Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.27. szombat
Zita, Mariann
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28845826
   « Vissza

Csömörön tartották az idei Falumegújítók Találkozóját

 « Cikkek és hírek 
2023. december 6.
 

kepfile

A falumegújítók találkozóján Csömör épített és  természeti kincseibe nyertek betekintést a résztvevők

A falumegújítási program feladata a falvak, a falusi életmód értékeinek megmentése a jövő számára. Olyan lakóhelyek létrehozása és fejlesztése a cél, amelyek munkahelyeket teremtenek, a kulturális élet színterei, valamint magas színvonalú életminőséget biztosítanak.

   A program - mely ma hazánkban a belügyminisztérium gondozásában működik –, még 1988-ban osztrák kezdeményezésre jött létre – mintegy válaszul a ceausescui falurombolásra. Az akkori építésügyi és városfejlesztési minisztert keresték meg, kezdetben 8 ország és tartomány részvételével jött létre az európai munkaközösség (számuk azóta 24-re bővült).

   Egyik legfontosabb eszközük az 1990 óta meghirdetett Európai Falumegújítási Díj. Ebben hazánk – kijelölt települések révén – kezdettől részt vett, de  magyarországi díj meghirdetésére csak 2005-től került sor. 2008-tól, alulról jövő kezdeményezésként kelt életre a fél évente megrendezett Falumegújítók Találkozója azzal a céllal, hogy bemutassák és megismertessék a többi település vezetőivel a sikeres, gyakorlatokat. Májusban az esemény házigazdája Nagyvázsony település volt, idén pedig  Csömört kérték fel, hogy mutassa be jó gyakorlatait, megvalósult fejlesztéseit. Az esemény  keretében Csömör október 12-13-án számos település, így  Egyek, Alsómocsolád, Paloznak, Gönc, Kunsziget, Környe, Varsány, Iszkaszentgyörgy település több mint negyven vezetőjét, önkormányzati munkatársát látta vendégül.

   A kétnapos program során a településvezetők ellátogattak a Csömöri Tót Hagyományaink Házába,  ahol megismerkedtek a közösség hagyományőrző  tevékenységével, ellátogattak a sportpályákra és a horgásztóhoz, látogatást tettek Kiss Attila tanyáján, ahol kipróbálták a hagyományőrző íjászatot, valamint lovasbemutatót tekinthettek meg. Ezt követően a látogatók az Emlékmű közben álló Gloria Victis-emlékhelyen, valamint a Magvető Házában tettek látogatást.

kepfile

A kétnapos program konferenciarészében Fábri István, Csömör polgármestere a közösségépítés fontosságáról beszélt

     A program második napján a vendégek a Pataksétányon és az Ulicskán  barangoltak végig, majd a Szakicska-ház látogatását követően az evangélikus gyülekezeti házban  konferencián vettek részt, melynek elején  Kendeh K. Péter evangélikus lelkész, mint a délelőtt házigazdája köszöntötte a vendégeket, majd  Fábri István polgármester „Zsákfalu a fővárosi agglomerációban, avagy közösségépítés a betelepülési hullámban” címmel tartott előadást.

   A polgármester kitért a lakosságszám alakulására, mely az elmúlt harminc évben több, mint a duplájára emelkedett, beszélt a helyi kulturális és közösségi élet sokszínűségéről, a civil szervezetek sokaságáról, valamint a nemzetiségi intézmények és egyházak működésének fontosságáról, illetve a nagyközségben megvalósuló, a helyi közösségek szempontjából is kiemelkedően fontos fejlesztésekről. Dr. Bándi Gyula környezetjogász, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes beszélt arról, hogyan érvényesíthetőek a  fenntarthatósági szempontok  a jövő településein.  Az előadás további részében Szekeres Erzsébet elnök az Összefogás  Rehabilitációs Központ munkájáról beszélt, majd Kiss Attila, a Zengő Nyíl Történelmi Íjásziskola és a Kísérleti Régészműhely vezetője  tartott előadást.

    A nap zárásaként Madaras Attila, a Belügyminisztérium osztályvezetője,  a Falumegújítási Szakértői Bizottság elnöke az idei  Falumegújítás  pályázatot ismertette.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez