Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.28. vasárnap
Valéria, Nimród
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28852279
   « Vissza

Vízügyekben élen a Kertváros

 « Cikkek és hírek 
2023. október 10.
 

   Klímaváltozás. Hogy az ember okozza-e, vagy normál természeti jelenség, arról lehet vitatkozni. Tény viszont, hogy az éghajlat melegedőfélben van, és ezzel együtt egyre nagyobbak az időjárási szélsőségek: néha egy nap alatt annyi eső esik, mint normálisan egy hónap alatt, máskor pedig száraz hosszú forróság sanyargatja a növényeket, és természetesen az embereket is.

   A vízgazdálkodás a Föld természetes sajátossága. Normális (tehát az embertől meg nem zavart) körülmények között a csapadék növényzettel borított talajra esik, és így van lehetősége arra, hogy többségében a talajba szivárogjon, táplálva a felszín alatti vizeket, a patakok, folyók, bujkáló vízfolyások és a növényzet legfőbb éltetőjét. Ahol az ember nagyobb számban megjelenik, ott fogyásnak indul a növényzet. Az ereszcsatornáról lezúduló vízzel csak a macera van, legjobb lenne bekötni a csatornába (bár nem szabad), a ház mentén díszburkolat borítja a kertet, a fákat kivágják, s inkább füvesítenek, az utak egyre nagyobb részét borítja szilárd burkolat – nagyobb eső esetén az összegyűlt víz folyóként rohan az út mentén a mélyebb részek irányába.

   De mit lehet itt tenni? 2006-ban az új irányítással együtt új szemlélet is megjelent a XVI. kerületben. Ennek részeként komplex egészként próbálták kezelni a dimbes-dombos Kertváros csapadékproblémáját. Korábban egy-egy útfelújítás során az út szélére árkokat építettek, azokat összekötötték, és annyi. Hogy a mélyebb részre lezúduló víznek mi lesz a sorsa, azzal senki nem törődött.

   – Az új szemlélet jegyében komplex csapadékvíz kezelési koncepciót rendelt az önkormányzat – idézi fel a kezdeteket Furdan Mária, a Kerületfejlesztési és Üzemeltetési Iroda vízügyekben jártas vezetője. A közbeszerzésen kiválasztott tervezőiroda olyan koncepciót tett le az asztalra, ami jó alap volt a folytatásra, a részletek gondos kidolgozására.

   A komplex vízgazdálkodási terv lényege, hogy a magasabb részeken a lehullott csapadék minél nagyobb részét kell helyben elszikkasztani, a mélyre került többletet pedig (lehetőleg csapadékcsatornán) el kell juttatni a befogadókba – a Kertváros esetében ez a Szilas-patakot és a Rákos-patakot jelenti.

  A csapadékcsatornák eddig megvalósult rendszerének kiépítése hatalmas munkát jelentett. A Csömöri úti csapadékcsatorna az útfelújítással egyidőben, több szakaszban készült el, és a Rákos-patakba juttatja a mélyebb területekre áramló esővizet. Emlékezetes beruházás volt, mire a Margit utcából több kacskaringón át sikerült eljutni a Cziráki utcán át az Egyenes utcai lakótelephez, ahonnan még a 70-es években építettek meg egy csatornaszakaszt a Rákos-patakig.
   A dolog érdekessége, hogy erről már mindenki elfeledkezett – ám egy lakossági fórumon egy hosszabb időtávra visszaemlékezni képes fiatalos lakótárs jelezte, hogy ő emlékszik egy ilyen beruházásra „az átkosból”. Az elmondása nyomán sikerült is megtalálni a csatorna végét. Ide folyik most az Egyenes utcai lakótelepről összegyűlő csapadék, befogadva a többi vizet is a nyomvonalhoz vezető lejtős utcákból. A Rákosi út Szlovák út és Mátyás király út közötti szakaszán az út felújítása során került be a csapadékcsatorna, ami a Szilas-patakba vezeti be az esővizet.

  – Jó eredményeket értünk el a csapadékcsatornák építésében – mondja az irodavezető. – A Thököly út felújításával egyidőben megépült a csapadékcsatorna is. A Rákosi út alatt is elkészült a csapadékcsatorna, ami a Rózsa utca alatt folytatódik – ez megoldja a mélyfekvésű sashalmi rész vízelvezetését. A Magtár utca felújítása során is megoldódott a csapadékvíz elvezetése, ami szikkasztókba kerül, a többlet pedig a Caprera menti kiserdőbe folyik.

  A koncepció másik része, hogy minél kevesebb esővíz kerüljön le a mélyebb részekre. A helyben történő elszikkasztás nagyon komplex feladat, nagyjából minden helyszínen más és más megoldást kell választani. Erre jó példa a Hermina út: a felújítás során a föld alá hatalmas drénblokkok kerültek, melyek felfogják a Budapesti út irányából érkező víztömeget.

  De hasonló megoldást alkalmaztak az Erzsébet-ligeti Színház előtti tér felújításakor: a föld alá száz köbméter esővíz befogadására alkalmas szikkasztó tartályok kerültek, ezek fogják fel az ide áramló esővizet. A polgármesteri hivatal felújított házasságkötő terme előtt gyönyörű park díszeleg, ennek öntözését viszont a hivatal tetőzetéről összegyűjtött esővizzel tudják megoldani.

kepfile

A Kertvárosi házasságkötő terem előtti parkot a hivatal épületének tetejéről összegyűjtött, és hatalmas föld alatti tartályokban tárolt esővízzel öntözik

kepfile

Egyre több helyen látni ilyen árkokat, amelyek nem elvezetik, hanem helyben tartják és elszikkasztják az esővizet

   – Miután a vízgazdálkodás, a talaj fokozódó vízhiánya országos probléma, a szakemberek külföldi példákat keresve találtak rá a XVI. kerület előremutató megoldására – mondja Furdan Mária. Konferenciákon, mérnöktovábbképző tanfolyamokon mutatják be a Kertváros vízgazdálkodási módszerét, a vízügyesek körében népszerű lett a XVI. kerület, ahol már megvalósult az, amit máshol most vesznek célba.

    Az esővíz helyben tartásának kiváló módszere még az esővízgyűjtés. Ezt az önkormányzat úgy támogatja, hogy a jelentkezők részére esővízgyűjtő tartályokat biztosít ingyenesen – a használatot viszont bármikor ellenőrizhetik. Eddig közel 4500 esővízgyűjtő tartályt osztottak ki ingyenesen a Kertvárosban. Jelentkezni a csapadekkezeles@bp16.hu e-mail címen lehet, a www.bp16.hu honlapról letölthető jelentkezési lap mellékletével.

  A klíma változásával egyre gyakoribbak a hatalmas esővel járó viharok. Augusztus elején a kerületben négyzetméterenként 75 mm eső esett, ami a legmagasabb érték, mióta ilyen méréseket végeznek. Egy átlagos telekre 70-80 ezer liter víz hullott, ami igen sok helyen gondot okozott.

    Ilyen mennyiségű esőtől egy mélygarázst csak úgy lehet megvédeni, ha annak bejárata kicsit magasabban van, mint a környező terep. Az udvarokon és a közterületeken is nagy segítséget jelent, ha van olyan mélypont, ahol a víz összegyűlhet – az ott lévő növényzet ettől nem károsodik, és van ideje elszikkadni.
                                                                                                                                                   Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez