Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664125
   « Vissza

Oltáskampány a Kertvárosban

 « Cikkek és hírek 
2021. április 14.
 

   Hogyan történik az oltások szervezése a kerületben – kérdeztük Dr. Kiss Mariannát, a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat (KESZ) igazgatóját, tekintettel arra, hogy a kerületiek oltakozása szinte a legfontosabb feladattá nőtt a kritikus járványhelyzetben.

kepfile

Dr. Kiss Marianna ellenőrzi az Erzsébetligeti oltópont informatikáját

   Mint elmondta, a váltakozva, bizonytalanul érkező különféle vakcinák allokálása hatalmas szervezőmunkát igényel mind országosan, mind a fővárosban is – a kerületből elsősorban ez utóbbit tapasztalják. Az országba beérkező vakcinákat először a megyék és a főváros között osztják szét. Budapesten a beérkezett oltóanyagot a kerületi háziorvosok arányában osztja szét a Fővárosi Kormányhivatal.

  Mivel különféle oltóanyagok vannak, azokkal többféle feladat van: a kínai fecskendőben kiszerelve érkezik, a Modernát és az Astrát hígítani kell, a Pfizert mínusz 70 fokon tárolják, a kiolvasztott mennyiséget pedig öt napon belül fel kell használni, a többi vakcinát viszont hosszabb ideig lehet a hűtőben is tárolni.
   Az oltandó lakosok listáját a kormányhivatal küldi el az oltópontokra a háziorvosokkal történt előzetes egyeztetés után. A listán a regisztrált, adott kockázati csoportba tartozók vannak, az oltási tervnek megfelelően.
   A listán szereplő személyeket a háziorvosok és az önkormányzat dolgozói (gyakran önkéntesek is) telefonon hívják fel, és egyeztetnek időpontot. Amikor kialakul a meglévő oltóanyaghoz elegendő létszám, akkor azt a listát visszaküldik a kormányhivatalba, és ott összeállítják az oltási menetrendet – fél órás pontossággal. Egy oltási helyen egy óra alatt 12 embert kell beoltani, a beosztás reggel nyolctól este nyolcig tart.
   A listák általában éjjel érkeznek meg, másnap reggel a fél nyolcra érkező egészségügyi személyzetnek fél órája van arra, hogy szétossza, rendezze a listákat. Az érkezők regisztrációjánál minden listának ott kell lennie, az egyes oltópontokon viszont csak az oda rendelt emberek listája van.

   A XVI. kerületben éppen átépítés alatt van a Jókai úti szakrendelő, ezért a fővárosban egyedül itt engedélyezték, hogy az Erzsébetligeti Színházban rendezzenek be oltópontot. Itt a színház igazgatója és dolgozói is komoly feladatot vállaltak a szervezésben. A regisztráció után az oltakozóknak egy nyilatkozatot is ki kell tölteni – de sokat gyorsíthat a folyamaton, ha mindenki kitöltve hozza azt magával. Az oltóhely orvosa kikérdezi az oltakozót a betegségeiről, utána következik az oltás. Az előírt fél órás megfigyelési idő alatt az oltás tényét rögzíteni kell az egészségügyi rendszerben. Végül az oltásról szóló igazolást át kell adni a beoltottnak, és akkor távozhat az oltópontról. (A központi rendszer pedig pár nap múlva a beoltott személy lakására postázza az oltási igazolványt, ami most még nem ad előjogokat, de talán nem lesz mindig így.)

  Mint Dr. Kiss Marianna elmondta, a színházban nagy terek, tágas termek találhatók, így nagyon jól ki lehetett alakítani az oltakozók mozgásának irányát, a belépési és kilépési pontokat, a várakozás helyét. A többi kerületben mindenhol a szakrendelőben kellett az oltópontokat kialakítani, és ez bizony a rendelések leállításával, átszervezésével járt, mivel egy oltóponthoz több rendelést is szüneteltetni kell.
   A kertvárosi oltóponton eddig három vakcinával oltottak: a Pfizerrel, a Modernával és az Astrával – rövidesen ehhez társul majd negyediknek a Szputnyik. A második oltás időpontjának meghatározása, szervezése sem kis feladat, hiszen mindegyik vakcinának más az újraoltási ideje, a Pfizernek 35 nap, a Modernának 28 nap, az Astrának viszont 12 hét.

Tömeges oltás – sikertörténet

    A húsvéti ünnepek alatt a nagyon súlyos járványügyi adatok visszaszorítása érdekében elrendelték az úgynevezett tömeges oltást. A XVI. kerületben ez azzal járt, hogy meg kellett teremteni négyezer ember beoltásának lehetőségét. Ezt csak úgy lehetett megoldani, hogy az oltóponton a három addigi oltóhelyet 12-re bővítették: az Erzsébetligetben a meglévő három mellé további hármat létesítettek, és a szakrendelőben lezárták a második és a harmadik emeletet, és ott is létrehoztak hat újabb oltóhelyet. Külön problémát jelentett, hogy húsvét után kedden jöttek volna a betegek a szakrendelőbe, de őket telefonon kellett értesíteni arról, hogy más időpontra jöjjenek, mert aznap oltóhelyek működtek a rendelőkben.
   A tömeges oltás elrendelését nagycsütörtökön délben tudták meg, addig azt hihették az egészségügyiek, hogy nekik is jut egy kis szabadság. Ehelyett hatalmas szervező munka kezdődött, másfél nap alatt kellett kialakítani a 12 oltóhelyet, és a munkára betanítani az egészségügyi dolgozókat, akiknek ebben semmiféle gyakorlatuk nem volt eddig. Mindenki vállalata a húsvét alatti extra munkát, és fantasztikus volt látni, hogy milyen kiválóan oldották meg a bonyolult szervezési feladatot, például, hogy legyen elegendő fecskendő, tű, fertőtlenítő anyag, hová gyűjtsék a veszélyes hulladékokat, azokat ki szállítsa el, stb.
   – A színház igazgatójától és vezetőtársaimtól, az orvos igazgatótól, az ápolási igazgatótól, Dr. Tót Éva főorvos asszonytól rengeteg segítséget kaptam, fantasztikus munkát végeztek a tömeges oltás alatti váratlan feladatok megoldásában – mondja Dr. Kiss Marianna. Kovács Péter polgármester is aktívan részt vett a szervezésben, irányításban, valamint hozta-vitte a betegeket, ha azzal tudott segíteni. Több mint száz egészségügyi dolgozó jól összehangolt munkájára volt szükség egy műszakban – olyan emberekére, akik egyébként együtt soha nem dolgoznak, tehát ez a tömeges oltás sokkal jobb volt, mint egy csapatépítő tréning. A csapat a  hat órás intenzív munka során hihetetlenül el is fáradt.
   Külön problémát jelentett az oltásra érkezők érzelmeinek kezelése. Szinte mindenki gyermekkorában volt beoltva utoljára, sokukban nagyfokú szorongás van, rengeteg kétely és kérdés, és ugye 5 perc jut egy betegre, és ennyi idő alatt kell a kérdésekre válaszolni hogy mikor nyújt majd az oltás védettséget, milyen tünetekre számíthatnak, és majd mikor kell érkezniük a következő oltásra – emlékezik vissza a KESZ igazgatója, aki nem győzte hangsúlyozni, mennyire büszke a kollégáira és az általuk nyújtott teljesítményre.

kepfile

Oltottak száma a XVI. kerületben a háziorvosok adatszolgáltatása alapján, az oltási terv 1-2-5-6. pontjában beoltottak, valamint nem kerületi háziorvossal rendelkező XVI. kerületi száma nélkül. A kerület átoltottsága 37,8 – 41,2 százalék közé tehető

   A továbbiakról is kérdeztük Dr. Kiss Mariannát, aki elmondta, hogy biztosan annyit tud, hogy a május elsejei hétvégén mintegy ezer kerületi beoltottnak kell megkapnia a második oltást. Az Astra második oltása három hónap, ami belenyúlik már a nyárba. Addigra elképzelhető, hogy a gyerekek oltása is sorra kerül, erről már egyre inkább szó van, tesztelik ezirányban az oltóanyagokat. Mire azzal végeznek, elképzelhető, hogy kezdhetik előröl az oltási kampányt, mert ma még pontosan senki nem tudja megmondani, meddig nyújtanak védettséget a jelenlegi oltások.
                                                                                                                                                               Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez