorolásán, és amíg ez be nem következik, a tilalommal akadályozza meg a terület bármilyen hasznosítását. Viszont ha nem történik változtatás, akkor a terület tulajdonosa kártérítési igénnyel élhet. A helyi ellenzék láthatólag csak balhét akar kavarni valamiből, és egyáltalán nem törődnek a következményekkel.

Megszerzik a kerületnek?

  Pedig a Csobaj bányával kapcsolatban nagyon érdekes fejlemények vannak a háttérben. Az övezet besorolása úgynevezett rekreációs terület, éppúgy, mint a Cinkotai strand területe. Itt semmilyen nagyobb hasznot hajtó beruházást nem lehet végrehajtani. A helyi adót viszont fizetni kell, és a Csobaj bánya tulajdonosának ebből összejött 400 millió forint adótartozása.
Kovács Péter polgármester tárgyalásokat folytatott a bánya tulajdonosával, hogy az adótartozás fejében adja át a kerületnek a kis tavat és annak környékét. A tulajdonos el is fogadta ezt a javaslatot.
   A lebonyolítás során derült ki, hogy a telekkönyvben van még néhány kisebb tulajdonos, akitől ki kellene vásárolni a kb. 1 százalékot kitevő tulajdonrészüket. A kistulajdonosok viszont úgy gondolták, hogy ez egy igen értékes terület, amit lakóházakkal is be lehetne építeni, és így igen magas áron szerették volna eladni a tulajdoni hányadukat, ami nem volt reális.
  Miután a többségi tulajdonosnak lehetősége van a bíróságtól kérni a közös tulajdon megszüntetését, ebből is egy per lett. A bíróság viszont a kistulajdonosokkal értett egyet, és a 15 hektáros területet összesen több mint kétmilliárd forintra értékelte, és ennek az arányos részét kellene megfizetni..

Árverés alatt

   Az ügy végrehajtóhoz került, aki ezen az irreálisan magas áron hirdeti. Az első végrehajtás március 15-én zárult, és természetesen nem volt vevő. Ez még több alkalommal meg fog ismétlődni, és jelenleg ez akadályozza, hogy az önkormányzat az adótartozás miatt elindíthassa az adóhatósági végrehajtást. Abban az eljárásban viszont már csökkenthető lesz a kikiáltási ár, akár a felére is!
  A Csobaj bánya területén addig is békésen virágoznak a különleges növények, költenek a madarak, és közben meg azt csiripelik, hogy nicsak, nicsak, kipukkadt az ellenzék kampánylufija...
                                                                                                                                                            Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez