Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28654087
   « Vissza

Épül a kilátó a Naplás-tavi kiserdőben

 « Cikkek és hírek 
2020. október 14.
 

      kepfile     kepfile

   Betonnal öntik ki a gigantikus betonvas-szerkezetet    A kész fogadószintről indul a kilátó faszerkezete

    Augusztusi számunkban adtunk hírt arról, hogy megkezdődik a kilátó építése a Naplás-tó melletti kiserdőben. A hír forrása maga az építtető volt, mivel a látványterv és maga a hír is a Pilisi Parkerdő portálján jelent meg. Aztán heteken át hiába jártunk a tervezett építkezés helyszínére, semmi nem történt: egy magányos pózna állt ki a magonc fiatal akácos szélén kialakított tisztás közepén.
   Kiderült később, hogy a kilátó anyagának impregnálásával adódtak gondok. A fából készült kilátót természetesen nagyon alaposan impregnálni kell, hogy se az időnek, se a tűznek ne legyen kitéve. Ezt a speciális favédelmet a környéken egy osztrák cég képes megcsinálni, de mikor beütött tavasszal a járvány, akkor ők is leálltak (nehogy az értékes szakképzett munkaerő a járvány áldozatává váljon). Emiatt minden munkájuk, amit előre ütemezetten bevállaltak, hónapokat csúszott.

kepfile

  Október elejére viszont már rendeződtek az impregnálási problémák, így elkezdődhetett a munka. A kivitelezők előbb egy hatalmas kör alakú alapot ástak, és abba szerelték az impozáns betonvas-szerkezetet, ami már a háromszög-formájú kezdőszintet is meghatározta. Lapzártánkkor már készen volt a fogadószint, és várhatóan október közepén veszi kezdetét a kilátó szerkezetének építése.
   Maga a forma rendkívül ötletes: az alapot képező egyenlő oldalú háromszög csúcsaiból egyenes tartók indulnak a tizennyolc méter magasan lévő tető felé, ami ugyancsak egy egyenlő oldalú háromszög, csak éppen 60 fokkal (más megközelítésben 180 fokkal) elforgatva. Ennek következtében a kilátó oldalait hosszú háromszögek képezik, amit ha félúton képzeletben elmetszenénk, pontosan egy szabályos hatszöget kapnánk.
   Ebben a szerkezetben kap majd helyet a lépcső, aminek irányáról, elhelyezkedéséről a látványtervből nem sokat lehet megállapítani, de a képen a targonca előtti részen jól kivehetően elindul, és azt már csak a tervező és a kivitelező tudja, hogyan folytatódik. (Meg aztán mi is megtudjuk majd, ha megtartják az ünnepélyes átadót.) A kilátó terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft.
   A kivitelezésen dolgozó munkások lapunknak elmondták, hogy ők építették a Királyrét kilátóját is, és építés közben úgy látszott, hogy a tartók össze-vissza mennek, de a végén minden nagyon szépen összeállt, és igen pazar lett ott is a kilátó. Nálunk is bizonyára így fog történni.

   A kilátó a Naplás-tó környékének megújítását célzó projekt befejező eleme. Ennek során teljesen felújították az ide vezető utat egészen a XVII. kerület határáig, és az út mentén kétoldalt rengeteg parkoló épült. Megépült a halőrház és mellette a leendő büfé, ami kiszolgálja majd a jelentős látogató forgalmat. Itt folytatódott a Szilas-patak mentén végigfutó kerékpárút, ami közvetlen összeköttetést teremt a XVII. kerületi Naplás út mentén haladó kerékpárúttal. Elkészültek a na-plázsok is végig a tó partján, ami baráti összejövetelek helyszíne is lehet.
   A kilátó a halőrháztól jó száz méterre lévő átjárón az erdőbe befordulva érhető el, ha mindig felfelé és (ahol lehet) enyhén jobbra haladunk, s ha nem tévedünk el, már ott is vagyunk! (Ferenci)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez