Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.28. vasárnap
Valéria, Nimród
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28850873
   « Vissza

Gigantikus vibrátor járja a patakpartot

 « Cikkek és hírek 
2023. december 6.
 

Földtani kutatás a Kertvárosban

Hazánk energiával kevéssé ellátott térségnek számít, viszont a Kárpát-medencében az átlagosnál lényegesen keskenyebb a földkéreg, és így sokkal könnyebb a földhő kinyerése – kétezer méter mélységben jó eséllyel lehet 100 fokos termálvizet találni. Hogy ez az esély minél nagyobb legyen, kormányzati kezdeményezésre nagyszabású földtani kutatási program indult, ami rövidesen megérkezik a Kertvárosba is.

  A szomszédos háború után beindult energiakrízis közepén határozott a Kormány arról, hogy elősegíti a geotermikus energia hasznosítását. Ennek kapcsán a földkéreg összetételét kimutató kutatás indult, ami egy igen érdekes mutatvány – legalábbis annak, aki még nem találkozott ehhez hasonló mérésekkel.

  A földfelszínről alacsony frekvenciájú (8-80 Hz-es) hanghullámot bocsátanak ki, és műszerekkel mérik annak visszaverődését. Sok mérés után számítógépes program segítségével képet kapnak a földfelszín összetételéről, és egyben arról is, hogy mely részeken van esélye a geotermikus hasznosításnak.

   Nem sokan tudják, de több geotermikus erőmű is működik az országban, Miskolc mellett 100 fokos vizet hoznak fel a mélyből, 80 fokosan sajtolják vissza a földbe, és a kinyert hőenergiával ellátják a távfűtéses épületek több mint felét a városban.

   A földtani kutatás a Rákos-patak völgyében folyik jelenleg, és rövidesen a Szilas-patak menti kutatás következik. Ennek során a patakparton tíz méterenként egy-egy szondát helyeznek el, mintegy 7 kilométeres szakaszon. Ezeket optikai kábelekkel kötik össze egymással, és végül a jelek egy mérőkocsiba érkeznek meg.

kepfile

Érzékelő szonda fogadja a földből visszavert jelet

   A hangforrás egy önjáró vibrációs autó, ami a szondák mentén halad, és húsz méterenként hanghullámokat bocsát a földbe, egy mérési ponton három-három alkalommal. A mérőkocsiban lévő számítógépes rendszer fogadja és rögzíti a földkéregből visszaverődő hangokat. Ennek alapján készül el a földszelvény képe, ami megalapozhatja a hatékony és gazdaságos geotermikus hasznosítást.

kepfile

Az érzékelő szondák jeleit a mérőkocsi fogadja

kepfile

Az önjáró vibrációs jármű a föld belsejébe juttat alacsony frekvenciájú hullámokat, amelyek a különböző rétegekről visszaverődnek, és így képet lehet alkotni a földkéreg több kilométeres szerkezetéről

   A XVI. kerületben létezik egy olyan terv, miszerint földhővel lehetne fűteni az Erzsébetligeti uszodát és a színházat, sőt akár az itt lévő főiskolai épület is beszállhat, ha ezt gazdaságosan meg lehet valósítani. Márpedig a mérésből kiderül, hol találhatók karbonátos kőzetek, melyek föld alatti termál-tavakat rejthetnek. Ha ezt sikerül a fúrás során eltalálni, akkor nagyon jó hatásfokkal hasznosítható a földkéreg melege. De a kőbányai önkormányzat is tervezi a geotermia hasznosítását, a szomszédos XVII. kerület pedig az uszodáját fűtené a termálvízzel. Igen jelentős változásokat hozhat magával ez a földtani kutatás.

Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez