Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659921
   « Vissza

Új könyv a Kertváros sportjáról

 « Cikkek és hírek 
2019. szeptember 18.
 

Sportéletünk dokumentálva

kepfile

Paor Lilla, a Hatos Csatorna főszerkesztő-igazgatója, mint műsorvezető és a szerzők: Varga Ferenc, Hencsei Pál és Riersch Tamás a könyv bemutatóján

   Rendhagyó vállalkozásba fogott három sporttörténész vénával megáldott újságíró a Kertvárosban. Hencsei Pál, Varga Ferenc és Riersch Tamás ugyanis az elmúlt másfél évben a XVI. kerületnek, illetve elődjeinek, Cinkotának, Mátyásföldnek, Árpádföldnek, Sashalomnak és Rákosszentmihálynak a sporttörténetét dolgozták fel. A kerületi sportról, leginkább a labdarúgásra, illetve egy-egy sportegyesületre szorítkozva már korábban is jelentek meg összefoglalások – ezekben elsősorban Varga Ferenc jeleskedett –, ám ilyen átfogó jellegű munka most született először. „A Kertváros sportja” című könyvnek a „motorja” a három szerző közül legkevésbé újságíró Hencsei Pál volt, aki élete nagy részét a Budapesti Műszaki Egyetemen a szervetlen kémia oktatásával töltötte, ám az atlantai olimpia előtt egy szellemi olimpiai vetélkedőn keresztül „megcsapta őt” a sport szele, melytől azóta sem tudott szabadulni. Olyannyira, hogy Hencsei tanár úr mára a legismertebb és legaktívabb sporttörténésszé nőtte ki magát. Az elmúlt húsz évben 28 könyvet írt, melyben sportágak, városok és kerületek, nagyobb egyesületek, kiemelkedő intézmények sporttörténetét dolgozta fel. Nevéhez fűződik többek között a Műszaki Egyetem sportmúltjának, Újpest és Zugló sporttörténetének, illetve a 120 éves MTK és a 100 esztendős BVSC-Zugló magyar sportéletben betöltött szerepének feldolgozása is.
   – A Kertváros látszólag nem tartozik a magyar sportélet legfontosabb bástyái közé – mondta Hencsei Pál –, ám ennek ellenére mindig is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben. Ez már a kezdetek kezdetén így volt. Példaként említhetném, hogy az első Európa-hírű magyar labdarúgónak, Schlosser Imrének az édesapja itt volt postamester, de az első országos asztalitenisz csapatbajnokságot is nagy meglepetésre a mátyásföldiek nyerték az MTK előtt, ahol későbbi világbajnokok játszottak.
   „A Kertváros sportja” című könyv elkészültében nagy szerepet vállalt az egyaránt Rákosszentmihályon élő Varga Ferenc és Riersch Tamás is, akik az elmúlt évtizedek kerületi sporttörténéseit nemcsak témaként, hanem személyes élményként is megélhették. Varga Ferenc elsősorban „nagy szerelmére” a labdarúgásra koncentrált a könyvben, míg Riersch Tamás nevéhez fűződik az elmúlt 10-12 év legjelentősebb sportfejlesztéseinek összefoglalása, illetve a könyvben szereplő 213 sportoló többségének „megszólaltatása” is.

kepfile

  A könyvet szeptember 16-án 18 órakor mutatták be az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében, ahol a résztvevők a szerzők által dedikált példányokhoz is hozzájuthattak. „A Kertváros sportja” kint lesz majd az idei Kertvárosi Vígasságokon is, ahol a bemutatón résztvevőknél jóval többen találkozhatnak majd személyesen a szerzőkkel. A könyv pedig az elkövetkezendő időszakban a Kertvárosi Helytörténeti Emlékezetközpontban, valamint a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán is elérhető lesz (később talán néhány könyvesbolt repertoárjába is bekerül majd), így a kerületi sportszerető embereknek idén már valamivel kevesebbet kell gondolkodniuk a karácsonyi ajándékon.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez