Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655783
   « Vissza

Megbüntették az állásvesztéssel fenyegetődző képviselőt

 « Cikkek és hírek 
2020. február 19.
 

Országos hírét a Kertváros gyakran köszönheti egy ellenzéki képviselőnek, aki most ismét hallatott magáról: posztjában nem is burkoltan fenyegette állásvesztéssel mindazokat, aki ellenállás helyett kiszolgálják a jelenlegi rendszert. Bár a forradalmi hevület hamar elenyészett a hétköznapok sodrában, Vajda ügye nem maradt következmények nélkül: tüntetést szerveztek ellene, lemondásra szólították fel, majd végül kitették az önkormányzat bizottságaiból, ami egy testesebb pénzbüntetésnek felel meg. Mindeközben az ügy alaposan felkorbácsolta az indulatokat, és a jobb- és baloldal most távolabb van egymástól, mint volt itt valaha...

kepfile

Vajda Zoltán durván támadta képviselőtársait, szerinte kiforgatták a szavait. A háttérben lévő táblát végül nem használták semmire...

  Vajda Zoltán képviselő megint belehajított egy jó adag fekáliát a ventilátorba, és most élvezhetjük a hatást. Ha túlzott izgalmában magasra ugorva megsérülne a bokája, a kórházban sűrűn látogatván nem mulasztanánk el eldanolni a Beatricse búcsúzkodó nótájának refrénjét: Te nem tudod, milyen jó nélküled!
  Merthogy vele valahogy elég izé... Ez a Vajda néha olyan, mint egy biorobot: étkezés rendben, széklet-vizelet rendben, vérnyomás rendben – na de az erkölcsi érzék...?! Szóval ha van is, nem mérhető. Máskülönben pedig kiváló kapcsolatokat ápol a baloldali hírportálokkal, és ha bármi sérelem éri, az nyomban kikerül a címoldali sztorik közé.

    De nézzük sorban a történetet. Az őszi választások során Vajda egyéni körzetben győzött, s a baloldali összefogás részeként nem csak a testületben, hanem több bizottságban is helyet kapott. Ez amolyan gesztus a többség részéről, mivel a kisebbségben lévő ellenzékiek nélkül is simán meg tudják szavazni az előterjesztéseket, de Kovács Péter polgármester ügyel arra, hogy minden képviselő lehetőleg vegyen részt a közös munkában, így mindenki magáénak érezheti az eredményeket..

Szolgaélet

  Január elején a Kolozsvári Szalonna fantázianevet viselő erősen balos portálon megjelent egy cikk a Szolgák országa címmel – ebben egy kormánytisztviselőt ekéznek, aki vonakodik engedelmeskedni egy ellenzéki kérelemnek. A szerző ezt a jelenséget kivetíti a teljes magyar lakosságra, majd gondolatmenetét ezzel zárja: „Aki kiszolgálja Orbán Viktort és kormányát abban, hogy olyanná tegye ezt az országot, amilyenné tette már eddig is, az ne háborodjon fel, ha vele szolgaként bánnak és azon sem, ha később esetleg az utóbbi években mutatott gerinctelensége miatt többet nem kap állást abban a szektorban, ahol eddig kiszolgálta a hatalmat.”
  Vajdának bizonyára megtetszett ez az írás, mert Facebook oldalán a cikk részeit beidézte, kiegészítve a helyi lakosságnak szóló fenyegetéssel: A változás Budapesten és országszerte is elkezdődött októberben, de nekünk itt helyben még sok dolgunk van, hogy fővárosunk e jobb sorsra érdemes kerületét felszabadítsuk. Addig is tartsuk azonban számon, hogy kik azok, akik pillanatnyi előnyökért, anyagi javakért, a számukra drogként ható hatalomért kiszolgálják ezt a rendszert...

  Bár elsőre nem tűnik fel, ezek erősen forradalmi gondolatok: úgynevezett rezsimszolgának tekintik a munkáját végző hivatalnokot, a gyermekeket oktató pedagógust, az önkormányzati intézmények dolgozóit (gyakorlatilag minden köztisztviselőt és közalkalmazottat a Kertvárosban). Vajda valamennyiüket mulasztással vádolja, mert nem fordulnak egységesen a Kormány ellen, és az eredeti cikk mondatait zárásként idézi: ne csodálkozzanak, ha többet nem kaphatnak állást abban a szektorban, ahol eddig kiszolgálták a hatalmat.

Tüntettek ellene

  Azt már megszokhattuk, hogy az ország írástudóinak egy része lábszagú büdös parasztnak tekinti a lakosság többségét, és úgy is ír róluk – de az állásvesztéssel való nyílt fenyegetés eleddig ritka madár volt a baloldalon. Fel is zengett a felháborodás a jobboldali sajtóban, sőt helyben tüntetést is szerveztek a soron következő testületi ülésre Vajda kijelentései ellen. Ennek élére Törley Mária mátyásföldi szobrászművész állt, aki egyben a XVI. kerület díszpolgára. A pezsgőgyáros Törley család sarjaként élénken élt benne annak emléke, hogy az efféle számonkérés milyen következményekkel jár: a polgári jólétben élő család egy hortobágyi tanyán találta magát az ötvenes években, majd nagy jóindulattal engedték, hogy vidéki rokonoknál meghúzódjanak – ez volt az az időszak, ahol a négydiplomás volt kormányhivatalnok örülhetett, ha felvették valahová krampácsolónak. (Hiszen ahol fát vágnak, hullik a forgács...)

  Szóval gyülekeztek a testületi ülésre a Vajda elleni tiltakozók, a jobboldali újságírók kamerával a kezükben várták a történéseket a január 22-i testületi ülésen, Vajda viszont szó szerint ezt írta ki a Facebook-ra: Magukat újságíróknak álcázó, agitációs és propaganda különítmény érkezett a mai testületi ülésre és kézivezérelt, üvöltő aktivisták csoportjával éppen cirkuszt csinál a mai testületi ülésből, Kovács Péter polgármester megrendelésére. Jól látható, hogy Vajda egy éles eszű, kiválóan képzett provokátor, aki mindent megtesz azért, hogy jogos felháborodásában valaki mondjuk leköpje – és akkor már nyomban ő lesz az események áldozata, ami jótékony homályba borítja korábbi forradalmi gondolatait.

Mondjon le!

   A testületi ülésen végül szót kapott a tiltakozók nevében Törley Mária (miközben Vajda társaival elhagyta a termet), felemlegette a Rákosi rendszert, a kitelepítéseket, kivégzéseket, amikhez a Vajda-féle gondolatok teremtettek alapot, és felszólította a képviselőt, hogy mondjon le. Ehhez határozatban csatlakozott a testület is: ellenszavazat nélkül lemondásra szólították fel Vajda Zoltánt (aki mindeközben elvbarátai­val kint nevetgélt a fideszes csürhén a folyosón).

  Semmi nyoma nem volt annak, hogy Vajda piruló arccal meghasonlik, és sűrű bocsánatkérések közepette visszaadja a mandátumát. Kovács Péter polgármester viszont úgy döntött, hogy ez az ügy nem maradhat következmények nélkül. Az önkormányzat kezében egy képviselővel szemben igencsak kevés fegyelmező eszköz van, de egyet talált: a bizottsági struktúra átalakításával mintegy pénzbüntetésben részesíti a képviselőt vállalhatatlan gondolataiért, és a testület megvonhatja a bizottsági tagságait. Ennek az elgondolásának hangot is adott egy Facebook-bejegyzésben.

   Na ebből is lett olyan médiacirkusz, amilyet a világ nem látott. Hogy a fővárosban, vagy például a XV. kerületben Fideszes képviselő szinte be sem került a bizottságokba, az baloldali szemszögből teljesen rendben van – de hogy Vajdát kitegyék a bizottságokból, az a demokrácia példátlan megcsúfolása. Vajda több fórumon is előadta, hogy mindez azért történhet így, mert túlzottan rálátott a fideszes mutyikra, és ezért akarják félreállítani. (Azt csendben elhallgatta, hogy képviselői jogaival élve minden szerződésbe, számlába, bármibe betekinthet a hivatalban, minden bizottsági ülésen ott lehet, hozzá is szólhat – csupáncsak a bizottsági tagságért járó pénzét nem kapja meg.)

Tettesből áldozat?

   A bizottságból történő kiszavazás a február 12-i ülésen került napirendre. Vajdának a testületi ülésen elmondott szavai szerint ő maga volt a Fideszes terror ártatlan áldozata. Pedig ő az itt ülők között az egyetlen képviselő, aki valóban független, ellentétben a szemben ülő megélhetési képviselőkkel, akik a propaganda média torz világából szemlélődnek, és akiket egy tisztességes vállalkozás soha nem alkalmazna (bár nem mondta ki, de nyilván mehetnek krampácsolni). Ő viszont hazai és nemzetközi karriert (!) tudhat magáénak, több nyelven beszél, és a vállalkozásai hasznából tartja el a családját. (A cégadatok szerint Vajda egyszemélyes kft-je tízmilliós veszteséget hozó évek után mostanában kezd feltámadni halottaiból – bár Vajda képzeletének szárnyalását a rögvalóság eddig sem tudta túlzottan befolyásolni.) Tehát ő – mondta – eddig is mintegy társadalmi munkában látta el képviselői feladatait, s miután úgy véli, hogy ő amolyan tüske a Fideszes többség körme alatt, még jobban fog izegni-mozogni, ott lesz minden bizottsági ülésen, kérdéseket tesz majd fel, sőt szavazni is fog, hadd nézzen szembe a Fideszes többség egy jogfosztott képviselővel.
   A baloldali összefogás képviselői szorosan összezártak Vajda mellett, még azt is felvetették, hogy inkább oszlassa fel magát a testület, mintsem Vajdát kitegyék a bizottságokból. Még a legendás hírű Nagy Richárd György is szólásra jelentkezett, aki baloldali jelöltként nem lett ugyan képviselő, de azzal lopta be magát a hírekbe, hogy hamisított választási szórólapokkal elfogták egy terjesztőjét, és választási bűncselekmény miatt a Fővárosi Főügyészség el is rendelte a nyomozást. Kovács Péter polgármester nagylelkűen három percben megadta neki a szót, és megkérte, hogy eközben számoljon már be arról is, hogy kihallgatták-e már a rendőrségen. Erre elővette az erkölcsi bizonyítványát, majd arról beszélt, hogy a Vajdát nem szabadna megbüntetni, és különben is a Fidesz visszahozta a Wass Albert – Nyírő Gyula – Horthy Miklós korszakot, ami borzasztó...

kepfile

Nagy Richárd György is szót kapott 3 percben

   A testületi szavazás előtti zárszavában Kovács Péter arról beszélt, hogy hiábavaló szándék relativizálni azt, ami vállalhatatlan, és mindegy, hogy Vajda listázni akart, vagy csak utólag számonkérni, ennek itt és most kell megálljt parancsolni. Súlyos történelmi tapasztalatok vannak arra nézve, hogy ez hová vezethet. Vajda különben is visszaeső a listázásban, hiszen a 2018-as választás során eljárás indult ellene választói aláírások meghamisítása miatt. A csökkenő ellenzéki kontrollról megjegyezte, hogy azt egy ember éppúgy el tudja látni, mint tizenöt

kepfile

Tüntetők várták a testületi ülésen Vajda Zoltán képviselőt

   Ezután anonimizált (titkos) gépi szavazás következett, amelynek során megtörtént a bizottságok átalakítása, és Vajda kikerült két önkormányzati bizottságból – ennek következtében a teljes önkormányzati ciklusra számítva 4,8 milliós bevételkiesése prognosztizálható. De mivel ő (mint tudjuk) úgysem a pénzért képviselősködik, akár azt is mondhatnánk, hogy nem történt semmi, legfeljebb mindenki jól kidühönghette magát...

                                                                                                                                                                Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez