Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655936
   « Vissza

Nagy változások Nagytarcsán

 « Cikkek és hírek 
2022. február 17.
 

 

Polarizálódás az amőbaként mozgó testületben

   A 2019-es választások óta amőba-játék folyik a nagytarcsai közéletben. Rimóczi polgármester újra mandátumhoz jutott, de ebben nem volt sok öröme, mert a testületben kisebbségben maradt. Elveszítette a sajtót, a cselekvési jogköreinek jó részét, és az ellenzék oly durván ostorozta a gyalázatos hangulatú üléseken, hogy csak na.

   Az ellenzék fő szónoka Bardócz képviselő volt, aki csak első ránézésre normális (zsenge ifjúkorában nem mérték még az SNI-t, tán akkor helyre hozták volna). Így maradt úgy, ahogy van, s viszi a prímet a testületi üléseken. Eredetileg négyen voltak az ellenzéki többségben, majd változott a helyzet, aztán tovább változott, és újra négyen lettek – átpendült az ellenzéki térfélre Szlaukó alpolgármester asszony is.

   Majd’ elfeledtem, hogy a testület 2020 őszén feloszlatta önmagát. Aztán bejött a Covid-helyzet, és azóta sem lehet választásokat tartani. De ez csak apró színezék az ideiglenesen Nagytarcsán regnáló képviselő-testület életében.

   Szóval megjegecesedett a négyfős ellenzék (a 7 fős testületben) Bardócz - Szlaukóné – Kovács Tibor – Rónainé Kriszta összetételben. Sőt, teljes döntési jogkört is kaptak, mivel Rimóczi polgármester egészségügyi okok miatt szanatóriumba vonult múlt év október végén, a pártoló képviselők távol maradtak, és ezek négyen azt szavaztak meg, amit kedvük tartotta.

    A produktumban nem volt sok köszönet. A határozatokat Bardócz rögtönözte, s a hivatali dolgozók az elhangzottak alapján nem tudták kibogozni, mi járt épp a fejében. Az ilyen határozatokat aztán a következő ülésen vissza kellett vonni, és újra megszavazni, most már érthetően.

   Decemberben került napirendre a nagytarcsai Közszolgáltató kft. pénzügyi helyzete. A Közszolgáltató vezetőjét, Nyerges Ambrust az ellenzéki többség december 31-i határidővel már korábban menesztette, most pedig olyan helyzetbe hozták volna, hogy ne tudja a dolgozókat kifizetni. Az ellenzéki többséget hiába figyelmeztették, hogy ezzel fizetésképtelenné teszik a kft-t, az ellenzéki többség nem volt hajlandó megszavazni a bérekre, járulékokra, közüzemi számlákra elegendő pénzösszeg átadását. Döntöttek viszont a Közszolgáltató új vezetőjének személyéről, aki január elsejével átvette volna Nyerges Ambrus munkakörét.

   A decemberi ülés végén történt egy váratlan esemény: Rónainé Kriszta, aki végig engedelmesen szavazott az ellenzéki többséggel, az ülés végén bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond képviselői mandátumáról. Nagytarcsán listás választási rendszer van, tehát ha egy mandátum lemondás miatt felszabadul, azt megkapja a lista következő helyezettje.

kepfile

Rimóczi polgármester Rónainé Kriszta lemondása után kézfogással köszönte meg eddigi munkáját, a kép jobb alső felében Bardócz képviselő láthatóan nem túl boldog

  Mint egyhamar kiderült, a lemondás miatt megüresedett hely várományosa Kazinczy doktornő, aki az előző ciklusban már dolgozott együtt Rimóczi polgármesterrel. Az új helyzetben tehát hozzá került a többség, (Miután a testületi ülés pár nappal volt karácsony előtt, a rossz-nyelvek nyomban híresztelni kezdték hogy a polgármester számára idén a Megváltó Kazinczy doktornő képében érkezett meg.)

   Miután a nagytarcsai testületi többség átfordult az ellenzék irányából, nagyon gyorsan ülésezni kellett volna, hogy az ellenzéki szándékokat meghatározó döntéseket hatástalanítsák. Ezek egyike volt a Közszolgáltató új vezetőjének kinevezése, vagyis ki-nem-nevezése.

   Tudvalévő, hogy egy ellenséges Közszolgáltatóval egy polgármestert nagyon könnyen meg lehet buktatni, mivel ez a szervezet az önkormányzat keze-lába a faluban. Mivel a vezetőt az ellenzékiek találták, az erőviszonyok megváltozásával Rimóczi polgármester mindenképpen meg akarta várni az új testületet a vezetőváltással. Az új évig sikeresen bojkottálta a vezető munkaszerződésének aláírását, majd mikor már megvolt Kazinczy doktornő mandátuma (és a testületi ülésen hatástalanítani lehetett volna a korábbi határozatot), Rimóczi polgármester váratlanul pozitív tesztet produkált: Covidos lett.

  Hát ez óriási pech volt. Bár közzétette, hogy karanténban otthonról dolgozik, az ellenzéki alpolgármester (a közokirat-hamisítás veszélyét is vállalva) aláírta a munkaszerződést, és bejelentették a Cégbíróságon a vezetőváltozást. Némi protekcióval még a bankszámlához is hozzáfértek. Csupán csak a Közszolgáltató irodájába nem tudtak bejutni, mert azon lecserélték a zárat.

  Ilyen előzmények után került végül sor az első többségi testületi ülésre, ahol rendben működött a többség, s meghoztak egy csomó fontos határozatot. A Közszolgáltató ideiglenes vezetőjének Nyerges Ambrus korábbi helyettesét, Balik Leventét nevezték ki, Szlaukónét (az illegális aláírás miatt) megfosztották az alpolgármesteri tisztségétől, és készültek volna gyorsan az újabb ülésre, hogy kifejezésre juthasson a többségi akarat, például a bizottsági struktúra teljes átalakításában.

   A testületi ülést meg is hirdették január 31-re, de aznap kiderült, hogy Kazinczy doktornő utóbb fertőzöttnek bizonyult személyek társságában volt, és emiatt nem tud részt venni a testületi ülésen – nélküle pedig nincs többség, és semmi értelme sincs a testületi ülésnek. Az ülést megpróbálták úgy elszabotálni, hogy a többségi képviselők nem mentek oda, s a jegyzőnek is szóltak, hogy az ülés elmarad. Elment viszont az ellenzéki hármas (Bardócz, Kovács, Szlaukóné), s velük tartottak a Rimó-ellenes Baráti kör tagjai, s szépen helyet is foglaltak az ülésteremben.

kepfile

A nagytarcsai fantom-testületi ülés a Facebook-ról: Bardócz képviselő épp elmagyarázza Kavaleczné Dr. Komolai Edina jegyzőnek(!), hogy jogilag(!) miben téved. (A képen egyetlen jogvégzett személy található.)

   A jegyző hiába mondta, hogy itt most nem lesz ülés, néhány Nobel-díjas kitalálta, hogy lesz ülés, csak pótolni kellene a polgármestert, mint ülésvezetőt. Ezen egy darabig tanakodtak, közben bekapcsolták a kamerát, s az egész banzájt közvetítették a Facebook-on.

  Bardócz gyorsan kapcsolt, hogy ebből micsoda jó propagandát lehet csinálni, senki nincs, aki kiigazítaná az elmondottakat, s mintha ülés lenne, összehordott hetet-havat. Hogy kilopták a pénzt a Közszolgáltatóból (mármint kifizették a munkabéreket), ki fogják a gázt kapcsolni, mert nincs kifizetve (addigra már ki lett fizetve), a dogozók után nem fizették a járulékokat, és így nem fognak tudni elmenni az orvoshoz (addigra már az is ki lett fizetve), szóval így ment a közvetítés a nagytarcsaiaknak egy órán át, mígnem a jegyző beszólt, hogy zárják a hivatalt, haza kellene már menni.

   Miután csak az ellenzéknek van népes nézősereggel rendelkező netes csatornája, nagyon sajátosan alakul a közvélemény tájékoztatása. Néhányszor próbáltam az ott kommentelőket a valósághoz igazítani, de ennek csak az lett az eredménye, hogy kizártak, még az IP-címemet is letiltották. A rögvalóság nem érdekli ezt a társaságot, egyszerűen hisznek Bardóczban és a hozzá csapódott képviselőkben, s irkálnak is bátran mindenféle valótlanságot, amit a követők lelkesen visszhangoznak .

   Ez a mulatságos hitbéli belefeledkezés másnak is megindíthatta a fantáziáját, mert kis fénymásolt szórólapon terjedni kezdett egy speciális nagytarcsai ellenzéki fohász, így:

Hiszek a Bardóczban
Mindenható Agyában
Nagytarcsai jólét megteremtőjében

Legyen meg az Ő akarata,
Jöjjön el az Ő Tarcsája
Miként a Füzesben, úgy Felsőréten is
És ne végy minket a kísértésbe,
De szabadíts meg a Rimótól,
Miként az Ősz Gyulától, az Agontól, s a Nyerges Ambrustól is,
(Még a Balik Leventét is beleértve, ha lennél olyan szíves),
Mert Tiéd a hatalom, meg a fikanyom; s a jutalom a dögunalom
Hisz mind'’ökröké az ómen, ámen!

   A tréfás imán túl jó nagy üvöltözés lett a Fecebook-os félretájékoztatásból, a fondorlatos alpolgármesteri aláírásból a február elején megtartott testületi ülésen, s elképzelhető, hogy egyes ügyek egyéb hatóságok előtt folytatódnak. A testület mindenesetre egységes, átalakították és újra működésbe hozták a Pénzügyi Bizottságot, ami február 10-én három óra alatt túljutott a költségvetés megtárgyalásán. A többség (mintegy békejobbot nyújtva) egyelőre érintetlenül hagyta Bardócz bizottságát, s a következő testületi ülésen várhatóan végeznek az idei költségvetés elfogadásával. Úgy tűnik, hogy (hatalmas ellenzéki csatazajban) határozottan mennek előre a dolgok Nagytarcsán – legalábbis a közelgő időközi választásig...
                                                                                                                                                  Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez