Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.28. vasárnap
Valéria, Nimród
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28849775
   « Vissza

Így „ökosodtunk”– FaFórum, vitakörök, erős nők, alkotónapok…

 « Cikkek és hírek 
2023. december 6.
 

Az elmúlt három hónapban nagy hangsúlyt helyeztünk olyan programok szervezésére, melyek egyrészt kézzelfoghatóan hasznosak, másrészt vonzzák a zöld együtt-gondolkodásra nyitott érdeklődőket.

kepfile

Molnár Nóra, a FaFórum előadója

   Előbbire példa a „Muti, mit termelsz!”kiskerti terménybemutató, melyen a mátyásföldi civil ház árnyas kertjében intenzív tapasztalat- és növénycsere zajlott a süti-, kence- és háziszörp kóstolás közben. A nemrég idetelepült fiatal pároktól kezdve a hobbiborász idősekig sokan voltak kíváncsiak a kínálatra. A Kertvárosi Kertbarátok Egyesületének tagjai kitettek magukért, zöldség-gyümölccsel pazarul díszített asztalaik láttán jópáran elámultak.

kepfile

A „Muti, mit termelsz!” rendezvény szervezői csapata

   Régi ötletünk volt a FaFórum, melyen a faültetés, -kivágás, -pótlás helyi szabályairól esik szó, mert ezekről rengeteg téves infó kering. Több rendeletben is szó van ezekről, ám néha nem könnyű értelmezni a jogi szövegeket.

  A lakóktól előzetesen összegyűjtött kérdésekre az önkormányzat illetékes osztályaitól példás gyorsasággal megkaptuk a válaszokat, melyeket Székely Hajnalka ismertetett, és megválaszolta a helyben felmerült kérdéseket is. Molnár Nóra nagyszerű vetítéses előadásában az éghajlatváltozástól, a fák, erdők jelentőségén át eljutott a helyes ültetésig, ápolásig, a kerületünkben fellelhető jó és rossz példákig. Bemutatta a készülő fakatasztert, amely az önkormányzati területeken lévő fákat térképezi fel.

   Előzetesen arra kértük a lakókat, fotózzák le kedvenc 16. kerületi fájukat, és egy történet kíséretében töltsék fel facebook oldalunkra. Inspirációként zenés videoklipet is készítettünk.

   Fantáziát megmozgató program volt a „vitaszínház”, melyen egy játék keretében a jövőbe repültünk, a globális ökológiai összeomlás kellős közepébe, és igyekeztünk konszenzusra jutni a teendőket illetően. Egy részvevő elcsodálkozott, hogy mi igazi, összejáró közösség vagyunk, és nagyon örült, hogy ránk talált.

   Tasi Zsuzsanna művészetterapeuta kreatív önismereti alkotónapján tudatosan átéltük a nyárból az őszbe tartó átmenetet.

   A „Női erő” programon különleges helyi nőkről beszélgettünk, Batthyány Ilona grófnőtől kezdve az 1. magyar pilótanőn és az 1. női díszpolgáron át a Naplás-tó védetté nyilvánítását kiharcoló biológiatanárnőig. Autentikus helyszínünk a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény volt, ahol a különc grófnőt a kiállítás kurátora, Grób-Gönczi Mónika mutatta be.  Benedek Ágnes helytörténész tucatnyi helyi nő életéből villantott fel érdekességeket, dr. Acsády Judit szociológus, nőtörténeti kutató pedig arról beszélt, az adott korokban a nőknek milyen lehetőségei voltak a kibontakozásra.

  A gyerekes családokat sétára hívtuk a sashalmi kiserdőbe, hogy közösen fedezzük fel az őszi erdőt, ismerkedjünk a termésekkel, alkossunk belőlük, és gyönyörködjünk, mennyi kincset rejt az ősz.

   Felnőtteket vártunk a Szilas-patak menti sétára, hogy ismerkedjünk, és derítsük ki, mi köt össze bennünket 16. kerületi szomszédainkkal. Természetesen az utunkba eső természeti értékekről is meséltünk a közel harminc résztvevőnek.

    Fizikai munkát is végeztünk, több alkalommal jártunk a mátyásföldi reptéren az invazív selyemkórót irtani.

   A 3. éve zajló online tanulókörökön pedig tudásunkat gyarapítottuk környezet- és természetvédelmi témákban egy-egy könyv kapcsán.

   Az Ökosodó Kertváros programsorozat a 16. kerületi Önkormányzat közművelődési pályázata támogatásával valósult meg a Nemnövekedés16 csoport és a Greenkubátor Egyesület szervezésében. (B)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez