Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657144
   « Vissza

Beugrott a legjobbak közé

 « Cikkek és hírek 
2021. november 10.
 

Bácskay Csenge sikere

  Már csak kevesen emlékeznek rá, de valamikor a Kertvárosban nagyon komoly tornász-élet folyt. Bár tornaklub sosem működött a kerületben, azért ez a sportág tudott nálunk létezni. Köszönhetően a Corvin Mátyás Gimnáziumnak, majd Híradástechnikai Szakközépiskolának, illetve az ott tanító testnevelőházaspárnak, Keszthelyi Rudolf Tanár úrnak, és feleségének, Blanka néninek. Ők ketten olyan tanítványokat adtak a magyar tornasportnak, mint a kétszeres olimpiai-, háromszoros világ- és háromszoros Európa-bajnok Magyar Zoltán, vagy a világbajnoki negyedik helyezett Sivadó János.

  De említhetnénk még a szintén a corvinos tornászműhelyből kikerülő – nemrég elhunyt - Nyolczas Pétert is, aki a Hősök terei (ma Kölcsey Ferenc) Általános Iskolában testnevelőként folytatta a kerületi tornászhagyományokat. Keszthelyi Rudolf „Szunyi bácsi” tanársága idején a Corvint tornászberkekben csak „kis Postásként” hívták, annyi jó sportoló került ki a testnevelésórákról. Nem csoda, hogy évekig legyőzhetetlennek bizonyult a mátyásföldi tornászcsapat az országos középiskolai versenyeken.

kepfile

   Ennyit a múltról, mert, hogy jó pár éve nincs már mit beszélni a kertvárosi tornáról. Utoljára a már említett Nyolczas Péter volt az, aki képes volt maradandót alkotni, és a tanítványaival rendre megjelenni, sőt érmeket nyerni a diákversenyeken.
   Azóta viszont szinte kiveszett a torna a Kertváros fogalomtárából. És akkor jött egy kislány, Bácskay Csenge, aki képes volt „szembe menni az aktuális széllel”, és a kerületből elindulva rövid idő alatt elképzelhetetlen magaslatokba jutott. A mindössze 18 esztendős mátyásföldi leány a Postás SE sportolójaként már egy ifjúsági olimpiai ezüst- és egy felnőtt Európa-bajnoki bronzéremmel büszkélkedik, amely előre vetítette, ha sérülések nem gátolják majd, még nagyon sok örömet fog okozni nekünk.
  Csenge a közelmúltban részt vett a Japánban rendezett tornász világbajnokságon. Ahol nagy meglepetésre bejutott az ugrás szerenkénti döntőjébe. Mivel ugyanez a bravúr egy nem kerületi sportolónak, Kovács Zsófiának is összejött, aki a felemáskorlát fináléjában volt érdekelve, a lányok már a döntők előtt sporttörténelmet írtak. Utoljára ugyanis 1992-ben fordult az elő, hogy női tornászaink egynél több szerenkénti fináléban érdekeltek voltak.

   Szóval Csenge döntőbe jutott, amely eredmény csak számunkra volt meglepetés. A szakma ugyanis tudta, hogy a kertvárosi lány kirobbanó formában van. Ezt ugyanis az idei Világkupa-versenyeken már bebizonyította. A jó eredményeknek köszönhetően ugrásban ő nyerte az idei szériát. De azért egy világbajnokság mégiscsak más, sokkal nagyobbak az elvárások, és az ebből fakadó terhek is.
   A kertvárosi tornászlány ennek ellenére nagyon szépen szerepelt. Már az összetettben is ügyes volt, bejutott a legjobbak közé, hogy aztán a 21. helyen fejezze be a versenyt. Ám ennél is nagyobb bravúr, hogy fő számában, az ugrásban 13.666-os pontszámmal ötödikként kvalifikálta magát a döntőbe. Csenge a fináléban negyedikként mutatta be gyakorlatát. Mindkét ugrása jól sikerült, szépen kivitelezett gyakorlat volt, melyre a zsűritől 13.733 pontot kapott.

   Ezzel végül – bár javított a pontszámán – az ötödik helyen fejezte be a világbajnokságot. (Csengének a negyedik helyezett egyiptomi tornásszal azonos pontszáma volt, ám a kiegészítő pontok ezúttal nem neki kedveztek.) Az eredmény hallatán nyugodtan kijelenthetjük, a kertvárosi tornász, aki 2018-ban a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián 15 esztendősen ezüstérmes volt ugrásban, már a felnőtt mezőnyben is „beugrott” a világ legjobbjai közé.
   – Ez az év mindenképpen fantasztikus volt számomra – mondta Csenge a verseny után –, és az egész éves teljesítményre ez a vébészereplés fel is tette a koronát. Idén Eszéken és Mersinben is sikerült világkupát nyernem, Koperben második, Kairóban pedig harmadik helyen végeztem, melynek köszönhetően szériavilágkupa-győztes lettem. Majd jött a világbajnokság, ahol ötödik lettem. A jövőben mindenképpen erősíteni szeretném majd az ugrásaimat, és, ha ez sikerül, még előrébb is tudok majd lépni.

kepfile

  Bácskay Csenge 2019-ben, az Európa Játékok előtti edzőtáborban eltörte a lábát, emiatt nemcsak a minszki versenyről maradt le, hanem a világkupákról, majd az az évi világbajnokságról is. Akkor komoly hullámvölgybe került, még az is felmerült, hogy abbahagyja a tornát. Szerencsére nem így történt, pszichológusa tanácsára néhány hónapra külföldre (Dániába) ment, ahol újra kezdte építeni önmagát. Ez pedig az eredmények alapján kiválóan sikerült. Csenge most megint külföldre készül, ám ezúttal nem pszichológiai okokból, hanem azért, hogy a tanulmányait az Egyesült Államokban folytassa.
   – A tervek szerint négy évet a Nebraskai Egyetemen töltenék, de természetesen a tornáról sem fogok lemondani. Kint fogok edzeni, és a világversenyek előtt mindig hazajövök, hogy néhány hetet itthon is készülhessek. A legfőbb célom, hogy a csapattal kijussak a párizsi olimpiára, melyre. úgy gondolom, az esélyünk is megvan.
                                                                                                                                                             Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez