Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28665271
   « Vissza

Maszek vízi erőművet tervezett a Caprera-patakra

 « Cikkek és hírek 
2018. július 18.
 

kepfile

   A kerületi közterület-felügyelők több alkalommal is kaptak bejelentést arról, hogy valaki nagyon dolgozik a Caprera-patak alsóbb folyásánál, hogy az ér áthalad a HÉV-sínek alatt, és szaladósan indul a Szilas-patak irányába. A felügyelők némi keresgélés után (a Kukoricás utca végéből jobbra fordulva) meg is találták a tervezett vízi erőmű helyszínét. Az ismeretlen kivágta a környező fákat, és kövekből jó méteres gátat próbált emelni a patak elébe, hogy aztán majd a megduzzadó (megemelkedő) víz erejét valamiféle turbina forgatására használja fel, így nyerve olcsó közüzemi energiát a szolgáltatásokban szegény Caprera tér közelében.

  A Caprera-pataknak nem ez az első duzzasztása. A gödöllői kocsiút mentén (nagyjából a volt cinkotai strand területén) liba- és lóúsztató tóvá szélesedett egykor a kis patak, fentebb pedig a cinkotai grófnő, Batthyány Ilona magánfürdőjét táplálta a friss vizű patak, melynek vízhozama naponta eléri a 100 ezer litert.
  A patak nevét is a cinkotai grófnő adta, aki gróf Batthyány Lajos, a kivégzett első miniszterelnök lánya volt, Garibaldi nagy tisztelője. Az olasz szabadságharcos seregében menekült magyar honvédek és huszárok is harcoltak, s a győztes csaták euforikus hangulatában még az is szóba került, hogy átruccannak Magyarországra, s innen is kiverik a császári csapatokat. Garibaldi, mikor épp nem az olasz szabadságért harcolt, a Szardinia melletti Caprera szigetén gazdálkodott családjával (ellenségeiről a csökönyös szamarait nevezte el: a legcsökönyösebb neve az akkori Pius pápa nevét kapta), s a grófnő Garibaldi szigetéről nevezte el a fürdőjét tápláló kis patakot.
  E történelmi visszatekintés után még annyit a patakról, hogy ennek forrásvidéke igazi természeti gyöngyszem. Kocsival a Kukoricás utca végén érdemes leparkolni, majd a HÉV síneken átjutva a patak partján lehet elgyalogolni (néhol sárban) a pár száz méterre található forrásig. Itt egy betonkerítés belsejében bukkan fel a víz a földből, mely a fővárosban egyedülállóan tiszta – ezt bizonyítják a felső folyás szakaszán nagy számban megtalálható bolharákok, melyek csak a tiszta vízben élnek meg. A felső szakaszon rengeteg védett növény és állatfaj figyelhető meg.
  Tán ezért is szeretnek erre járni a kerület közterület-felügyelői, akik a tervezett vízi erőmű felbukkanása kapcsán még gyakoribb vendégek lettek a környéken. Egy alkalommal olyan szerencséjük volt, hogy sikerült rajtakapni azt az illetőt, aki épp a patak duzzasztásán dolgozott. A felügyelők az illetőt a helyszínen marasztották a bizonyítékokkal együtt, és nyomban hívták a rendőrséget. Kiderült, hogy a közeli Suba utcában lakik az illető, de hogy mit akart kezdeni az erőművi árammal, azt nem sikerült megtudni.
  A rendőrség természetkárosítás miatt indított eljárást – a tervezett kiserőművel megtermelhető mintegy 10 watt energiát (ami egy 10 W-os izzó folyamatos táplálásához elegendő) addig is más forrásból kell pótolnunk... (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez