Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.28. vasárnap
Valéria, Nimród
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28850056
   « Vissza

Takarékos önkormányzati intézmények

 « Cikkek és hírek 
2024. február 5.
 

   A háborús energiaárak beköszöntével nagyarányú fejlesztésbe kezdett a XVI. kerületi önkormányzat. Felmérték a kerület valamennyi intézményének energetikai állapotát, és meghatározták azokat az épületeket, ahol az energetikai felújítás a lehető legnagyobb megtakarítást hozza.

   Az ennek nyomán beindult felújítások jellemzően az épület falainak és a födémének hőszigetelésére terjedtek ki, mivel itt szökik meg a legtöbb meleg. Voltak épületek, ahol az elavult kazánokat, fűtőberendezéseket cserélték ki, esetleg a nyílászárók kaptak jobb hőszigetelést, vagy kicserélték azokat korszerű, szigetelt ajtókra, ablakokra.
  Külön tételt jelentett a napelemek telepítése. Ebben az intézmények beruházásai igencsak eltérnek a lakossági beruházásoktól. Ha egy lakos telepített napelemet, akkor az ELMŰ által átvett kiserőművi beruházás egy ad-vesz óra segítségével a lakásban fel nem használt, megtermelt áramot betolta vissza a rendszerbe, és azt a lakos később ingyenesen felhasználhatta. Tehát nyáron megtermelte azt az áramot, amivel télen a hűtő-fűtő klímával melegítette az otthonát.

kepfile

A Fecskefészek óvoda 116 millió forintba kerülő energetikai felújításának átadását tartották január 26-án, a szalag mögött: Szász József és Ács Anikó alpolgármesterek, Schrott Ildikó óvodavezető, Kovács Péter polgármester, Vass Pál körzeti képviselő és Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő

   Egy intézménynél semmi ilyen lehetőség nincs: amit a napelemek megtermelnek, azt nyomban fel kell használni abban az épületben. Visszatáplálásra sincs általában lehetőség, az inverterek úgy vannak beszabályozva, hogy ha nincs igény az épületen belül a napelemek által megtermelt áramra, akkor az nyomban lekapcsolja a rendszert. Emiatt sokkal hosszabb idejű a megtérülés, ám az is igaz, hogy egy-egy intézmény nagy energiafelhasználó, tehát ha a napfényből kapnak áramot, akkor azzal igen drága villamos energiát tudnak kiváltani.
   Mivel az energetikai beruházások többsége a múlt évben készült el, nem állnak rendelkezésre összehasonlítható adatok, mennyi megtakarítást jelentenek az elvégzett beruházások. Ez alól egyetlen kivétel a Szent Korona utcai, teljesen felújított óvoda. Ez az intézmény a felújítás megkezdése előtt egy évben közel 37 ezer köbméter gázt használt el a fűtésre. A felújítás utáni évben ez a mennyiség 17 ezer köbméterre csökkent, tehát a hőszigetelés és fűtéskorszerűsítés nyomán az energiafelhasználás 55 százalékkal csökkent.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez