Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28771828
   « Vissza

Fővárosi ingatlanpiac – gyorsan dráguló családi házak

 « Cikkek és hírek 
2021. május 27.
 

Hogyan változtak a használt ingatlanok alku előtti négyzetméter árai az utóbbi egy évben? Elemzésünkben 2020 áprilisáig nyúltunk vissza, a családi házak, a tégla-, valamint a panellakások árainak alakulását követtük nyomon, különös tekintettel a budapesti ingatlanpiac árváltozásaira.

A családi házak drágulása a legjellemzőbb

Országos szinten a három vizsgált ingatlantípus közül egy év alatt a családi házak átlagos négyzetméter árai változtak a leginkább. Tavaly áprilishoz képest az idei év azonos hónapjára a használt házak kínálati négyzetméter ára 14%-kal nőtt Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy aki 2021 áprilisában szeretett volna egy 80 m2-es ingatlanhoz jutni, annak 3 millió forinttal magasabb vételárat kellett fizetnie, mint egy évvel azelőtt.

kepfile

A téglalakások átlagos ára ugyanezen időtáv alatt 9,4%-kal, a paneleké pedig 9,9%-kal emelkedett. Ez rendre 55, illetve 39 ezer forinttal drágább négyzetmétereket jelent.

526 ezer forinttal kell kevesebbet fizetni négyzetméterenként a családi házakért a VI. kerületben, mint egy évvel előtte

Az Ingatlannet.hu áprilisi statisztikái szerint a fővárosban tavaly áprilishoz viszonyítva a családi házakat 8,6%-kal, a téglalakásokat és a panellakásokat pedig egyaránt 2,5%-kal magasabb áron hirdették.

A budapesti ingatlanokra is jellemző, hogy a lakások kisebb mértékben drágultak vagy lettek olcsóbbak, mint a családi házak. Míg a használt házak esetében 42%-os változás is előfordult – ennyivel esett az átlagos kínálati ár Terézvárosban –, a téglaépítésű, illetve panellakások körében tapasztalható legjelentősebb árváltozás is 30% alatti. 

Családi házat 380 ezer forintos négyzetméterár alatt?

Családi házhoz Budapesten a legolcsóbban Józsefvárosban lehet jutni: itt átlagosan 374 ezer forintot kérnek négyzetméterenként. Fővárosi viszonylatban szintén alacsony, 384 ezer Ft/m2-es ár mellett vásárolhatunk kertes házat Soroksáron.

Legdrágábbnak az I., II. és XII. kerületek számítanak. Ezekben a városrészekben rendre 1,7 millió, 1,1 millió, illetve 857 ezer forintba kerül egy négyzetméter.

Kétszámjegyű árváltozás a budavári téglalakásoknál

Ami a téglalakások árváltozásait illeti, a legnagyobb mértékben a budavári ingatlanok átlagos négyzetméter ára emelkedett. Itt 17%-kal, azaz négyzetméterenként 171 ezer forinttal kértek ugyanis magasabb árat áprilisban, mint egy évvel azelőtt. Szintén nagy arányban nőtt a XV. kerületi téglaépítésű lakások átlagos ára – az elmúlt 12 hónapban összesen 93 ezer forinttal emelkedett az alku előtti ár.

Mennyibe kerül egy 50 négyzetméteres lakás a Belvárosban?

Volt, ahol olcsóbbá váltak az eladásra kínált ingatlanok. A kőbányai téglalakások ugyanis egy év alatt négyzetméterenként átlagosan 4,5%-ot, azaz 27,5 ezer forintot vesztettek kínálati árukból. A XXII. és XIII. kerületben megvásárolható lakások pedig 2,5%-kal, azaz rendre 18, illetve 14 ezer Ft/m2-rel lettek olcsóbbak.

A legdrágábbnak számító V. kerületben egy 50 m2-es lakás megvásárlásához átlagosan 61,7 millió forintra van szükség, az áprilisi adatok tanúsága szerint. Ez az árszint, habár a tavalyi év áprilisa óta stagnált, (csupán kb. 10 ezer Ft/m2-rel nőtt) továbbra is a legmagasabb a fővárosban. Egy ugyanekkora ingatlan kínálati ára Budaváron, a második legdrágább kerületben kb. 3 millió forinttal alacsonyabb.

kepfile

Összességében elmondhatjuk, hogy a tavalyi évben a belső pesti kerületekre volt inkább jellemző a jelentősebb árcsökkenés, a budai árak jobbára tartották magukat, vagy emelkedtek 2020-ban.

Három kerületben találunk félmillió alatti négyzetméter árú panellakásokat 

A panellakások esetében a legnagyobb arányú árváltozást az elmúlt 12 hónap alatt a soroksári ingatlanok körében találjuk. Itt átlagosan 29%-kal kell többet fizetni a panelekért 2021 áprilisában, mint egy évvel előtte. Ez négyzetméterenként 133 ezer forinttal magasabb vételárat jelent. Szintén jelentősen, 11,5%-kal változtak a XVII. és VIII. kerület ingatlanárai. Rákosmentén ez a tavaly áprilisi adatokhoz képest 55 ezer Ft/m2-rel magasabb, míg Józsefvárosban 72 ezer Ft/m2-rel alacsonyabb kínálati árral egyezik meg.

A legkisebb összeget, 475 ezer Ft/m2-t továbbra is Pesterzsébeten és Csepelen kérnek az ilyen típusú lakásokért. A legdrágább kerületeknek pedig Terézváros, a XIII. kerület, illetve Erzsébetváros tekinthetőek – itt rendre átlagosan 882, 709 és 702 ezer forintba kerül a panellakások négyzetmétere.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez