Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655171
   « Vissza

Kik utaznak a Kertvárosból Rióba?

 « Cikkek és hírek 
2016. június 7.
 

kepfile

Esemény utáni csoportkép a Rióba indulókkal, (balról) Horváth János, a Kulturális és Sport Bizottság elnöke, Kovács Péter polgármester, Egri Viktória, Decsi Tamás, Decsi András, Decsi István, Abonyi János, az Ügyrendi Bizottság elnöke, ifj. Tomhauser István és Pánczél Gábor – a sportolók a polgármestertől kapott kerületi zászlókkal

    Amire négy éve nagyon vártunk, az végre megtörtént. Május 31-én az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör bemutathatta végre azokat a sportolókat és edzőket, akik a riói olimpián képviselni fogják a kerületet. A sportolók közül egy sportlövő, Egri Viktória és egy kardvívó, Decsi Tamás kvalifikálta magát a riói csapatba. Az előbbi – alig 18 esztendős gimnazista – a februári győri Légfegyveres Európa-bajnokságon lőtte döntőbe magát, és vívta ki az olimpiai szereplés jogát. A közönség a május 31-i rendezvényen először találkozhatott Vikivel, akiről csak az olimpiai részvétel kiharcolását követően derült ki, hogy a kerületben lakik. Ezúttal azonban nemcsak vele, hanem az edzőjével, Plichta Györgyivel (KSI SE), az édesanyjával és a sportlövészet felé őt elindító bátyjával is megismerkedhettek a nézők, akik olimpikonunk jóvoltából a légfegyveres lövészetből is ízelítőt kaptak.

   Decsi Tamást már jóval többen ismerik a kerületben. Köszönhetően annak, hogy ő régóta és köztudottan Árpádföldön lakik. Ráadásul 2008 óta nemcsak lakóhelye a XVI. kerület, hiszen az édesapja által a pekingi olimpiát követően megalapított Kertvárosi Vívó SE-nek is ő volt az első igazolása. S, hogy Tomi mennyire „jó vétel” volt, azt ismét bizonyította, hisz annak ellenére, hogy már többen is leírták őt, képes volt kiharcolni az olimpiai részvétel jogát. A dolgát nehezítette, hogy a riói programból kimarad a kardcsapat-verseny, így a versenyzőknek egyéniben kellett kvalifikálniuk magukat az olimpiára. Decsi Tomi, aki 2007-ben tagja volt a világbajnok kardcsapatnak, emellett egy ezüst- és három bronzérmet nyert már a vébéken, 2009-ben pedig az év vívója volt, immár rutinos olimpikonként a második ötkarikás eseményére készülhet.

    Rajtuk kívül már csak egy kerületi sportolónak van esélye a riói kvótára. Kiss Dániel, az Ikarus BSE Európa-bajnoki bronzérmes gátfutója ugyanis néhány hétig még megfuthatja az olimpiai részvétel szintjét. Ezt a nemzetközi szövetség 13.47 mp-ben állapította meg, melytől Dani messze van (idei legjobbja 13.95, de edzésen futott már 13.83-t is), de az esély megvan, s ha nem sérül meg, akkor biztos, hogy közelebb fog kerülni céljaihoz.

     A május 31-i eseményen bemutatkozott az a négy kertvárosi edző is, akik a versenyzőik révén ott lehetnek majd Rióban. A már említett Decsi Tamás mestere nem más, mint az édesapja, Decsi István, aki természetesen az olimpiára is el fogja kísérni a fiát. De ezúttal vele tart majd nagyobbik gyermeke, Decsi András is, aki tavaly nyár óta a másik kardozó olimpikonunknak, Szilágyi Áronnak az edzője. A Decsi család férfi tagjainak riói szereplése a május 31-i rendezvényen könnyeket csalt az itthon maradó édesanyának a szemébe, aki augusztusban velünk együtt a televízió előtt ülve fog majd szurkolni a fiúk sikeréért.
    A harmadik olimpikon edzőnk ifjabb Tomhauser István, az idén negyven esztendős Ikarus BSE Atlétikai Szakosztályának vezetőedzője, és aki a békéscsabai Baji Balázs révén juthat ki Rióba. Az Európa-bajnoki negyedik helyezett gátfutó 13.29 mp-ces országos csúcsa bőven az olimpiai szinten belül van, és, ha Balázs képes lesz ezt az időt Rióban is megfutni, akkor talán olyan eredményt is elérhet (döntő), melyre ma még kevesen számítanak.

      Negyedikként pedig Pánczél Gábor cselgáncs mesteredzővel találkozhatott a közönség a Harmónia teremben. A KSI SE vezetőedzője négy éve Londonban azzal vált ismertté, hogy a tanítványa, Joó Abigél egy súlyos sérülést követően fél lábon is továbbküzdött, és lett végül ötödik az olimpián. Akkor a tanítvány érem helyett „csak” hírnevet szerzett magának és az edzőjének, Rióban azonban remélhetőleg már az érem is összejön neki. Pontosabban nekik, mert hogy a riói olimpián már két Pánczél-tanítványért is szurkolhatunk. Abigél mellett ugyanis a hazai judosport egyik nagy ígérete, a 90 kg-os Tóth Krisztián is kvalifikálta magát, akit sokan az olimpia megnyerésére is esélyesnek tartanak.

    Ez volt a május 31-i állapot, amely korántsem teljes, a tornasportban ugyanis még csak ezután dönt a szövetség, hogy a kvalifikált versenyzők közül kit nevez az olimpiára. Márpedig a két szóban forgó tornász közül az egyiknek, Hidvégi Vidnek a mestere, Laufer Béla is a kerületben lakik. Ő tehát egy későbbi időpontban veheti át azt a kertvárosi zászlócskát, melyet Kovács Péter polgármester osztott ki a május 31-i rendezvényen a meghívott olimpikonoknak. A kerület vezetője azt kérte tőlük, vigyék magukkal a zászlócskát Rióba, melyet tegyenek ki a szobájuk ablakába, hogy több ezer kilométer távolságból is érezhessék a kerületiek szeretetét és biztatását. A kertvárosi ajándékot pedig egy helyi művész, Teszák Sándor karikaturista duplázta meg, aki minden olimpiai résztvevőnek rajzolt egy-egy rá jellemző humoros képet.                                                      Riersch Tamás

kepfile

Az esemény fénypontja volt, amikor a két olimpikon kipróbálta egymás fegyvereit. Előbb Egri Viktória tanította meg Decsi Tamást a speciálisan neki készített balkezes légfegyverrel lőni, majd Tamás tartott gyorstalpaló vívótanfolyamot Viktóriának, beállította a tartását, az állását, majd egy kitöréses fejvágást hárított látványosan

kepfile

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez