Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28665017
   « Vissza

Marcsi néni meséi

 « Cikkek és hírek 
2020. augusztus 19.
 

A karantén alatti „üres járatot” kihasználva elkészült Nyolczas Marcsi első önálló műve, a „BarátkoZOO” című mesekönyv. A Rákosszentmihályon élő nyugdíjas óvodapedagógus tanulságos állattörténeteken keresztül meséli el élettapasztalatait.

kepfile

 – Sok kis történetből áll a könyv, melyet összefog egy kerettörténet, a beteg kislányának mesélő anyuka és a nagyobbik testvér, aki minden történethez készít egy rajzot. Ők természetesen a lányom és a két lányunokám, akik nemcsak szereplői, hanem „múzsái” is voltak ennek a mesekönyvnek. A könyv elkészültekor nem is az volt a legnagyobb ajándék számomra, hogy kinyomtatva láthattam saját írásaimat, hanem az az öröm, amit a könyvvel az unokáimnak szereztem. Már ezért a pillanatért érdemes volt annyi éjszakát írással tölteni.

  Nyolczas Marcsi hivatalos nevén Nyolczas Péterné az az óvodapedagógus, aki legendás kertvárosi testnevelőtanár férjével, Nyolczas Péterrel immár negyven éve szervez mozgásfejlesztő tornafoglalkozásokat a kerületi ovisok számára. Marcsi néni nyugdíjazásáig a mátyásföldi Pipitér óvoda pedagógusa volt 15 éven keresztül, ám óvodai pályafutása ennél jóval hosszabb időszakot, 44 évet ölel fel.
  – Ennyi év alatt rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem össze, amit most megpróbáltam szavakba, történetekbe önteni. Bízom benne, hogy ezek a tanulságos kis mesék nemcsak saját unokáimnak, hanem a többi kisgyereknek (és szüleiknek) a tetszését is elnyerik majd.

   Felmerül a kérdés, miképpen lesz író egy óvónőből? Nyolczas Marcsi esetében ez a lehetőség már gyerekkorban felvetődött.
   – Fiatalon nagyon sok verset írtam. Magamnak, az asztalfiókomnak. Nem nagyon mutogattam őket, egyszer talán a gimnáziumi magyartanáromnak, de ő egyszerűen lerendezte a dolgot, mondván 18 évesen még mindenki verseket ír. Számomra azonban az írás nemcsak a romantikus gondolatok rímekbe történő fogalmazásából állt, hanem sokkal inkább abból, hogy kiírjam magamból a dolgokat. Ha szomorú voltam, akkor azt, ha pedig örültem valaminek, akkor meg azt.

   Nyolczas Marcsi első felnőttkori „irodalmi megnyilvánulása” egy Nők Lapjában megjelent novellapályázatnak volt köszönhető. A szentmihályi óvónő „Három madár” címmel írt pályaműve ugyan nem nyert díjat, de a szerzőt különdíjban részesítették: részt vehetett Kornis Mihály írói kurzusán.
   – Ezt követően ismerkedtem meg Turczi István József Attila-, Babérkoszorú- és Prima Primissima-díjas költővel, műfordítóval, aki nyolc éve meghívott a nyári irodalmi táborába. Azóta nemcsak minden nyáron, hanem minden hónapban vannak kurzusaink. István nagyon jól mentorál bennünket, és csak akkor enged publikálni minket, ha valóban irodalmi alkotással rukkolunk elő. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy a BarátkoZOO című könyvemet a kezdetektől támogatta, sőt a saját Parnasszus kiadója révén aktívan részt is vett a mesekönyvem megjelentetésében. Egy „kezdő” írónak komoly visszajelzést jelent, ha a kortárs irodalom egyik legjelentősebb képviselője nevét, rangját és szakmai tudását adja első önálló könyvéhez.

   A BarátkoZOO remélhető sikertörténete júliusban kezdődik, akkortól ugyanis már kapható a kötet az Írók Boltjában. A könyv dedikálással egybekötött bemutatója pedig szeptember 18-án 16.00 – 18.00 között lesz az Andrássy út 45. szám alatti könyvüzletben.
                                                                                                                                                            Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez