Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28772540
   « Vissza

Átadták Csömörön a kibővített szennyvíztisztító telepet

 « Cikkek és hírek 
2021. február 17.
 

 Régóta várt fejlesztés valósult meg Csömörön: európai uniós pályázati támogatással elkészült a szennyvíz-tisztító-telep bővítése és korszerűsítése. 2020 decemberében zárult le a Vágóhíd utcai szennyvíz-tisztító telep bővítése és korszerűsítése. A korábbi napi 1000 m3-es kapacitást 1500 m3-esre növelték, ami jó időre megszünteti a telep túlterheltségét.
  A ’90-es években elkészült, akkor igen modernnek számító szennyvíz telep a folyamatos lakosságszám-növekedés eredményeként egyre kevésbé bírta a terhelést, ezért mind gyakoribbá váltak a szennyezések a telep környékén és a Csömöri-patakban. Szinte már rendszeressé vált a bírságolás, amit a környezetvédelmi hatóságok szabtak ki, de ez a problémákat nem oldotta meg. A telep és a helyi hálózat tulajdonosaként az önkormányzat és az üzemeltető DMRV Zrt. együttműködése a fejlesztés érdekében eredményt hozott: 2014-ben sikerült elnyerni azt az európai uniós pályázatot (KEHOP), ami lehetőséget adott egy lényegesen nagyobb kapacitású és sokkal modernebb technológiát alkalmazó rendszer kiépítésére.
 A beruházás megkezdése azonban éveket csúszott a központi állami pályázati átszervezés miatt. A település számára pozitív változás volt viszont, hogy az évek alatt duplájára növekvő bekerülési költség önkormányzati önerejét átvállalta az állam, így a projekt végül 95 százalékos európai uniós és 5 százalékos állami támogatással valósult meg. A fejlesztést a Nemzeti Fejlesztési Programiroda koordinálásával és döntésének eredményeként az M-E2020 Konzorcium valósította meg, mely két cégből, a Mészáros és Mészáros Kft.-ből és az Euroaszfalt Kft.-ből áll.
 A telep jelentős kapacitásnövelése mellett a szennyvíz kezelésének technológiája is jóval korszerűbb lett, amihez jelentősen nagyobb üzemi egységek épültek az önkormányzat által a település szélén huszonöt éve biztosított, a mostani bővítés céljából megnövelt nagyságú ingatlanon. A telepet, amely a Vágóhíd utca vége után található, minden oldalról erdős terület veszi körbe. A kifolyó víz így már teljesen mentes a szennyeződéstől, amit napi szinten, több paraméter alapján vizsgálnak. Az őszi, három hónapos próbaidőszak – ekkor már az egész település szennyvízét az új telep kezelte – mérési eredményei minden előírt paraméternek megfeleltek. A pályázat ugyanakkor nem támogatta, hogy esetlegesen újonnan kijelölendő lakórészek ellátását lehetővé tevő fejlesztés valósuljon meg, így a környező településekhez hasonlóan Csömörön sem lehet a jövőben ingatlanokat belterületi lakó vagy üdülő övezetbe vonni (ezt egyébként az agglomerációs törvény is tiltja már).

kepfile

A telep már a próbaidőszakban is kiválóan működött

  Ezenkívül fontos eleme volt a most lezárult pályázati programnak, hogy egy új szennyvízcsatorna-szakasz is épült. A kilencvenes években, az akkori belterületi lakóövezet egészét felölelő csatornázásból technológiai okokból ugyanis kimaradt a Kálvária utca, amelyben most ősszel építették ki a hálózatot, és amihez már az azóta kialakult Kálvária közt is hozzákapcsolták.
  Az egész projekt teljes összege több mint 900 millió Ft volt, amely a ’90-es évekbeli szennyvízcsatorna kiépítése és a 2014-es Laky bekötő út megépítése után a harmadik legnagyobb beruházás volt a rendszerváltás után Csömörön. (csomor.hu)

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez