Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.27. szombat
Zita, Mariann
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28845455
   « Vissza

Az első kertvárosi olimpikon

 « Cikkek és hírek 
2023. december 6.
 

Októberben a belgiumi Antwerpenben rendezték az olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságot. Az eseményen részt vett a Kertváros ifjúsági olimpiai ezüstérmes tornásza, Bácskay Csenge is, aki – némi szerencsének köszönhetően – bejutott az ugrás döntőjébe, ahol nyolcadik lett. Ez pedig a Nemzetközi Torna Szövetség tájékoztatása szerint olimpiai kvótát ért a számára.

kepfile

    Az antwerpeni világbajnokságon az ugrás döntőjében kilencen vettek részt. Köztük volt a mi Bácskay Csengénk is, aki körülbelül egy órával a finálé előtt tudta meg, hogy visszamondás miatt a tartaléksorból előre lépve résztvevője lett a döntőnek.

   A kerületi tornászt a buszról kellett leszállítani, és visszavinni a tornacsarnokba. Csenge egy stabil gyakorlatot bemutatva 13,266 pontot kapott a zsűritől, mellyel végül a nyolcadik helyen végzett. A versenyt a kétszeres világbajnok brazil Rebeca Andrade nyerte 14,750 ponttal, aki a 21-szeres világbajnok amerikai Simone Biles-t előzte meg (14,549), míg a harmadik a dél-koreai Yeo Seo-jeong lett (14,416).

   Csenge elmondása szerint a fináléban azért nem vállalta a duplacsavart, és helyette „csak” másfél csavart ugrott, mert erről a szövetségi kapitánnyal, Draskóczy Imrével így állapodtak meg. A másfél csavarral nem titkoltan a biztonságos kivitelezésre mentek rá, illetve a sérülésveszélyt is el akarták kerülni. Más is így tett volna Csenge helyében, ha ilyen váratlanul kellett volna beugrania egy világbajnoki döntőben.

   - Nagyrészt Amerikában, a nebraskai egyetemen készültem fel, ahol jelenleg a Business Administration szakon tanulok. Nyáron otthon voltam, és akkor Draskóczy Imre irányításával dolgoztam, majd kijöttem Amerikába, ahol már Heather Brink szövetségi kapitánnyal folytattam a felkészülést.

  Csenge már Antwerpenben remélte, hogy a döntős szereplése olimpiai kvótát ér majd, ám ez csak akkor vált biztossá, amikor a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) is megerősítette. Erre szerencsére csak október 8-ig kellett várnia, amikor is a FIG közzétette a szerenkénti kvótások névsorát.

   – Nagy öröm volt a nevemet a névsorban látni. Számítottam rá, mert a FIG ilyen esetekben a döntősöknek szokta adni a kvótát, de meg kellett várni a hivatalos közleményt is. Így viszont biztossá vált az olimpiai részvételem. Szeretném majd Párizsban is a maximumot kihozni magamból, szeretnék fizikálisan és mentálisan is felkészült állapotban kimenni.

   A mátyásföldi illetőségű Bácskay Csenge már három éves kora óta tornázik. Nevelőegyesülete a patinás Postás SE volt, amely klub azonban végnapjait éli, így többek között a tornaszakosztályát is megszüntette, ezért Csenge kénytelen volt a Győri Atlétikai Clubba igazolni.

   Csengének könnyebb dolga lett volna, ha az antwerpeni világbajnokságon a női csapat kvalifikálja magát, ám a legjobb magyar női tornásznak számító Kovács Zsófia vébé előtti sérülése miatt ez nem valósulhatott meg.

Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez