Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.28. vasárnap
Valéria, Nimród
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28852592
   « Vissza

Ébredezik a tankert

 « Cikkek és hírek 
2024. március 20.
 

A csömöri önkormányzat támogatásával létrejött, öt önkéntes által működtetett közösségi kert szándéka, hogy a helyi általános iskola tankertjeként lehetőséget biztosítson az ott tanulók számára megismerkedni a természetes kertészkedéssel. Tóth Emese tankert gondnok az idei szezon előkészítéséről mesélt.

kepfile

kepfile

Az önkormányzat által létrehozott és az iskolával való együttműködésben működtetett tankert kiváló lehetőség arra, hogy az általános iskolás gyerekek elsajátítsák a vegyszermentes kertművelés alapjait

  – 2024 első fele számunkra a kert struktúrájának kialakításáról és a tankert beindításáról szól. Magaságyásokat fogunk készíteni, és egy tízméter átmérőjű fűszerkertet is megterveztünk levendulával, körömvirággal, zsályával, kamillával. Az előkészítő időszakban összeállítunk egy „menüsort” az iskolának, amelyet az alsósok iskolai koordinátorán, Sipos Erika tanárnőn és a felsősök koordinátorán, Endrédy Anikó tanárnőn keresztül eljuttatunk az iskolában tanító pedagógusokhoz. Ők ez alapján tudják kiválasztani, mikor milyen közös munkához szeretnének csatlakozni.

  – Kertészkedni, jó levegőn lenni iskolai keretek között óriási ajándék egy állami iskolában. Ti hogy látjátok, mit nyernek még ezzel a gyerekek és rajtuk keresztül az őket nevelő felnőttek?
   – A tankertbe kijárók nyugodtabbak, felszabadultak lesznek, hisz a friss levegőn végzett mozgás, a napfény, a sok zöld látványa és az élő környezettel való kapcsolódás mindannyiunk szükséglete. A gyerekeknek többet kellene mozogniuk, ezt az igényüket a jelenlegi tanórai keretek között vagy iskola után nem mindig tudják kielégíteni. Mindemellett megismerik a kert élővilágát, a minimális beavatkozással történő kertészkedés összefüggéseit, az élőlények együttműködő kapcsolatán keresztül ők maguk is elfogadóbbak és talán békésebbek lehetnek egymással.

   – Milyen keretek között járnak ki a gyerekek a tankertbe?
  – Fontos kiemelni, hogy a csömöri tankert egy lehetőség, nem egy újabb kötelező dolog az amúgy is leterhelt gyerekek életében. Az osztályok a koordinátorokkal való egyeztetést követően és tanári felügyelettel jönnek a kertbe, amely egy biztonságos, körbekerített terület. Vannak már szerszámaink, kesztyűk, van alomszék, és kezet is lehet mosni. Szeretettel látjuk a csömöri családokat és az erre kirándulókat is, most alakítjuk ki a hétvégi rendünket, amikor mindenkit nyitott kapukkal várunk majd egy jó beszélgetésre, nézelődésre. Aktuális programjaink, híreink a Csömöri Tankert Facebook-oldalon is fent lesznek, ott is várjuk a csatlakozni vágyókat. KG

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez