Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656900
   « Vissza

Egy világbajnoki győzelem története

 « Cikkek és hírek 
2019. november 14.
 

kepfile

Riersch Tamás beszégetőpartnere Siklósi Gergely, aki 21 évesen lett világbajnok

  Az idei nyár egyik legnagyobb szenzációja volt, hogy a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság férfi párbajtőr egyéni számát óriási meglepetésre egy 21 esztendős magyar fiatalember, Siklósi Gergely nyerte meg. Az utánpótláskorból alig kiöregedő vívó egy olyan számban – és monstre mezőnyben – tudott diadalmaskodni, melyben általában 30 év felett szoktak megszületni az ilyen kimagasló eredmények.
   Azon a júliusi napon azonban Gerinek is „napja volt”, finoman fogalmazva még a szemével is képes lett volna találatot adni, így hiába került az útjába a regnáló olimpiai bajnok (a Rióban éppen Imre Gézát legyőző dél-koreai Pak Szangjong), vagy a Rióban olimpiai ezüstérmet szerző olasz párbajtőrcsapat tagja, Andrea Santarelli, a Budapest Honvéd vívója mindegyiküknél jobbnak bizonyult. Szárnyalására jellemző, hogy a döntőbe jutásért vívott csörtében az olasz fiú ellen 1-4-nél egy 12-0-s rohamot produkált, amely szinte példátlan ebben az együttes találatot kedvelő sportágban.
   Siklósi Gergely legkülönlegesebb asszója azonban éppen a júliusi világbajnoki döntő volt az orosz Bida ellen, aki már 8-5-re, 9-6-ra, sőt 13-10-re is vezetett a magyar fiú ellen, ám Geri innen is képes volt gyönyörű és pimasz szúrásokkal megfordítani, majd megnyerni a találkozót. Ezzel pedig példátlan bravúrt hajtott végre, hisz minden idők legfiatalabb magyar világbajnoka lett párbajtőrvívásban.
   November 6-án többek között ennek a csodálatos napnak a történéseit, kulisszatitkait lehetett meghallgatni a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör soros rendezvényén, melynek ezúttal Magyarország legutóbbi világbajnoka volt a vendége az Erzsébetligeti Színházban.
   A zsúfolásig megtelt nézőtér – közel százan voltak kíváncsiak az ifjú világbajnokra – azonban nemcsak ennek a gyönyörű aranyéremnek a történetét, hanem többek között egy fiatal tapolcai fiú karrierjének kezdetét, egy fantasztikus edző, Szalay Gyöngyi hatékony és empatikus pedagógiai módszereit, illetve a Magyar Honvédség berkein belül két éve újjá alakult Sportszázad működését is megismerhette. És megismerhette egy 22 esztendős, felnőtt pályafutása kezdetén levő fiatal magyar sportoló rendkívül érett gondolkodását és világszemléletét is, amely a másfélórás est során többször ámulatba ejtette és tapsra késztette a nézőket.
   A november 6-i Varjú-est történései közé tartozott, hogy a rendezvény kezdetén a szervezők köszöntötték Mohácsi Ferencet, az 1956-os Melbourne-i olimpia Sashalmon élő bronzérmes kenusát, aki a napokban töltötte be a 90. életévét. Illetve ismét megtisztelte a rendezvényt a magyar sporttörténet két legendás személyisége: Kotsis Attiláné Gabi néni egykori röplabda szövetségi kapitány, valamint Gedó György ökölvívó olimpiai bajnok. A Siklósi Gergellyel való találkozás alkalmával a Magyar Olimpiai Akadémiát Győr Béla főtitkár képviselte.
   A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör néhány tagja az esemény másnapján a Veres Péter úti Idősek Klubjába is ellátogatott, ahova dr. Kozári Klára, a Magyar Jégsport Szövetség egykori legendás elnöke és Sebestyén Júlia Európa-bajnok műkorcsolyázó is elkísérte őket, hogy jelenlétükkel és emlékeik felidézésével kedveskedjenek az időseknek. Ez utóbbi program, a baráti kör korábbi elnökének, Borovitz Tamásnak a kezdeményezésére valósulhatott meg, és immár hagyománnyá vált a XVI. kerületben.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez