Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655612
   « Vissza

Nyárvégi beszélgetés Szatmáry Kristóf parlamenti képviselővel

 « Cikkek és hírek 
2020. szeptember 16.
 

    – Magunk mögött hagyva a nyári szünetet, a koronavírus miatt rendhagyó tavasz után rendhagyó ősznek nézünk elébe. Milyen intézkedésekkel próbálják biztonságossá tenni az életünket?
   – Ha ősz eleje, akkor először mindannyiunknak a tanévkezdés jut az eszébe. Nálunk is ez van most leginkább napirenden, a négy fiunk által érintve vagyunk az általános iskolai, a középiskolai és az egyetemi képzésben egyaránt. A tavasz a digitális oktatás jegyében telt el, ami mindannyiunkra, szülőkre, diákokra, tanárokra egyaránt eddig ismeretlen terheket rótt. Nekünk is át kellett alakítani a megszokott napirendünket. De ez kellett ahhoz, hogy visszaszorítsuk a vírus első hullámát. Én azt láttam, hogy ebben mindannyian helyt álltunk, ezért köszönöm is mindenkinek az erőfeszítéseit.
   – De az oktatás elsődleges terepe az iskola, ezért hagyományos módon kezdtük az idei tanévet. Persze számos biztonsági intézkedést bevezettünk most is, erről minden egyes intézmény megfelelően tájékoztatta a szülőket – és persze a gyerekeket is. Az általánosan érvényes továbbra is, hogy tartsuk be a megfelelő higiéniai előírásokat, viseljük a maszkot, amikor az indokolt. A védőtávolság betartása is fontos. Ezek a minimális feltételei, hogy a nagyobb járványt elkerüljük. Ebben a fázisban – és ez érvényes az élet egyéb területeire – nem az általános le-, és bezárásokkal védekezik a kormány, hanem célzott intézkedésekkel igyekszünk lefékezni azt.
   – Ha már az iskoláknál tartunk, hogy állunk az egyes beruházásokkal? Mire számíthatnak a kerületiek, akiknek gyermekei valamelyik intézményünkbe járnak?
  – Itt a Kertvárosban mi mindig a legfontosabbak között tartottuk számon az oktatási-nevelési intézmények fejlesztéseit. Ez most sincs másként, ezt a járvány sem befolyásolja. Két új sportpálya elkészült már például a Szerb Antal Gimnáziumban és a Batthyány Ilona Általános Iskolában. A nyáron szintén elkészült, illetve megújult a Napsugár Óvoda udvara. Komoly fejlesztésünk volt a Napsugár bölcsőde bővítése, amihez jelentős kormányzati támogatást tudtunk szerezni. Nagy lépés volt ez nekünk, mivel ezzel mintegy 60 új gyereket tudunk fogadni. A Szentkorona utcai óvoda felújítása is befejeződik október végére. A Móra Ferenc Általános Iskola felújításának második üteme viszont várhatóan egy évet halasztódik, az eredeti ütemtervet felborította a koronavírus. Az egyik legfrissebb, megvalósítandó projektünk pedig a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola alsó tagozatának otthont adó épületének felújítása. Itt a közbeszerzési eljárás szakaszánál tartunk. Ha minden jól alakul, a közel egymilliárdos beruházás rövidesen elkezdődhet.

kepfile

     – Ezek szerint a fejlesztések más téren sem csúsznak a rendkívüli helyzet miatt?
   – Igyekszünk mindenhol tartania a határidőket. Az egyik legnagyobb munkánk, a szakrendelő felújítása illetve bővítése már javában zajlik. Ha ezt befejezzük, a Kertváros történetének legnagyobb egészségügyi beruházását valósítjuk meg. A munkálatok idejére kérem mindenkinek a türelmét, hiszen biztosan lesznek majd átmeneti változások a szakrendelésekben, de meg fogja érni, ezt ígérhetem. Az egészségügy mellett a közlekedés is olyan terület, amely mindenkit érint. Két éve nekivágtunk annak, hogy Budapest földútjait, így a kertvárosiakat is végleg felszámoljuk, erre tudtunk kormányzati forrást szerezni. Gulyás Gergely miniszter úr ennek a programnak a koordinálásával engem bízott meg.
    – Eddig 20 utat, illetve útszakaszt már le is aszfaltoztunk a XVI. kerületben. Ez mintegy 1,4 milliárd forint központi támogatást jelentett a kerületnek. A folytatásra pedig megvan a szándék és a pénz is. A következő utak építésére már folyamatban vannak a közbeszerzési eljárások. Hiányérzet amiatt van bennem, mert míg az Önkormányzatunk és a kormány is támogatja a fejlesztéseinket, a főváros vezetése leginkább kihátrál a kertvárosiak mögül. Néhány hónapja lenullázták például a nálunk található fővárosi kezelésű utakra korábban már betervezett forrásokat, úgy, hogy az önkormányzatnak komoly munkájába és pénzébe került a tervek előkészítése. Ezt a helyzetet mindenképpen kezelnünk kell, polgármester úrral mindent megteszünk, hogy ne legyünk mi kertvárosiak másodrendű lakosok a főváros diszkriminatív hozzáállása miatt.

kepfile

Szatmáry Kristóf parlamenti képviselő az állami támogatásból leaszfaltozott Mókus utcában

      – Ha már itt az ősz: hogy állnak a szüreti munkálatok?
    – Értem a kérdését, és köszönöm, jól. Nem titok, hogy foglalkozom borászkodással. Emiatt elég sok támadást kaptam nyáron. Viccesen mondhatnám, politikai uborkaszezon helyett politikai szőlőszezont tartottak egyes ellenzéki politikusok. De komolyra fordítva a szót: nem vettem zokon, sőt pozitív visszajelzés is volt abban az értelemben, hogy nem a kerületért végzett országgyűlési munkámba kötöttek bele, azzal nem tudtak támadni. Persze az ember soha nem elégszik meg, de én is úgy látom, hogy az Önkormányzattal és a kormánnyal együttműködve jó irányba visszük a Kertváros ügyeit. A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy a vállalkozói lét szerves része a családomnak generációkra visszamenőleg. A családi vállalkozásunk már jóval korábban megvolt, minthogy közéleti szereplést vállaltam volna. Ezt soha nem is titkoltam. Amikor államtitkárként kormányzati szerepet vállaltam, akkor sem véletlenül a vállalkozások fejlesztéséért dolgoztam, illetve dolgozom most is a Vállalkozásfejlesztési Bizottságban, hiszen ezen a téren vannak tapasztalataim, amelyeket igyekszem a legjobban hasznosítani a hazai kis-és középvállalkozások érdekében.



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez