Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659352
   « Vissza

Sashalmi előadás az ukrán konfliktusról

 « Cikkek és hírek 
2022. június 9.
 

   A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének XVI. kerületi szervezete hirdetett előadást május 30-án, amelyre sok érdeklődő ment el a Sashalmi templom közösségi házába. Szőke István elnök a gazdag bevezető kulturális program után hosszan ismertette az előadó, Prof. dr. Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójának tudományos életútját, majd végül sor kerülhetett a várva várt előadásra: hogyan is néz ki az orosz-ukrán konfliktus magyar szemmel.

kepfile

Szőke István elnök és dr. Szakály Sándor történész

   Az előadó visszaidézte a birodalmi időket, amikor évtizedeken át semmiféle jelentősége nem volt sem a belső határoknak, sem pedig annak, hogy ki milyen nemzetiséghez sorolja magát. A Gorbacsov alatti függetlenedés talán a balti államoknak volt etnikailag fontos, hiszen ők jelentősen különböznek a szláv nemzetiségtől; az ukránok, fehéroroszok nyelvben, kultúrában lényegében egyetlen egységet alkotnak, minimális különbséggel.
   Az államok önállóvá válásakor az Ukrajnába telepített atomfegyverek az oroszokhoz kerültek, s a Krím félsziget stratégiailag pótolhatatlan kikötőjét is használhatta az orosz hadsereg. Ukrajna keleti részein viszonylag magas az orosz nemzetiségűek aránya, sőt a magukat ukránnak vallók jelentős része is az orosz nyelvet használta.

   2014-ben (hathatós amerikai segítséggel) sikerült megbuktatni az oroszbarát ukrán vezetést, és ezzel egyidőben jelentősen megerősödött az ukrán nacionalizmus. Nem sokkal később létrejöttek a donyecki és luhanszki szakadár köztársaságok, Oroszország pedig annektálta a Krímet az ott lévő kikötővel együtt. Ekkor kezdődött az a fegyveres ellenállás, amiben az ukrán hadsereg állt szemben az oroszok által támogatott szakadárokkal a fantomként létező népköztársaságokban. (A hírek szerint az erőszakos cselekményekben több mint tízezer orosz nemzetiségű polgár vesztette életét, és olyan is előfordult, hogy az ukránok rágyújtották az épületet az oda bemenekült oroszokra, és ott mindenki meghalt. A szerk.)
  A konfliktusok feloldására jött létre Minszkben egy megállapodás, amiben érdekes dolgok vannak. Például az ukránoknak szabadon kell engedni a túszul ejtett személyeket, törvényben kell biztosítani a szakadár köztársaságok jogállását, ezeken a területeken választásokat kell tartani – mindezekből semmi nem valósult meg.

   Az előadó szerint az ukrán vezetés egyre jobban alárendelődött az amerikai befolyásnak, korszerű fegyverekkel látták el a nagy létszámú ukrán hadsereget, nyugati kiképzők oktatták a modern hadászati rendszerek használatát. Az orosz medvét mintha szándékosan bosszantotta volna a szomszéd: betiltották az orosz (és a többi kisebbségi) nyelv használatát, az alkotmányban rögzítették, hogy Ukrajna csatlakozik a NATO-hoz, megerősítették a szakadár köztársaságok határának védelmét, sőt ide támadó alakulatokat is helyeztek, azzal a céllal, hogy fegyveres erővel visszafoglalják a területeket, és ez volt a cél a Krím félszigettel is. Végezetül Ukrajna deklarálta, hogy atomhatalom szeretne lenni.

  A nemzetközi jog szerint Ukrajna szabályosan járt el, viszont – emlékeztetett az előadó – a nagyhatalmak működését egyéb szabályok is uralják. Amerika jogszerűtlen tengeri blokáddal állította meg a szovjet hajókat a Disznó öbölben, amelyek atomrakétákat szállítottak volna Kubába a 60-as években, ezzel viszont megakadályozta a számára elfogadhatatlan helyzet kialakulását. Az orosz medve már nem a jókedvű Misa mackó, és a kialakult helyzet miatt (a nemzetközi jogot sárba tiporva) hadműveletet indított az érdekei védelmében, aminek mindenki ismeri a következményeit.

  Az oroszok diplomáciai úton is megpróbálták feloldani a sérelmeket, de senki nem hallgatta meg őket. Pedig valószínűleg megelégedtek volna azzal, hogy kapjanak különleges státuszt az oroszok által lakott területek, Ukrajna pedig legyen semleges, mint volt egykor Finnország. Ez a finneknek teljes szabadságot jelentett, viszont külpolitikai kérdésekben azonos álláspontot kellett elfoglalni az oroszokkal.
   Az amerikai irányítás alá került ukrán politikai vezetés teljesen figyelmen kívül hagyta az orosz igényeket, és ennek egy nagyon pusztító háború lett a vége – ráadásul a fél világ az oroszok ellen fordult, és folyamatosan szakítják meg a kereskedelmi láncokat, próbálják a medvét sarokba szorítani.
  Egyelőre úgy tűnik, hogy az oroszokat semmilyen szankció nem állítja meg, és az európai kereskedelmi kapcsolatok vészesen szűnnek meg Oroszországgal – ami viszont stratégiai partner kellene legyen az alapanyag ellátásban. Ezzel Oroszország is nehéz helyzetbe került, de hogy a fejlett világ milyen mértékben rokkan bele a maga által kezdeményezett szankciókba, azt egyelőre belátni sem lehet. Előfordulhat, hogy egy világméretű élelmiszerválság kezdetén vagyunk, és most már jól látszik, hogy Amerika az, aki egyedüli nyertesként kerülhet ki ebből a konfliktusból.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez