Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.28. vasárnap
Valéria, Nimród
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28848936
   « Vissza

Közterületen hagyott autók elszállítása

 « Cikkek és hírek 
2023. október 10.
 

kepfile

   Az őszi szezonban nagy lendületet vett a közterületen hagyott autók elszállítása – az önkormányzat által megbízott cég két tucatnyi elhagyott autótól mentesítette a kerületet.
   – Minek köszönhető az autóelszállítás felfutása – kérdeztük Szász József alpolgármestert, a téma felelősét. Mint megtudtuk, az autóelszállítás igazi slágertéma a kerületben – a közterület-felügyelők felmérése szerint feltűnően sok vidéki autót hagynak szét a Kertvárosban, feltehetően azért, mert itt nincs parkolási díj. A rendszám nélküli autókat eddig is el lehetett szállítani, de amelyeken rendszám van, bár állhat a helyén hónapok óta, ezek elszállítására eddig nem volt megoldás.
  Az alpolgármester elmondta, hogy megvizsgálták más kerületek roncsmentesítő gyakorlatát, és annak alapján megalkottak egy önkormányzati rendelet. Ez megteremtette a jogi alapját annak, hogy a közterületen hagyott járműveket egy megbízott útján őrzött telepre szállítsák, és amikor a tárolási díj meghaladja a jármű értékét, akkor azt értékesítsék.
   Az első ilyen irányú kísérlet a Szerb Antal Gimnázium körzetében hagyott autók elszállítása volt még a nyár elején. A kocsikra értesítőt tettek, hogy az önkormányzat munkát végez a közterületen, és ha nem viszik el az autókat a megadott határidőig, akkor azokat elszállítják. A széthagyott autók többségét el is vitték a tulajdonosok, a többi pedig elszállításra került a szállító cég telephelyére.
  Az autóelszállítás tehát működni kezdett, ám közbejött egy váratlan fejlemény. Az országos hulladékkezelési szabályozás miatt a MoHu lett minden hulladék gazdája, s a hozzájárulásuk nélkül nem lehetett begyűjteni a roncs autókat, értékesíteni pedig egyáltalán nem lehetett. Márpedig a szállítónak a roncsbegyűjtéssel kapcsolatban vannak költségei, amit az autók vagy alkatrészek értékesítéséből tudott fedezni.
  Fel kellett venni a kapcsolatot a MOL hulladékgazdálkodási szakágával, aki meg is adta az engedélyt a közterületen hagyott autók elszállítására. Némi gondot az jelentett, hogy a roncsokra a MoHu is igényt tartott, és ezek ellenértékeként némi átalánydíjat fizet a szállítónak, ami nem egészen fedezi a költségeket. Van viszont megoldás arra, hogy jobb állapotú elhagyott autónál az önkormányzat és a szállító abban állapodjon meg, hogy a kocsit árverésen értékesíti – ez megteremti az elszállítás gazdasági alapját.
  A közterületesek is végzik a dolgukat: az általuk felfedezett vagy bejelentés alapján fellelt autóknak ellenőrzik a műszaki vizsgáját, a biztosítást (a BM nyilvántartása alapján), és ha nem vehetne részt a forgalomban, indítják az eljárást. Jelenleg 80 autótulajdonos áll kiértesítés alatt, és ha nem viszik el az autót, akkor következik az elszállítás. Aki olyan autót észlel, ami hosszabb ideje nincs használva, bejelentést tehet a 06-20/808-9769 telefonszámon.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez