Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657896
   « Vissza

Patakfalvy Luca hullámvasúton

 « Cikkek és hírek 
2021. május 12.
 

    Azt gondolná az ember, ha valakit Patakfalvynak hívnak, abból egyértelműen nemzetközileg jegyzett taekwondo-s lesz. A magyar taekwondo és Patakfalvy Miklós személye ugyanis elválaszthatatlanok egymástól. A hazai taekwondo szövetség alapítója és jelenlegi elnöke (Patakfalvy Miklós ma már az egyik legrégebb óta hivatalban levő szakszövetségi elnök itthon) 1977-ben, tehát még a sportág hőskorában kezdett el taekwondozni.
   Tehetségét világ- és Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmekkel bizonyította, ám az akkori helyzetet jól jellemezte, hogy fiatalon nem csak magáért, hanem már a sportágáért is küzdenie kellett. Szakember hiányában ugyanis nagyon hamar szövetségi kapitánnyá nevezték ki, így sok világversenyen együtt harcolt a saját tanítványaival. Summa summarum Patakfalvy Miklós – többedmagával – szisztematikus és kitartó munkával felépítette itthon a sportágat. Amely azért sokáig adós maradt a kiugró eredményekkel.
    A taekwondo bemutató sportágként már 1988-ban Szöulban szerepelt az olimpiai programban, a 2000-es Sydney-i olimpián pedig már hivatalosan is ötkarikás résztvevőnek számított, a magyar sportolók azonban eddig mindössze egyszer, 2000-ben - Salim József – révén szerepelhettek a Nyári Játékokon. Se előtte, se utána nem sikerült magyar taekwondosnak a kvalifikáció.
   De térjünk vissza a kerületünkben is jól csengő Patakfalvy névhez, és ahhoz a gondolatmenethez, hogy ezzel a névvel csakis nemzetközileg ismert taekwondos lehet az ember. A Sashalmon élő Patakfalvy Miklósnak ugyanis két lánya és egy fia született. A nagyobb gyerekek, Csenge és Luca, eleinte a maguk útját járták. Sokáig a Fradiban tornáztak, nem is rosszul. Persze azért Patakfalvy-lányokként édesapjuk sportjára is ráláttak. Végül annyit lebzseltek a tatami körül, hogy maguk is kedvet kaptak a küzdősporthoz. Egy darabig párhuzamosan űzték a tornát és a taekwondot, ám egy idő után választaniuk kellett, és ekkor már erősebbnek bizonyult az apai gén.
   És akkor ugorjunk egy nagyot az időben, és foglaljuk össze, hogy miért is tartottuk fontosnak ezt a részletes bevezetőt! Április elején ugyanis Szófiában rendezték a felnőtt Taekwondo Európa-bajnokságot, mely eseményen a sashalmi Patakfalvy Luca a hölgyek 53 kg-os (nem olimpiai súlycsoport) versenyében egészen az elődöntőig verekedte magát, végül bronzérmes lett.

kepfile

Patakfalvy Luca az Európa Bajnoki bronzéremmel

    Luca a bolgár fővárosban egy kőkemény meccsel kezdett az olasz Sarah Al ellen, amely találkozón csak minimális dolgok döntöttek, szerencsére a javunkra. A negyeddöntőben egy spanyol lány következett, aki ellen Luca pontgazdag mérkőzésen fölényesen 15-3-ra nyert. Sajnos, az elődöntő már nem sikerült ilyen jól a török Zeliha Agris ellen, aki a meccs elejétől kezdve dominált, és végül magabiztosan nyerte a találkozót. Így eldőlt, hogy Luca harmadik lett az Európa-bajnokságon, amely pályafutása eddigi legjobb eredménye.
   – Ez a siker nem jöhetett volna létre azok nélkül az emberek nélkül, akik nap mint nap támogatnak, hisznek bennem és ahol tudnak, ott segítenek. Ilyenek a családom, az edzőim, a barátaim és még sokan mások, akiknek nagyon hálás vagyok ezért a segítségért. Az út hosszú, és még rengeteg munka áll előttem, hogy egyszer én lehessek a legjobb, de ígérem, mindent meg fogok tenni ezért.

   Luca és édesapja nem sokáig örülhettek, alig néhány hét elteltével visszatértek Szófiába. Május elején a bolgár fővárosban rendezték ugyanis a taekwondo-sok olimpiai selejtezőjét. A sportág 21 év után szeretett volna ismét magyar versenyzőt delegálni az ötkarikás játékokra, míg a 21 éves Luca élete első olimpiai részvételéért szállt harcba.

   Az álmok pedig felemásan valósultak meg. A magyar küldöttségnek Salim Omar révén az áhított kvótát sikerült megszereznie, ami valószínűleg nagy lökést ad majd a sportágnak is (ennél nagyobb lökést jelenthet majd, ha Omar Tokióban is érmet tudna szerezni), ám Lucának nem sikerült a bravúr, így számára már csak a 2024-es párizsi olimpiai szereplés lehet realitás. Öröm az ürömben, hogy a tavalyról idénre halasztott olimpia miatt az új ciklus már nem négy, hanem csak három éves lesz, így a fiatal kertvárosi taekwondo-s hamarosan ismét olimpiai részvételért léphet majd tatamira.
                                                                                                                                                      Riersch Tamás



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez