Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657730
   « Vissza

Interjú Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselővel

 « Cikkek és hírek 
2020. november 11.
 

„Nem fogjuk hagyni, hogy minket kertvárosiakat a főváros balliberális vezetése másodrangú lakosokként kezeljen!”

Nekünk kertvárosiaknak – fővárosi kerület lévén – a fejlődéshez, az élhető mindennapokért elengedhetetlen a kormányzati, a fővárosi és a kerületi vezetésnek a megfelelő működése. Több, mint egy év telt el az önkormányzati választások óta, ezért Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselőnket kértük az elmúlt időszak értékelésére.

kepfile

  – Eltelt egy év az önkormányzati választások óta. Mint a Kertváros országgyűlési képviselője – és mint helyben élő is – hogyan látja a helyzetünket ebben az esztendőben?
  – Ahhoz, hogy itt Kertvárosban rendben menjenek a dolgaink az a minimális feltétel, hogy mind a helyi, mind a fővárosi önkormányzat ellássa a kötelezettségeit. Ez vonatkozik a kormányzati feladatokra is, illetve ezen a téren sok minden áll azon is, hogy mennyi plusz forrást tudunk lobbizni a központi költségvetésből a különböző fejlesztéseinkre. Persze azon is múlik, hogy milyen mértékben kell a kormányzatra támaszkodnunk, hogy a helyi és a fővárosi önkormányzat hogyan gazdálkodik a forrásaival, mennyire tartja szem előtt a kertvárosiak érdekeit az egyes döntések során.

  – Az elmúlt egy évben mennyiben volt összhangban ezeknek a szereplőknek a munkája, mennyiben szolgálták a XVI. kerület fejlődését?
   – Az egyértelműen látható, hogy a helyi önkormányzat munkájával meg lehetünk elégedve. Nem véletlen, hogy Kovács Péter tavaly ősszel már a negyedik ciklusát kezdhette meg. Fontos az is, hogy nagyon jól együtt tudunk működni a helyi ügyekben.
   – Mi a helyzet a Főváros vezetésével?
  – Ez számomra egy fájó pont. Az elmúlt egy év eddig mást nem bizonyított, mint hogy Budapest balliberális vezetése alkalmatlan azokra a feladatra, amiket el kellene látnia. De hogy ne csak általánosságban beszéljek, számtalan olyan ügyet fel lehet sorolni csak itt a kerületünkben, amely fővárosi kötelezettség lenne, és az azt megelőző évekhez képest az elmúlt egy évben befulladtak. Megérhettük azt az eddig elképzelhetetlen helyzetet például, hogy a Főváros egyetlen fillért sem hajlandó költeni a Kertvárosban lévő útjainak felújítására 2023-ig. Úgy, hogy a Magtár és a Rózsa utcákra már be volt tervezve a forrás, de egyetlen tollvonással Karácsonyék ezt lenullázták. Nem tudom ezt a diszkriminatív döntést másként értelmezni, mint hogy számukra nem számítanak a kertvárosiak.
  – Az alkalmatlanság és a tehetetlenség másik minket sújtó példája, hogy hónapok óta nincs megoldva a lomtalanítás. Ez előtt is értetlenül állunk. De hogy visszakanyarodjak a közlekedésre, Karácsonyék a helyi balliberális politikusokkal – akik most a képviselő-testületünkben ülnek –, azzal kampányoltak, hogy folytatják a HÉV-Metró összekötését. Mint kiderült, ez is csak politikai blöff volt. A választások után le is állították a fejlesztést, ami egyébként nagyon fontos nekünk, helyben élőknek.

   – Mit lehet tenni ezekben az ügyekben?
  – Első körben a helyi balliberális önkormányzati képviselőknek kellene végre valamit tenniük. Például lobbizni a kertvárosiakért a Fővárosnál, ahogy Kovács Péterrel mi is tesszük a Kormánynál. A Kertváros képviselő-testületében ülnek ugyanis néhányan a budapesti vezetők párttársai közül, akik egyébként több pozíciót betöltenek fővárosi cégekben is. Nekik kutya-kötelességük lenne tenni az ellen, hogy ne kezeljenek minket másodrendű budapesti polgárokként a Fővárosnál. De legalább tiltakozni a források lenullázása ellen. Ezek eddig elmaradtak, amiből arra lehet következtetni, hogy vagy alkalmatlanok rá, vagy nem hajlandóak erre. A DK-s Nemes Gábor szerint például teljesen rendben van, hogy egyetlen fillér sem jut a kerületünkben fővárosi fenntartású utak felújítására. Az önkormányzati képviselői munka elég sajátságos és persze felháborító felfogásának tartom ezt.

   – Akkor el kell fogadnunk, hogy ezeken a területeken nem lesz előrelépés jó ideig?
  – Azt azért nem! Nem fogjuk hagyni, hogy másodrangú lakosokként kezeljenek minket! Ha valóban van szándék a jobbításra, akkor meggyőződésem, hogy lehet eredményeket elérni. Polgármester úrral például elkezdtünk azon dolgozni, hogy a HÉV-vonal fejlesztése haladjon tovább, miután a Főváros kihátrált saját feladatából. Mivel ez egy fontos beruházás – a Kertváros történetének legnagyobb közlekedési beruházása –, meg tudtuk győzni a kormányt, hogy vegye saját kézbe az ügyet. Így az az örömteli hírem van, hogy most már kormányzati támogatással folytatjuk a tervezési munkákat. Az utakról annyit, hogy az Önkormányzat a saját kezelésű hálózatát természetesen folyamatosan fejleszti. Arra pedig tudtunk kormányzati támogatást szerezni, hogy a Budapesti Útépítési Programmal, aminek az irányítását rám bízták, valamennyi földutunkat felszámoljuk. Ezzel jól is haladunk, eddig már 20 új utat tudtunk építeni, a többi is folyamatban van.

   – És még egy példát had emeljek ki, ami jelzi, hogy a megfelelő szándék eredményt tud hozni. Legyen ez is példa a helyi balliberális képviselők előtt, hátha motiválja őket a valódi önkormányzati képviselői munkának az elkezdésére. Év elején megkezdtük a Jókai úti szakrendelő bővítését és felújítását, ami Kertváros történetének legnagyobb egészségügyi beruházása. Ezt úgy tudjuk megvalósítani – várhatóan jövő év végére –, hogy 1,5 milliárd forint kormányzati támogatást tudtunk rá szerezni. (J)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez