Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657495
   « Vissza

Tiszteletbeli elnök lett az alapító

 « Cikkek és hírek 
2021. augusztus 18.
 

 

„Harminckét évem elszelelt”
(József Attila: Születésnapomra)

   Meglepő időpontban, a tokiói olimpia rajtja előtt tartotta a Magyar Taekwondo Szövetség a tisztújító közgyűlését, mely eseményen egy meglepő döntés is született: 32 év után nem jelöltette magát Patakfalvy Miklós, a magyar taekwondo versenysport (WTF) alapítóelnöke. A Sashalmon élő szakembert az időzítésről és a döntés hátteréről is kérdeztük (még az olimpia előtt).

                    kepfile   kepfile

Patakfalvy Miklós, a magyar taekwondo versenysport (WTF) alapítóelnöke

    – Nem volt ebben semmi meglepetés – mondta Magyarország egyetlen 8. Danos taekwondo-mestere. – Már a riói olimpia után is foglalkoztam az őrségváltás gondolatával, ám akkor még sikerült meggyőznöm magamat a folytatásról. És sokan kérték is, hogy maradjak. A pandémia kirobbanása, illetve ennek következményei, a versenyek elmaradása és az olimpia elhalasztása azonban ismét lehetőséget biztosítottak a jövőm átgondolására. Ekkor határoztam el végérvényesen, hogy befejezem ezt a több mint három évtizedes munkát. A döntésemről már tavaly tájékoztattam az elnökséget, így számukra nem volt meglepő a visszavonulásom. A sportágtól természetesen nem fogok elszakadni, mert egyrészt ebben az évben még én maradok a szövetségi kapitány, másrészt a Magyar Olimpiai Bizottságnál és az európai szövetség elnökségében való feladataimat is ellátom majd.
   Patakfalvy Miklóst a taekwondo sport hazai képviselői nemes egyszerűséggel csak „Mester”-nek szólítják. Teszik ezt azért, mert gyakorlatilag valamennyiüknek ő volt a mestere. De a „Mester” titulus azért is kijár a sportvezetőnek, mert mind a mai napig ő a sportág egyik legeredményesebb képviselője (pedig már több mint harminc éve abbahagyta a versenyzést), másrészt ő a Magyar Taekwondo Szövetség alapítója és elnöke. Patakfalvy Miklós erényeit, eredményeit nemcsak itthon, hanem külföldön is elismerik. Ez utóbbit bizonyítja, hogy több alkalommal is beválasztották őt a sportág nemzetközi szövetségébe, az European Taekwondo Union-ba (ETU-ba).
   – A júliusi tisztújító közgyűlésen egy volt tanítványomat, dr. Márton Zsolt Krisztiánt választották meg utódomul. A döntést én is támogattam, hisz véleményem szerint Zsolt minden tekintetben alkalmas a feladatra. Két diplomás, szakirányú végzettséggel rendelkező, ambíciózus és nagy munkabírású fiatalember (ötven alatti), aki a taekwondo sportban is magas szintet, 6. Dant ért el. Bízom benne, hogy irányításával új lendületet vesz majd a sportág. Természetesen, ha igénylik majd a tanácsaimat, és kíváncsiak lesznek a véleményemre, akkor én is szeretett sportágam rendelkezésére állok.
  Patakfalvy Miklós elmondta, a tisztújító közgyűlést eredetileg májusra tervezték, ám akkor még nem lehetett rendezvényeket tartani.

   – Nem szerettük volna nagyon elhúzni, ezért az első lehetséges időpontban megtartottuk a választást. Hogy ez pont az olimpia elé esett, úgy vélem, nem probléma. Nem baj, ha a sportágon belül minél előbb rendeződnek a viszonyok.       

   A taekwondo 1988-ban Szöulban mutatkozhatott be először az olimpia programjában, de hivatalosan csak 2000-ben, Sydneyben vált olimpiai sportággá. Akkor volt először, és 2021-ig utoljára, hogy magyar sportoló is pástra léphetett a játékokon. Az ötödik helyen végző Salim József honosításában nagy szerepe volt Miklósnak. És nagy szerepe volt abban is, hogy Salim József testvére, a dán színekben olimpiai bajnok Gergőnek a fia, Salim Omar (és testvére, Sharif) 2019-ben a magyar válogatottat válassza. Omar ugyanis két évvel ezelőtti „honosítása” óta a junior Európa-bajnokságon harmadik lett, majd a felnőtt mezőnyben US Opent, Európa-bajnoki címet nyert, illetve magabiztosan nyerte a májusi olimpiai kvalifikációs tornát is. A szakma szerint Tokióban is éremeséllyel léphet majd pástra.
   – A magyar taekwondonak már az is nagy lökést adhat, hogy ismét van olimpikonunk. Ha Omar Tokióban érmet nyerne, abból a sportág is profitálhatna. S hogy miért nem vártam meg a visszavonulásommal az olimpiai eredményt? Nos, úgy gondolom, a sportágon belül mindenki tisztában van azzal mekkora szerepem volt Omarék hazahozatalában. Nekem ennyi bőven elég, külön elismerésre nem vágyom.

   Patakfalvy Miklós elmondta, az elmúlt harminckét éve szinte csak a taekwondo-ról szólt. A sportággal kelt, és azzal is feküdt, a versenyek miatt évente nagyon sok időt töltött távol a családjától, amit nagyon nehezen élt meg.
   – Az edzősködést 1998-ban hagytam abba, amikor első lányom, Csenge megszületett. Szerettem volna minél több időt vele tölteni, ami nem volt könnyű. Utána még két gyerekem született, így a feleségemre is egyre nagyobb feladat hárult, nekem pedig kevés időm volt arra, hogy terheket vegyek le a válláról.
   Azért a Mesternek sikerült a saját gyerekeit is megfertőznie a taekwondoval. Csenge és Luca ugyanis a tornázást erre a küzdősportra cserélte, és mindketten a válogatottságig küzdötték magukat, Luca pedig Európa-bajnoki bronzéremig...
   – Lucának megvolt az esélye a tokiói részvételre is, ám a kvalifikációs versenyen nem sikerült a döntőbe jutnia. Nagyon el volt keseredve, mi megpróbáltuk tartani benne a lelket, illetve arra ösztönözni, hogy most már csak Párizsra, a 2024-es olimpiára koncentráljon. Remélem, sikerül majd kvalifikálnia magát a következő játékokra!

kepfile

Patakfalvy Luca

   Tokióról azonban nemcsak Luca, hanem szövetségi kapitány édesapja is lemarad majd.
   – A vírus miatt rettenetesen nagy szigor lesz az olimpián, mi a falu közelébe se mehetnénk, arról nem beszélve, hogy a versenyek helyszínére is csak a versenyzőt és az edzőt engedik majd be, így azért, hogy egy szállodai szobából kövessem az eseményeket, nem érdemes Tokióba utazni. Itthonról viszont nagyon fogok szurkolni Omarnak és a magyar sportolóknak.
  A Magyar Taekwondo Szövetség több évtizedes munkája elismeréséül Patakfalvy Miklóst tiszteletbeli elnökké választotta.

   Salim Omar már az első napon pástra lépett a tokiói olimpián. A 18 esztendős sportoló végül az 5. helyen végzett. Patakfalvy Miklós a televízióban szakértette a meccseit. A leköszönő elnök a pontszerző helynek is nagyon örült.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez