Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655725
   « Vissza

100 éves lett Bálint gazda

 « Cikkek és hírek 
2019. augusztus 22.
 

kepfile

   – Isten éltessen, Gyuri bácsi, de jól nézel ki, a századik születésnapodon – köszöntötte Bálint gazdát háza teraszán Kovács Péter polgármester. – Hoztam egy kis ajándékot – nyújtott át egy díszes ajándékkosarat.
    – Jaj, köszönöm, de hogy Te eljössz, már az maga egy ajándék – köszöntötte az ünnepelt a polgármestert.
    Ezután következett Orbán Viktor miniszterelnök levelének átadása, ahogy a polgármester fogalmazott: – Miniszterelnök úr üdvözletét küldi, én vagyok a postása.
    – Nagyon szépen köszönöm – mondta Gyuri bácsi –, elteszem a legkedvesebb emlékeim közé.
    Ezután hosszas, barátságos beszélgetés következett, hiszen Bálint gazda hosszú élete példát adott arra, hogyan lehet a sors szeszélyeit méltósággal elviselni. A szokásos polgármesteri kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka, nem érkezett egyértelmű válasz. Lehet véletlen, hogy így alakult – gondolkodott el az ország legnépszerűbb kertésze –, de nem is könnyű ezt megélni. Ha elmegy az orvoshoz, hogy csináljon már valamit a fájós lábával, csak megkérdik: Hány éves? Mikor megmondja, visszakérdeznek: Hát akkor mit akar? Igyon több vizet, az biztos használni fog. Hát ilyen nagy öröm százévesnek lenni...

kepfile

    A Helikon kiadó rövidesen könyvet jelentet meg Bálint gazda, a százéves kertész címmel, ebből ígért egy tiszteletpéldányt a polgármesternek. Majd megérkezett a Bálint gazdás torta, amiből a feleség, Antónia mindenkit körbekínált. A kertben sétálva Bálint gazda megmutatta a jövő gyümölcsfáit, amelyek karcsú orsómetszéssel alakított koronája kézmagasságban kínálja terméseit, s a fák valóban nagyon kis helyen elférnek.

kepfile

     Ezután következett a meglepetés: a polgármester Bálint gazdával elautózott a Sarjú utcába, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat telephelyére – készülőben van itt a tanyaudvar, ahol őshonos magyar állatfajokkal lehet majd találkozni. Itt kapott helyet Bálint gazda Gyümölcsöse, melynek fajtáit az ő javaslatai alapján szerezték be, s a szakszerű metszést ugyancsak Bálint gazda végezte tavasszal. Az őshonos magyar gyümölcsfák alatt tábla jelzi az eredetet, s egy külön bemutató megismerteti a látogatókat a karcsú orsómetszés technikájával. (F)

kepfile

     A karcsúorsó korszerű, könnyen ápolható koronaforma. Almánál hazánkban is elterjedt, körténél kevésbé. Csonthéjasoknál is alkalmazható. Törzsmagassága 50–60 cm, a fa 2–2,5 m magas. Tenyészterület igénye 4–8 m2/fa. A karcsúorsó koronaforma jellegzetessége, hogy csak a korona alapjánál van erősebb 3–4 vázága, a korona többi részét különböző korú termőgallyak alkotják.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez