Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28654939
   « Vissza

Miért marad el a lomtalanítás a XVI. kerületben?

 « Cikkek és hírek 
2020. július 17.
 


 A járványügyi veszélyhelyzet sajátos kísérőjelensége, hogy a zárlat három hónapjában összesen 61 körzet lomtalanításával maradt adós az FKF Zrt. (ebből öt körzetet jelentett volna a XVI. kerület). Ez lefordítva annyit jelent, hogy 2020-ban a III., a VIII., a XII., XIII., XV., XVI. és a XXII. kerületekben teljesen elmarad a lomtalanítás. Ha megvizsgáljuk ezen kerületek politikai elhelyezkedését, akkor be kell látnunk, hogy ez az intézkedés teljes mértékben pártsemleges...
   A kimaradásban érintett területek (igazolt) lakossága részére az FKF úgynevezett kiegészítő szolgáltatást ajánl fel: év végéig, előzetesen egyeztetett időpontban, háztartásonként mindösszesen maximum 400 kg lom egyszeri beszállítására kapnak lehetőséget az FKF Nonprofit Zrt. két hulladékudvarában kialakított hulladékgyűjtőponton: XV. kerület, Károlyi Sándor utca 166. (tel: 06-20-221-6171), XXII. kerület, Nagytétényi út 335. (tel: 06-30-860-7807 – a telefonszámok 8-13 óráig, szombaton 8-12 óráig hívhatók). Ezen túlmenően a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban további egyszeri maximum 400 kg/háztartás lomhulladék díjmentes leadására van lehetőség. A leadáshoz időpontot kell telefonon egyeztetni, valamint vinni kell a legutóbbi (befizetett) szemétdíj számlát, a lakcímkártyát és a személyi igazolványt, és nagyon pontosan be kell tartani az egyeztetett időpontot. További feltételek az FKF honlapján. Gyógyír lehet a szemfüleseknek, hogy Zuglóban július 20-ig tart a lomtalanítás...

  Lapunk megjelenése után az alábbi helyreigazítási kérelem érkezett az FKF Zrt részéről, melyet változatlan formában közreadunk:

Tisztelt Szerkesztőség!

A 2020. július 15-én megjelent Helyi Hírek 32. évfolyam 7. számában „Miért marad el a lomtalanítás a XVI. kerületben” című írásuk több, nem helytálló információt is tartalmaz, ezért küldjük helyreigazítási kérelmünket, amelyet a lakosság megfelelő tájékoztatása érdekében kérjük, közzétenni szíveskedjenek!

Ahogy a sajtó részére megküldött korábbi közleményeinkben is jeleztük, a három hónapos rendkívüli pandémiás helyzet miatt, amely egy kormányrendeletben kihirdetett vészhelyzet volt, Budapesten 61 nap, így 61 körzet lomtalanítása maradt el, ami az összes szóba jöhető lomtalanítási nap 36 százaléka. A lomtalanítási ütemtervet – az egyes kerületekkel leegyeztetett időpontok alapján - már az év elején összeállítottuk, így a vészhelyzet elrendelését követően az aktuális, épp zajló X. kerületet még befejeztük, azonban a többi, kronológiailag egymást követő kerület az eredeti ütemterv szerinti időpontban nem volt megtartható, így a XVI kerület is, amely nem öt, hanem tíz körzetből áll. (Júliusban a programot a naptár szerint esedékes XIV. kerületben indítottuk újra.)

Az elmaradt napokat a szoros éves lomtalanítási programba már nem lehet változtatás nélkül beilleszteni. Az év során fennmaradó használható napok száma függ az időjárási korlátoktól, az év végi ünnepek időszaki korlátozó tényezőitől és a munkaerőre vonatkozó törvényi korlátoktól, így az FKF dolgozóinak törvényes munkaidő kereteitől.

További súlyosan nehezítő körülmény, hogy a fővárosiak befizetései az állami NHKV-től nem jutnak el tovább maradéktalanul az FKF-hez, így jelentős finanszírozási hiány is kialakult a fővárosi köztisztasági cégnél. A budapesti lakosok ugyanis minden kukaürítés után 5 Ft/liter hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat fizetnek, amiből az FKF-hez néhány hónapja, elvonások után már csak 4 Ft jut vissza. Az így keletkező 5 Mrd Ft éves hiány miatt egyre nagyobb gondot jelent a munkánk ellátása.

Az FKF ennek ellenére megtalálja a módját, hogy a járvány miatt elmaradt kerületek lakossága se szenvedjen hátrányt és sor kerüljön a lomtalanítások pótlására.

Ennek érdekében az érintett kerületek vezetésével – köztük Budapest Főváros XVI. kerület Önkormányzatával - megkezdtük az egyeztetéseket, amelynek eredményeként már van olyan kerület, ahol sikerült a pótlás időpontjában megállapodni, és az FKF szoros, rendkívül feszített lomtalanítási naptárába beilleszteni. Szakembereink jelenleg is dolgoznak a „csomagban” biztosított lehetőségeken felül a tényleges pótlás lehetőségein. Többek között - egyeztetve az érintett önkormányzatokkal - vizsgáljuk a kerületekben ideiglenesen kialakítandó gyűjtőpontok üzemeltetésének lehetőségét is.

A lomtalanítási program menetrend szerint zajlik, ugyanakkor munkatársaink részéről komoly erőfeszítést igényel az elszállítás, mivel olyan anyagok is kikerülnek, amelyeknek nem a lomban lenne a helyük (pl. háztartási hulladék, kartonpapír dobozok, textil hulladék, építési törmelék, festékek). Nehezíti munkánkat az is, hogy a lomizók a rendben kikészített kupacokat széttúrják.

Kérjük helyreigazításunk szíves leközlését! 

Üdvözlettel:

FKF Nonprofit Zrt.

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez