Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28661825
   « Vissza

Az iskolavagyon közelgő átadása

 « Cikkek és hírek 
2016. december 6.
 

     A Fidesz kormány egyik jelentős lépése volt a közoktatás átszervezése. Ennek nyomán jött létre a szépnevű KLIK, ami legalább annyi bánatot, mint örömöt okozott a pedagógusoknak. Mikor ebből tüntetések lettek, Balog miniszter úr úgy vélte, hogy talán túltolták a biciklit, s újabb átszervezés következett. Ennek részeként felmerült az a gondolat, hogy legyen most már a megújult KLIK mindennek gazdája, tehát vegyék vagyonkezelésbe az önkormányzattól az iskolaépületeket (amit addig az önkormányzatok térítésmentesen biztosítottak, de az épületek kezelése, fenntartása önkormányzati feladat volt).

     Az elképzelés ellen látványosan foglalt állást Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere. A nyári hónapokban hangoztatott álláspontja ahol nincs gond az üzemeltetéssel, ott meg kellene hagyni az önkormányzatnak a feladatot. A képviselő-testület ezt az álláspontot megerősítette, s ezt el is küldték a minisztériumnak – eredménytelenül.

kepfile

A Sashalmi Tanoda boldog igazgatónője a felújított iskolaépület ünnepélyes átadásán. A jól sikerült megállapodás értelmében a felújítás jövőre folytatódik

    A vagyonátadásról szóló törvény megszületett, és az önkormányzatokat kötelezte az iskolaépületek átadására. A polgármester erre (törvénytisztelő polgárként) felhagyott az ellenállással, és megpróbált a helyzetből minél több előnyt kovácsolni.
   A XVI. kerület azért van különleges helyzetben,mert mind az iskolaépületekhez, mind az oktatás egészéhez sajátos önkormányzati programok kapcsolódnak az iskolafelújításoktól kezdve az iskolaválasztón, a pedagógusbálon át a kertvárosi pedagógiai napokig. Márpedig fontos lenne, hogy ezek a programok zavartalanul folytatódjanak.
    Hosszú tárgyalások után a novemberi testületi ülésre terjesztette be a polgármester a kidolgozott megállapodást. Ennek értelmében a korábbi programok megmaradnak, van, ami továbbra is önkormányzati finanszírozással és van, ami vegyes vagy tankerületi finanszírozással fog megvalósulni.
    Az iskolafelújításokat például a KLIK és az önkormányzat közösen finanszírozza, az iskolaudvar felújítást pedig az önkormányzat magára vállalta a jövőben is. Az ingyen tankönyv költségét szintén az önkormányzat fedezi addig, amíg az állam a teljes általános iskolai évfolyamon nem biztosítja az ingyenességet (most 5. évfolyamig ingyenesek a tankönyvek).
    Közösen viszi tovább a kerület a KLIK-kel a pedagógus bált, a pedagógiai napokat és a díszdiploma ünnepséget, az iskolaválasztó rendezvényt viszont mostantól a tankerület szervezi, mint ahogy az úszásoktatást is átvállalják 2017-től az önkormányzattól.
    A változás része, hogy a technikai személyzet is átkerül a tankerülethez. Minden technikai dolgozót legalább a mostani bérével vesz át a KLIK. Így ezentúl minden alkalmazott az igazgató hatáskörébe fog tartozni, ő dönthet arról, kivel szeretne együtt dolgozni.
   A sikeres megállapodásnak mindenki örült, leszámítva a Kertváros öt ellenzéki képviselőjét (MSZP-től a Jobbikig), akik leszavazták a megállapodást. Még szerencse, hogy a Fidesz-többség miatt nem náluk van a döntés joga, mert akkor nem lenne sem ingyen tankönyv mindenkinek, se ingyenes úszásoktatás, se pedagógusbál. De így szerencsére minden megmaradt. (F)

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez