Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656610
   « Vissza

Vendégségben Novák Erzsinél

 « Cikkek és hírek 
2019. szeptember 18.
 

Kerületünk díszpolgára, a kétszeres olimpiai bajnok, Európa-bajnoki bronzérmes, Vásárvárosok Kupája-győztes, többszörös magyar bajnok és egyszeres kupagyőztes egykori Fradi-legenda, Novák Dezső február 3-án ünnepelte volna 80. születésnapját. A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör kezdeményezésére két éve a 2014-ben elhunyt labdarúgóról és edzőről nevezték el sashalmi Lemhényi Dezső Általános Iskola tornatermét, ahol idén februárban a jubileum alkalmából egy megemlékezést is tartottak. Ezzel párhuzamosan Novák Dezső tiszteletére a Ferencváros Üllő úti múzeumában is volt egy kiállítás, melyet nemrég bontottak le.

kepfile

   Alig telt el azonban fél év a februári ünnepségek óta, és a Novák-családban ismét jubileumot ünnepeltek. Az egykori hátvéd özvegye, Novák Dezsőné Erzsike ugyanis ezen a nyáron töltötte be nyolcvanadik születésnapját. A sporttörténelem hajlamos csak a főszereplőkről megemlékezni, ezért mi (a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör) szakítva a hagyománnyal a sikerekhez hátteret biztosító özvegyet is megünnepeltük.
   – Gratulálunk a születésnaphoz. De, gondolom, nem csak mi voltunk így ezzel?
 – Köszönöm. Valóban volt egy kis ünnep, melyen körülbelül negyven családtagommal és barátommal ünnepelhettem együtt. Mindez meglepetés volt számomra, melytől előbb megijedtem (nem vagyok hozzászokva az ilyen nagy figyelemhez), de azért jól is esett a felém áradó szeretet.
   – És a Fraditól érkezett köszöntés?
  – Hivatalosan nem, de miért is érkezett volna? Nem én voltam a Fradi-legenda, hanem Dezső, az ő tiszteletére pedig már márciusban egy szép kiállítást rendeztek. Persze, azért engem is sok fradis barátom felköszöntött.
   – Fradis barátból pedig bőven akadhat, hisz 1961 óta tartoztak a zöld-fehér családhoz. Hogy kezdődött ez a történet?
   – Egy másik zöld-fehér klubban, a Haladásban. Ahol Dezső focizott, én meg atletizáltam. Serdülő és ifjúsági magyar bajnok magasugró voltam, és az edzéseim ott voltak a futballpálya mellett. Így, mikor a fiúk a levezető köreiket futották, egymással is „közelebbi kapcsolatba kerültünk”. Állítólag Dezső is így figyelt fel rám.
   – Melyből aztán szerelem és házasság lett. Nem sajnálja, hogy ezért a sportolói pályafutását fel kellett áldoznia?
   – Nem hiszem, hogy nagy sportoló lett volna belőlem. Dezsővel ellentétben, aki már akkor is óriási tehetség volt. Nem volt kérdés, hogy melyikünk útját kell majd járnunk. Én utólag nem is sajnálom ezt, úgy vélem, ha akkor másképpen döntök, kevésbé lett volna izgalmas és tartalmas az életem.
   – Milyen volt egy ünnepelt focista feleségének lenni?
  – Dezső más volt, mint a legtöbb focista. Nagyon családszerető volt, így öröm volt vele együtt lenni. Persze, hivatásából fakadóan adódtak azért gondok. Mivel állandóan utazott, a gyereknevelés nagy része rám hárult.
   – Miért a XVI. kerületben (Rákosszentmihályon) telepedtek le?
   – Előtte kacifántos utat jártunk be. Szombathelyről történt felköltözésünk után sokáig egy Duna-parti csónakházban laktunk, ahova nehéz lett volna gyereket szülni. Innen kerültünk a Kerepesi útra, ahol 25 évig éltünk egy lakásban. Majd Budára költöztünk, ahol viszont néhány szomszéddal volt problémánk, így ismét költöztünk. Dezsővel jártunk már errefelé, és neki annyira megtetszett ez a környék, hogy mindenáron ide akart jönni. 1997-ben költöztünk a kerületbe. Csak érdekességképpen a Budapesti úti családi házunkat abból a pénzből vettük, amit Dezső az 1995-96-os Bajnokok-ligája-szereplésért kapott.
  – Az is kerületi kötődésnek számít, hogy az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok kerületi súlylökővel, Varjú Vilmossal jó barátságban voltak.
   – Vilivel nem volt nehéz jó barátságban lenni. De velünk valóban még az átlagnál is szorosabb volt a kapcsolatba. Nem egyszer előfordult, hogy hajnali 3-kor csöngetett fel bennünket a Kerepesi úti lakásban azzal, hogy felugrana hozzánk egy fröccsre. Ilyenkor bizony, nem egyszer reggelig nálunk maradt. De ő mindig is ilyen volt, nem lehetett haragudni rá.
   – Azért az Önök élete sem volt mindig zökkenőmentes.
  – Mikor Dezső története kitudódott, sokan bántottak bennünket. Ez nagy fájdalmat okozott az egész családnak, amit csak az egyszerű, hétköznapi emberektől kapott szeretettel tudtunk kompenzálni. Aztán, ahogy teltek az évek, úgy higgadtak le a kedélyek, sokan talán azt is belátták, hogy a múltban történteket nem lehetett máshogy irányítani. Ma már az is barát, aki akkoriban ellenségünk volt.
   – Ön az egész életét Novák Dezsőnek szentelte. 2014-es halála nagy űrt hagyott maga után?
   – Ez örökké űr marad. Olyannyira, hogy ma is alig találom a helyemet. Abba a házba, melyben haláláig éltünk, soha nem is tudtam visszamenni. Az új otthonomat pedig sokáig nem tudtam otthonnak tekinteni. Úgy rendeztem be, ahogy azt Dezső is szerette volna, és ma is az ő emlékei vesznek körül. Néha köszönök is neki, annyira itt érzem magam mellett. Szerencsére, mellettem van a családom, akiktől rengeteg szeretetet kapok, így bár egyedül vagyok, mégsem érzem magányosnak magam.                                                                                          Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez