Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28782281
   « Vissza

Sajátos választási eredmények

 « Cikkek és hírek 
2022. április 12.
 

Mióta lecsökkent a parlamenti képviselők létszáma 199-re, megváltoztak a választókerületi határok is. A XVI. kerülethez hozzátettek egy rész Zuglóból, és így a kertvárosi és az alsórákosi választók döntenek arról is, hogy ki legyen a parlamenti képviselő. További változás volt, hogy akinek a körzetben van állandó lakcímbejelentése, regisztráció után szavazhat akár más hazai településen, akár külföldön. Ezek az úgynevezett levélszavazatok, amelyben a lakhely szerinti jelöltekre lehet egyéniben és listán is szavazni. (A határon túli magyar állampolgárok csak pártlistára szavazhatnak, egyéni jelöltre nem.)

  A főleg Fidesz-párti Kertvárosnak ez a zuglói kényszerkapcsolat már korábban is sok gondot jelentett. Zuglóban ugyanis a Fidesznek teljesen más a megítélése, itt már erősen jelentkezik az a belvárosi szemlélet, ami mostanra szinte teljesen szembefordította Budapestet az ország többi részével. Ez már a korábbi parlamenti választás alkalmával is gondot jelentett, de nem okozott olyan hatalmas problémát, mint most.
  A mostani választási küzdelem, éppúgy mint négy évvel ezelőtt, a fideszes képviselő, Szatmáry Kristóf és kihívója, Vajda Zoltán között folyt. Az előző választás alkalmával Vajda nagyon megszorongatta fideszes ellenfelét, és mindössze ezer szavazattal szorult a második helyre. Már akkor megfigyelhető volt, hogy a zuglói körzet szavazatai milyen drámaian rontották le a kertvárosi szavazati eredményeket, bár akkor még volt olyan zuglói körzet, ahol a fideszes jelölt jött ki elsőnek.

kepfile

Vajda Zoltánt próbált harcostársak várják az Egységben Magyarországért pártfrakcióiban

  A mostani választáson egészen elképesztő eredmény alakult ki: egy körzet híján összeszámolva a szavazatokat, a különbség csupán 38 szavazat volt Szatmáry javára. Ez az egy körzet a mátyásföldi 53-as szavazókör volt, ahol a választás végeztével leplombálták az urnát, és félretették egy hétre, hogy bevárják a levélben beérkező hazai és külföldi szavazatokat. Mindazok szavazhattak a listákra és az egyéni jelöltekre, akiknek a választókörzetben van az állandó lakcímük.
 A számlálást április 9-én, szombaton reggel 9-kor kezdték a házasságkötő teremben kialakított nyilvános szavazatszámláló helyen, ahová bárki beléphetett, és figyelemmel kísérhette a számlálást. A szavazókör 10 tagja nagyon alapos munkát végzett, és külön érdekes volt az, miként szűrik ki a pecsét nélküli, vagy hibásan kitöltött szavazatokat. A tényleges számlálást eltérő pártállásúakból képzett csoportok végezték, nagy alapossággal, mert több mint 2500 ember három-három szavazatát kellett megszámolni. Délután négy óra tájban lett meg az első eredmény: a levélben az ellenzékre szavazók miatt Vajda Zoltán lett a választás győztese, övé az egyéni választókörzeti mandátum. (Szatmáry Kristóf pedig a Fidesz listáján került be a Parlamentbe, mivel a listán előkelő helyen szerepelt.)

kepfile

Nyilvános szavazatszámlálás a Polgármesteri Hivatal házasságkötő termében. Külföldi megfigyelők és az M1 stábja is megjelent a számláláson

  Sajátos következtetésekre ad okot, hogy azok döntötték el a választás kimenetelét, akik nem is laknak itt. Szatmáry Kristóf a Kertvárosi szavazóköröket fölényesen nyerte, Zugló és a másütt lakók vették el a győzelmét. Eddig volt egy képviselőnk, aki a Kertváros hasznára dolgozott. Meglátjuk, hogy Vajdának a parlamentben mi haszna lesz.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez