Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659378
   « Vissza

Szemfenéki vizsgálat a cukorbetegség kiszűrésére a Gerő Optikában!

 « Cikkek és hírek 
2019. május 15.
 

kepfile

kepfile

   Magyarországi átlag szerint naponta három ember veszíti el a látását a diabéteszes retinopátia miatt. Évente ezer cukorbeteg vakul meg a szemfenék diabétesz okozta elváltozás miatt. A diabéteszesek 4,5%-a vak Magyarországon. A cukorbetegség előfordulása pedig világszerte növekszik, egyre több embert, és – ami még aggasztóbb – egyre fiatalabb korosztályt veszélyeztet a 2-es típusú diabétesz. Éves szűrővizsgálat mindenkinek ajánlott!

  A cukorbetegség szövődményei, melyek elsősorban az erek károsodásából fakadnak, veseelégtelenséghez, diabéteszes láb szindrómához és a szem ereinek károsodásához vagyis retinopátiához vezethetnek.
  A különböző szemfenék betegségek, bonyolult biokémiai folyamatok által érfal-károsodást okoznak. A retina ereinek sérülése következtében az érfal helyenként buborékszerűen kiboltosul, illetve áteresztővé válik, ennek következtében vérzések jelennek meg a látóhártyán. Ha a folyamat a retina központi területére terjed, azonnal panaszt, látásromlást eredményez.
  Amennyiben tovább fokozódik az elváltozás, akkor az ideghártyán új erek képződnek, amelyek gyengék, törékenyek, így belőlük kiterjedt vérzés indulhat a szem belsejének irányába. Ez olyan mértékű látásromlást idézhet elő, hogy a beteg vakságot él meg. A folyamat nagyon veszélyes, mert kezdeti időszakban, ha nem a centrumban jelentkezik, nem okoz tünetet. Nincs szemgyulladás, homályos látás, fájdalom, ami figyelmeztető jel lehetne.
   A szemfenék vizsgálatával a kezdődő retinopátia még az első tünetek megjelenése előtt felfedezhető, valamint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, macula degeneráció, illetve kibővült a szemfenéken előforduló szembetegségek kiszűrésével.

   A funduskamerás vizsgálat egyik fontos eleme, hogy a szembogár tágítása nélkül valósul meg. A kamera egy el­sötétített helyiségben, az emberi szem számára nem látható infravörös tartományban végzi a vizsgálatot, teljesen fájdalommentesen. Az elkészült fényképeket a Semmelweis Egyetemen értékelik ki nemzetközileg képzett szakemberek, klinikai orvosok felügyelete alatt.

   Mindez pedig beutaló és több hónapos várólista nélkül valósul meg. Miután a Gerő Optika is azon kevés üzletek közé tartozik, amelyik fundus kamrával rendelkezik, így Önnek annyi a dolga, hogy felkeressen minket, hogy feltérképezzük szeme állapotát.

Bejelentkezés a vizsgálatra: (06-1) 403-0702
A vizsgálat helye: 1165 Bp. Veres Péter út 110.

kepfile

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez