Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.16. kedd
Csongor, Joakim
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28756162
   « Vissza

Íme, ennyi ideig kell spórolni egy ingatlanra a fővárosban

 « Cikkek és hírek 
2021. szeptember 24.
 

 

Míg egyes ingatlanpiaci előrejelzések 2021-et a korrekció évének prognosztizálták, addig mára már szó sincs az ingatlanárak korrekciójáról. A 2020-ban hazánkban is kitörő járvány valamelyest visszavetette az ingatlanpiaci forgalmat, melynek eredményeképp mérséklődtek az árak, azonban már a tavalyi év végén előre látható volt a drágulás. De mégis milyen árak jellemzik most a fővárosi ingatlanpiacot, és mennyi ideig kell spórolni egy ingatlanra, ha a regionális átlagfizetést vesszük alapul? Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál elemzéséből kiderül.

Járvány után korrekció?

A 2014 óta tartó ingatlanpiaci drágulást a kereslet már nem tudta követni, így 2019 vége felé a kínálati árak korrekciónak indultak. A hazánkban tavaly márciusban megjelent világjárvány e hatást erősítette, és az elmaradt kereslet az ingatlanárak további csökkenését eredményezte. A visszaeső kereslet miatti árcsökkenést azonban 2021 év elején megakadályozta néhány gazdasági intézkedés és globális változás, ezzel hatalmas löketet adva a használtingatlan-piacnak. A kínálati árak ellentétes irányú változása mellett a fogyasztói igények is megváltoztak, trendfordulóhoz érkezett a magyar ingatlanpiac. 

Idén – ellentétben az előző évekre jellemző trendekkel –, a családi házak adásvételi száma rekord mértékben növekedett, mint a különböző lakástípusoké. Az ingatlannet.hu hirdetési portál elemzése szerint az elmúlt nyolc hónapban, országszerte nagymértékű drágulás ment végbe a kertes házak egy négyzetméterre jutó átlagára esetén. A 2020 első félévében mért átlagos négyzetméter árat több, mint 17%-kal haladta meg az idei év első féléves átlagár.

kepfile

Átlagosan 4,5%-kal kerül többe egy négyzetméter a fővárosban, mint tavaly

A koronavírus-járvány kétségkívül a fővárosi ingatlanpiacot rendítette meg a legjobban. Azonban az új év hamar korrigálta a visszaesett kínálati árakat, az eltelt nyolc hónap alatt átlagosan 4,5%-kal emelkedett a négyzetméterenkénti átlagár a regisztrált adatok alapján. A trendforduló a fővárosban is jól érezhető, a külső kerületekben újabb költözési hullám vette kezdetét idén, ami a családi házak átlagos négyzetméter árait hamar befolyásolta.

A kertes házak egy négyzetméterre jutó átlagára január és augusztus között, a rögzített adatok alapján több, mint 12,5%-kal nőtt. Ez ingatlanvásárlás során plusz 70 ezer forintot is jelenthet négyzetméterenként, ami a vételárat akár 7-8 millióval is megtoldhatja. A budapesti használtlakás-piacon az eltelt hónapok alatt csupán 4,75%-os áremelkedés ment végbe, ezen belül a téglalakások átlagára 3,1%-kal, míg a panelek négyzetmétere átlagosan 6,4%-kal nőtt.

Mennyibe kerül most egy ingatlan a fővárosban?

A Központi Statisztikai Hivatal felméréséből kiderül, hogy a budapesti régióban a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset összege 351 ezer forint volt havonta az év első felében. A portál ez alapján vizsgálta meg, mégis hány évbe telik összegyűjteni egy ingatlanra valót a fővárosban. A meghirdetett kertes házak átlagos kínálati ára 60 millió forint körül mozog, így – a fővárosi átlagkeresetet alapul véve – közel 14 évnyi teljes fizetést kellene félretenni. A téglalakások átlagára 50 millió forint, így csaknem 12 évnyi átlagkeresetet kellene megspórolni. A panellakások kínálati ára átlagosan 35 millió forint a regisztrált adatok alapján, így egy panellakás ára kicsivel több, mint 8 évnyi átlagfizetésből fedezhető.

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez