Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28661440
   « Vissza

Helytörténeti visszatekintés

 « Cikkek és hírek 
2020. október 14.
 

Húsz év és kétméternyi könyv

50-20-10 Kerek évfordulókat jeleznek a számok, s a középsőhöz most különleges tárlat kapcsolódik a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjteményben: tablók mutatják be az elmúlt húsz évben megjelent múltkutató köteteket, melyek a könyvespolcon közel kétméternyi helyet foglalnak el. De mi az 50 és a 10?

  Ötven éve jött létre a Corvin Klub, és ekkor jelent meg a Corvin Hírnök első száma, melyet aztán jó néhány követett. Paor Éva vezetésével zajlott évtizedeken át az értékmentő és -bemutató tevékenység. Tőle vette át húsz éve a stafétabotot Benedek Ágnes, aki felpezsdítette a kutatást, megálmodta és 2000-ben elindította a Kertvárosi Helytörténeti Füzetek sorozatot, vetélkedőket, diák városnézéseket, Kertvárosi Időutazásokat, gyűjtőpályázatot, kávéházi estéket – és lobbizott az önálló épületért.
   A munkába hamar bekapcsolódott Széman Richárd és Lantos Antal. Utóbbi 2007-ben átvette a helytörténeti munka minden területének irányítását, és elképesztő munkabírásának, szervezőkészségének, precizitásának, határozottságának és lobbierejének köszönhetően mára a könyvsorozatnak több mint ötven kötetét lapozhatjuk. Nevéhez fűződik számos kiállítás, cikksorozat, szoborállítás, rendezvény is. A 10-es szám jelzi a helytörténet újabb, fontos fejezetét: 2010-ben önálló épületet kapott egy mátyásföldi villában a gyűjtemény.

kepfile

Lantos Antal kutatóterem a helytörténti gyűjteményben

 Tóni bácsi 2018 óta nincs köztünk, ám szerteágazó munkásságának gyümölcse igen. Szép gesztusként, születésének 90. évfordulója apropóján (néhány hónapos csúszással) elnevezték róla a gyűjtemény kutatótermét. Utóda - egyben két évtizeden át hű munkatársa - Széman Richárd bensőséges hangon emlékezett meg Lantos Antalról a „Helytörténeti tudósítások a múltból, avagy a 20 év helytörténeti kötetei” című időszaki kiállítás megnyitóján. Kovács Péter polgármester Lantos Antal méltatásán túl köszönetet mondott a könyvsorozat többi szerzőjének is, akik aztán örömmel társalogtak egymással a megújult állandó kiállítás tárlói mellett.

A kiállítások megtekinthetők hétköznap 9.00-16.00-ig, pénteken 14 óráig a XVI. kerület, Veres Péter út 157. alatt, ahol a könyvek is megvásárolhatók, illetve a Kertvárosban ingyen házhoz viszik őket. Információ: www.helytortenet16.hu, telefon: 604-8342.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez