Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.27. szombat
Zita, Mariann
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28845156
   « Vissza

Kérdések a Kertvárosi konzultációról

 « Cikkek és hírek 
2023. október 10.
 

Szeptemberben újraindult a Kertvárosi konzultáció. Előzőleg 2020-ban kérdezte az önkormányzat különféle témakörökben a lakosság véleményét, most újfent összegyűltek a kérdések, így a kerület vezetése egy újabb konzultáció mellett döntött. Érdekesség, hogy a kerületben viszonylag nagy létszámban élő vietnamiak és kínaiak megszólítása érdekében mindkét nyelven, valamint angolul is elkészültek (digitális formában) a konzultációs kérdőívek.

kepfile

A Kertvárosi konzultáció kérdőíve kínaiul (részlet)

   Kovács Péter polgármestert arról kérdeztük, mi indokolta a konzultációs kérdéseket. Mint elmondta, egy tavaszi testületi ülésen nagy vita alakult ki arról, hogy rengeteg autó parkol indokolatlanul a közterületeken, például egyes autószerelők környékén tucatjával állnak a javításra váró járművek. Ekkor vetette fel az egyik képviselő, hogy azt úgy lehetne megelőzni, ha bevezetné a kerület a parkolási díjat.
   Ebből hatalmas vita alakult ki, amit az egy másik képviselő úgy zárt le, hogy javasolta: kérdezzék meg erről egy konzultáció keretében a lakosságot.

    Ez a kérdés került a konzultációs ív első helyére, amit a HÉV-metró összekötés követ. A következő kérdést szintén egy testületi vita alapozott meg: egy képviselő felvetette, hogy a műfüves pályák veszélyt jelentenek a gyerekekre (ezt olvasta valahol az interneten), mivel használat közben mikroműanyagok szállnak a levegőbe, ami veszélyeztetheti a diákokat. Erről a veszélyről, és a pályahasználat módjáról szintén véleményt mondhatnak a kerületi polgárok.

   A következő kérdés a főváros által bevezetett méhlegelőkről szól, hogy tetszik-e ez az itt lakóknak, kiegészítve azzal, hogy a kerület akár át is vehetné az elhanyagolt zöldfelületek gondozását. Az elektromos rollerek parkoltatásáról is véleményt mondhatnak a lakosok: elegendőek-e a gyűjtőpontok, illetve a rollerezés ellenzői javaslatot tehetnek a teljes betiltásra.

   Az egyre gyakoribb villámárvizek és a betemetett árkok problémájával foglalkozik a konzultáció következő kérdése, majd az illegális munkásszállások ügye következik, amivel kapcsolatban az önkormányzatnak jelenleg nincs hatásköre, bár rengeteg panaszbejelentés érkezik a munkásszállók környékéről. Ha a lakosság többsége ellene van az illegális munkásszállásoknak, akkor az önkormányzat a lakosság felhatalmazásával élve törvénymódosítást kezdeményezhet.

   A Szakrendelő a Kertvárosban önkormányzati kézben van, és az államosítási törekvésekkel szemben ezt eddig sikerült megvédeni. Most a lakosságot kérdik meg arról, jó gazdája-e a szakrendelőnek az önkormányzat. A következő kérdés a menzamenüre vonatkozik – mint a polgármester elmondta, ennek jelentős előzménye van. A kerületi iskolások szüleiből alakult egy szervezet, amelyik kapcsolatot tart az önkormányzattal és a közétkeztetést végző Prizma Juniorral. A szülői szervezet több újítást is javasolt, hogy kelendőbb legyen a menzakaja. Ezek egyike volt, hogy hamburgert, pizzát, kakaós csigát adtak a menüben, és ez nagyon ízlett a gyerekeknek. A Junior jelezte, hogy be tudna iktatni az A és B menü mellé egy újabb, C menüt, csakhogy ez 30-50 százalékkal drágább lenne. Egyes szülők viszont vállalnák a többlet megfizetését, nagy kérdés, hogy mit szólnának a kerület lakosai az ilyen igazságtalansághoz.

  Kovács Péter elmondta, hogy a konzultáció utolsó pontja a legérdekesebb, mivel itt a lakosok véleményét, javaslatait várják. Az első konzultáció tapasztalata szerint a válaszolók mintegy harmadának volt véleménye, javaslata, ami nagyon hasznos az önkormányzat számára.

   A konzultációs kérdőíveket október végéig várják a mellékelt válaszborítékban visszaküldve, illetve gyűjtőládába dobható a polgármesteri hivatalban, a piac közösségi termében, az erzsébetligeti színházban és uszodában, valamennyi kerületi iskolában és óvodában. A kérdésekre online is adható válasz a www.bp16.hu oldalon a bal oldali linken a Kertvárosi konzultációra kattintva. Aki az íven megadja az adatait, a kérdőívek feldolgozása után értesítik a konzultáció eredményéről. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez