Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656288
   « Vissza

Világrekorder lett az Év sportlövője

 « Cikkek és hírek 
2020. december 9.
 

   Az Év atlétája (Kiss Dániel), az Év vívója (Decsi Tamás), az Év karatézója (Bartha Nikola és Szegedi Döme), az Év taekwondo-sa (Patakfalvy Luca) és az Év országúti kerékpárosa (Lovassy Krisztián) elismerések után az Év sportlövője díjat is sikerült a Kertvárosba hozni. Köszönhetően a Sashalmon élő klasszisnak, Péni Istvánnak, akit a Magyar Sportlövők Szövetség elnöksége 2020-ban az Év férfi sportlövőjének választott meg. Az UTE ifjúsági olimpiai bajnok, felnőtt Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, Európa Játékok bronzérmes, junior világbajnok sportlövője már nem először nyerte el ezt a kitüntető címet, hisz 2014-ben, 2017-ben és 2019-ben is őt választották meg itthon a legjobb sportlövőnek, ám most fordult elő először, hogy a kitüntető címet kertvárosi sportolóként érdemelte ki.

kepfile

   A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. Ezt a kitüntető címet általában decemberben, sőt néhány sportág esetében csak januárban szokták nevesíteni, a Magyar Sportlövők Szövetség elnöksége azonban úgy döntött, nem várja meg az év végét, s már november közepén győztest hirdet.
Eszerint 2020-ban a férfiak között Péni István, a nők között Dénes Eszter lett az Év sportlövője.     Az indoklás az lehetett, ha már az év fő versenyét – a legjobb sportlövő személyének kiválasztásában is döntő jelentőségű – olimpiát a nemzetközi szövetség a tagállamok sportvezetésével egyeztetve 2020-ról 2021-re halasztotta, akkor az idei esztendő legfontosabb versenyévé előlépő lengyelországi 10 méteres Európa-bajnokságon elért eredményeket veszi alapul a rangsoroláshoz.
  A verseny ugyan februárban volt, és elsősorban az olimpiára való felkészülést szolgálta, de mégiscsak egy kontinensviadal volt, melyen jó eredményt elérni mindig kimagasló teljesítménynek számít. Márpedig Péni István ezen a versenyen nagyon is kiemelkedően teljesített, egyéniben arany, Dénes Eszterrel vegyes párosban pedig ezüstérmet szerzett. (Eszter nagy valószínűséggel szintén ennek, illetve Istvánnak köszönheti, hogy 2020-ban ő lett a legjobb női sportlövő.)

   A februári Európa-bajnoki cím a 23 esztendős Péni István pályafutásában is a legkiemelkedőbb felnőtt eredmény volt. Korábban ugyanis világ- és Európa-bajnokságokról (a 2019-es minszki Európa Játékokat is beleszámítva) négy ezüst- és négy bronzérme volt. Világkupaversenyen ugyan már sikerült nyernie, többek között egy ilyen győzelemnek köszönheti a tokiói olimpiai kvalifikációját is, de kiemelt versenyen aranyérmet utoljára a 2017-es junior világbajnokságon sikerült szereznie, így már nagyon várta, hogy egyszer egy felnőtt világversenyen is a dobogó tetejére állhasson.

   – Nagyon örültem neki, de számítottam rá, hogy 2020-ban én leszek a férfiaknál az év sportlövője, mert a woclaw-i Eb nagyon jól sikerült számomra – mondta a Kertváros újdonsült büszkesége. - A lengyelországi egy hibátlan verseny volt, az évnek a fénypontja. Mivel utána törölték a világkupákat, az olimpiát pedig egy évvel elhalasztották, így nagyon nem is lehetett ellenfelem ebben a versengésben. Azt viszont nem gondoltam volna, hogy a vírus miatt még ősszel se nagyon lesznek versenyek.
Néhány azért akadt. November közepén például nézők nélkül rendezték meg a Hungarian Open-t, amely verseny harmadik napján István 634,5 kört lőtt, és ez az eredmény egy körrel jobb, mint az aktuális világrekord. Ötkarikás játékok hiányában csak álmodozni tudunk róla, hogy a bombaformában versenyző kertvárosi sportlövő miként szerepelt volna a 2020-as tokiói olimpián. (R. T.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez