Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662100
   « Vissza

Tűzoltósági beszámoló

 « Tűzoltósági hírek 
2019. március 20.
 

Salamon Lajos tűzoltó ezredes a képviselő-testületi ülésen, mellette Kovács Péter polgármester és dr. Csomor Ervin jegyző. A kritikus létszámhiány eddig nem veszélyeztette a feladatok szakszerű ellátását.

kepfile

Salamon Lajos tűzoltó ezredes a képviselő-testületi ülésen, mellette Kovács Péter polgármester és dr. Csomor Ervin jegyző. A kritikus létszámhiány eddig nem veszélyeztette a feladatok szakszerű ellátását

 A tűzoltóság működését szabályozó törvény szerint a területileg illetékes parancsnok évente beszámol az önkormányzatnak a szervezet munkájáról. Erre került sor a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, ahol Salamon Lajos tűzoltó ezredes, a zuglói tűzoltóság parancsnoka írásban, majd szóban is beszámolt az eredményekről és a gondokról. Mint a beszámolóból megtudhattuk, az elmúlt évben 28 alkalommal jártak itt tüzet oltani, úgynevezett műszaki mentésre pedig 173 alkalommal került sor (ez általában valamilyen balesethez kapcsolódik, bár a kidőlt fák eltávolítása, illetve a vízzel elöntött pincék szivattyúzása is ide tartozik).
  Kereken száz alkalommal téves jelzésre indultak el – erről a szóbeli kiegészítésben megtudhattuk, hogy egyre több automata tűzjelző van a kerületben, és a megnövekedett szám a műszaki tévedésből leadott tűzjelzés darabszámát is növeli. Szándékosan megtévesztő jelzés egy alkalommal jött, de a tűzoltók hívásközpontja olyan korszerű informatikával van felszerelve, hogy a hívással egyidőben szinte mindent tudnak a bejelentőről. Megesett, hogy gyerekek viccből hívták a tűzoltókat, aztán este meglepődtek, mert az irányítóközpontból tájékoztatták telefonon a szülőket, hogy mivel is szórakoztak iskola után a gyerekek...
  A tűzoltóknál nagy gondot jelent a létszámhiány. Mint a parancsnok elmondta, korábban 5-600 fő is megjelent a toborzáson, legutóbb egyetlen érdeklődő akadt, aki tűzoltó szeretett volna lenni. Zuglóban is állandósult a létszámhiány, amin csak az enyhít, ha elromlik a tűzoltójármű – nem létező tűzoltó műszaki hibás kocsival nyilván nem mehet oltani... Rövidesen vége lesz egy tanfolyamnak, ahonnan három tűzoltó hozzájuk igazol, de a létszám ezzel még korántsem lesz feltöltve.
 A létszámgondok ellenére a zuglói tűzoltók beavatkozásainak eredményét az ellenőrző elöljárók és a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat is hatékonynak és jó színvonalúnak értékelte. Tűzoltási és mentési tevékenységüket az összeszokott állomány gyors, megalapozott és szakszerű munkavégzése jellemzi, amit a lakosság és az intézmények részéről érkezett elismerő és dicsérő levelek is igazolnak.
  A hivatásos tűzoltók a vonulásuk során az elmúlt évben kétszer koccantak más járművel, közlekedési balesetük egy esetben volt. A tűzoltó autók (szakszerűen: gépjárműfecskendők) 10-12 évesek, de koruktól függetlenül megfelelően karbantartott állapotban vannak.
  Szó esett a kerületbe tervezett tűzoltó bázisról is, amihez az önkormányzat ki is jelölt a Sarjú utcában egy alkalmas területet. De hiába készült el a megfelelő értékbecslés – emlékezett vissza Kovács Péter polgármester – a katasztrófavédelmi irányítás magasabb szintjén elakadt a kezdeményezés. Azóta a kerületi tűzoltóság ügye lekerült a napirendről, s bár a lakosság nagyon szeretné, felsőbb szinten valószínűleg nem támogatják az ötletet. A tűzoltóságnak félretett területet azóta más célra hasznosítja az önkormányzat. Feltehető, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság felsőbb szintjén nincs szándék arra, hogy a kerületben önálló tűzoltóság létesüljön. A beszámolót egyébként a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta. (Ferenci)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez