Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655086
   « Vissza

Egy vébéezüst margójára

 « Cikkek és hírek 
2019. augusztus 22.
 

   A magyar férfi kardvívó válogatott fantasztikus mérkőzésen egyetlen aprócska találattal veszítette el a döntőt a hazai rendezésű vívó világbajnokságon. Az ezüstérmes csapat vezetője, az Árpádföldön élő Decsi András (kerületi díszpolgár), a legjobbja a tanítványa, Szilágyi Áron, míg a csapatverseny meglepetésembere a szintén Árpádföldon élő Decsi Tamás volt.

kepfile

  A világbajnoki kardcsapatdöntők általában élvezetes küzdelmet szoktak hozni. Ennek ellenére lehet őket rangsorolni. S, bár a magyar kardcsapat a sportág történetében már számtalanszor szerepelt ilyen finálékban, melyek közül sokat meg is nyert, július 21-i vesztes csatáját mindenképpen a legjobb döntők közé sorolnám. Ez a finálé ugyanis felvonultatott mindent, amiért ezt a sportágat szeretni lehet. Volt benne (nagyon) magas szintű vívás és hatalmas, fordításokkal tarkított küzdelem, illetve érzelmektől és néhol (sajnos, túl sokszor) bírói tévedésektől sem volt mentes a finálé.
   A legnagyobb dicséret azonban annak a képzeletbeli forgatókönyvírónak járt volna, aki ezt a krimit kitalálta, és megalkotta. Mert a magyar – koreai döntő túl azon, hogy egy különleges sportcsemege volt, krimiként is megállta volna a helyét. Amit szerencsére élőben és a televízió jóvoltából július 21-én este hét órakor rengetegen láthattak.

   De kezdjük az elejétől! Amióta Decsi András vezeti a magyar férfi kardcsapatot, a szakág kezd visszatalálni az egykor megszokott sikerek útjára. Ami azért is nagy szó, mert ma már sokkal több kihívóval kell szembenézniük Szilágyi Áronéknak, mint kellett egykoron Gerevich Aladáréknak vagy évtizedekkel később Gedővári Imrééknek. A vívás (azon belül a kardvívás) ugyanis a többi sportághoz hasonlóan globalizálódott, és ma már nemcsak néhány európai ország belügyének számít, hanem a tengerentúlon, illetve Afrika és Ázsia több országában is magas szinten űzik.

   Olyannyira, hogy ma a világ legerősebb kardcsapatát már nem is Európában, hanem Dél-Koreában kell keresni. Abból a kvartettből bármikor bárki képes olimpiai- és világbajnoki címet szerezni (ezt a budapesti vébé egyéni versenyében is bizonyították), együtt pedig szinte verhetetlenek a koreaiak. Oh-ék a BOK Csarnokban rendezett olimpiai kvalifikációs világbajnokságon is ilyesfajta erődemonstrációt tartottak. Az, hogy Üzbegisztánt 45-15-re, Nagy Britanniát pedig 45-21-re verték, még hagyján, ám, hogy az elődöntőben az aktuális Európa-bajnokot, a nyolc között az oroszokat kiverő német csapatot 45-22-re lelépték, mindenképpen azt sejtette, hogy nehéz döntőre számíthatnak majd Decsiék. Akik egyébként szintén magabiztosan hozták a saját mérkőzéseiket. Vietnámot 45-31-re, Egyiptomot 45-32-re, Iránt 45-29-re és a mindig mindenkire veszélyes olaszokat is magabiztosan, 45-38-ra verték.

   Ám mindenki tudta, hogy a koreaiak elleni döntő egészen más kávéház lesz. De mielőtt még a fináléra rátérnénk, egy pillanatra kanyarodjunk vissza az olaszok elleni elődöntőhöz! Ebben a csatában ugyanis a csapat két ásza, Szilágyi Áron és Szatmári András végig parádésan vívott, ám az olaszok a meccs közepén át tudták venni a vezetést, mert harmadik vívónknak, Gémesi Csanádnak kevésbé ment a vívás. Olyannyira nem, hogy két vereséget követően Decsi András vezetőedző már nem is őt, hanem a csereembert, Decsi Tamást küldte fel a pástra.

    A Kertvárosi Vívó SC versenyzője pedig kiválóan szállt be a küzdelembe, és az ő lelkes és eredményes vívásának köszönhetően Szilágyiéknak sikerült visszavenniük, majd a mérkőzés végéig meg is tartaniuk a vezetést. Ezek után főhetett a feje a vezetőedzőnek, hogy a koreaiak ellen ki legyen majd a harmadik ember! Az ázsiaiak ellen ugyanis egy újabb betli már nem fért volna bele, hisz tudható volt: ahhoz, hogy legyőzhessük a koreaiakat, mindhárom vívónknak legalább 120 százalékot kell majd nyújtania. A kapitány végül Gémesi Csanádot nevezte harmadik embernek, ám talán már a mérkőzés elején eldöntötte, hogy öccsének, Decsi Tamásnak is lehetőséget ad majd a döntőben. Amely aztán másképp alakult, ahogy azt vártuk. Abban ugyan reménykedtünk, hogy első asszóban a vébéezüstérmes Szatmári András 5-4-re legyőzi az aktuális világbajnokot, ám arra, hogy a második körben a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron 6-2-re kikapjon, majd az olaszok ellen gyengén vívó Gémesi Csanád egy parádés 8-2-es győzelemmel javítson, senki sem számított.

    Nos, pont ezek a fordulatok voltak azok, melyek a mérkőzést jellemezték. Mert, hiába vezettek a meccs közepétől rendre két-három találattal a koreaiak, a döntő végeredménye az utolsó pillanatig kétséges maradt. Befejező emberünk, Szilágyi Áron 37-40-es állásnál lépett pástra, majd huszáros hajrával gyorsan 44-43-ra alakította az eredményt. A közönség ekkor már felállva tombolt a lelátón, ám sajnos még egy fordulat volt a találkozóban. A világranglistát vezető és Budapesten is aranyérmes Oh ugyanis két tust adva végül megnyerte az aranyérmet a koreaiaknak.

    A magyar férfi kardcsapat ezúttal tehát „csak” ezüstérmes lett, ám bebizonyította, hogy a világ legjobbjának tartott koreaiaknak is képes méltó ellenfele lenni, s ha ez a lendülete Tokióban is meglesz majd, egy másik forgatókönyv alapján akár végre a happyend-es befejezés is összejöhet neki. (Csak megjegyeznénk, már a kardcsapat döntőjének estéjén hazaküldték azt a bírópárost, amely a magyar és koreai találatokról döntött. Ilyen szigorú intézkedést pedig csak indokolt esetekben alkalmaznak. Úgy látszik, más is észrevette, hogy az olasz-szenegáli duó egy ilyen rangos döntőhöz méltatlan módon sokat tévedett!) Az viszont biztos, hogy a magyar kardcsapat ezzel az ezüsttel is nagy lépést tett az olimpiai részvétel felé, s ha a fiúknak 2020 nyaráig sikerülne megmaradniuk a Decsi-család által kitaposott úton, még sok örömben lehet majd részük a magyar szurkolóknak.
                                                                                                                                                           Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez