Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655466
   « Vissza

Óvodagondok Nagytarcsán

 « Cikkek és hírek 
2021. október 14.
 

kepfile

A konténeroviba készülő csoport óvónői az óvoda szomszédságába telepített konténerek előtt: Berkesdiné Szelényi Edit és Máróné Kónya Edit

 Nagytarcsa jelenlegi óvodája 2009-ben nyitott meg a grund sporttelep szomszédságában. Az eredetileg hatcsoportos óvoda akkor öt csoporttal kezdett működni, körülbelül 150 gyerekkel – emlékezik vissza a kezdetekre Hauptmanné Baraksó Katalin az óvoda vezetője, aki augusztusban kapta meg a megbízását újabb öt esztendőre.
   A következő évben már mind a hat csoportba jutott gyerek, összesen tehát 180 fővel működött az óvoda. Pár éven keresztül elegendőnek látszott ez a kapacitás, de Nagytarcsa lakosságszáma folyamatos növekedésben volt, és 2016-ra ez az óvodai férőhely-igényen is megmutatkozott.
   A törvény az óvodai elhelyezést illetően igen szigorú: aki elérte a 3. életévét és ott lakik a településen, azt fel kell venni. Az 54 négyzetméteres csoportszobákban átlagosan 30 óvodás volt, pedig a szabályok szerint egy gyerekre 2 négyzetméternyi helyet kellene biztosítani...
   2017-től a létszámigényeknek áldozatul esett az óvoda­vezető irodája, abból alakítottak ki egy kisebb csoportszobát 18 gyereknek. 2019-ben érkezett az újabb hullám, akkor néhány kisegítő helyiséget alakítottak át az önkormányzat építészének segítségével, ahová újabb 20 gyereket sikerült elhelyezni.
   – Az idei évben úgy számoltunk, hogy 60 iskolaköteles kisgyerek elmegy ősszel iskolába. Februárban viszont az Oktatási Hivatal arról értesítette az óvodát, hogy szeptembertől 90 óvodaköteles gyerek érkezik hozzánk – mondja az óvodavezető.
  Ezt a létszámot már tartósan nem lehetett elhelyezni. Megoldásként az önkormányzat konténeróvoda létestése mellett döntött, amit már fel is állítottak az óvodai parkolóban. Általában egy konténer-épület létesítéséhez nem kell engedély, de mivel gyermekintézményről van szó, ez esetben építési engedélyt kellett kérni, amihez szakhatósági engedélyek is szükségesek – jelenleg még a használatba vételi engedélyek beszerzése folyik, addig ideiglenesen a gyerekeket az alagsori tornaszobába költöztették.

kepfile

Alvásidőben a tornaszobában

   A konténer óvoda nagyon szép tágas, a csoportszoba 85 négyzetméteres, tartozik hozzá öltöző, mosdó a gyerekeknek, felnőtt öltöző és tálalókonyha mosogatóval. Az óvónők már kész tervekkel rendelkeznek arról, hogy a kissé irodaszerű konténereket hogyan fogják gyerekbaráttá varázsolni.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez