Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658983
   « Vissza

Kultúra-napi párbaj Mátyásföldön

 « Cikkek és hírek 
2015. február 17.
 

     Kinek van több élménye, illetve kinek van több olimpiai érme? Ez volt a témája annak a rendezvénynek, melyet a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör január 22-én a Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola könyvtárában tartott. A meghívott vendégek a legkiválóbb sportlövőink voltak, akik között nem mellesleg több mint 50 év volt a korkülönbség. A képzeletbeli párbajt a nagyobb sportmúlttal rendelkező dr. Hammerl László nyerte, aki pályafutása során négy olimpián három érmet szerzett, de fiatalabb „ellenfelének”, ifjabb Péni Istvánnak sem kellett szégyenkeznie a Nanjing-i Ifjúsági Olimpián szerzett egy-egy arany- és bronzérmével. 

kepfile

Ifjabb Péni István és dr. Hammerl László az érmekkel és a milliós értékű sportfegyverrel

    A szóbeli párbaj pedig nagyjából egyenlő volt, a két vendég ugyanis egyaránt bővelkedett ötkarikás élményekben. Dr. Hammerl László többek között arról mesélt, hogy miként lett neki egy menő bőrkabát a lövészruhája, s, hogy milyen nehéz volt a NOB versenybizottságának arról döntenie, hogy ki nyerje meg az 1964-es tokiói olimpiát fekvő lövésben. Persze, amit a sors akkor Hammerl Lászlónak adott, hogy az utolsó hibátlan sorozatának köszönhetően megelőzhette a vele szinte azonosat lövő amerikai riválisát, azt négy év múlva, Mexikóvárosban azonnal vissza is vette. Ott ugyanis hasonló elv alapján kapott ki a döntőben cseh riválisától. Ez utóbbi olimpia sztrorija volt, hogy Hammerlék nem azt az érmet kapták, amely járt volna nekik, ezért este az olimpiai faluban a szervezők kicserélték a dobogón nyakukba akasztott medáliákat.
     Ifjabb Péni István két frissen szerzett olimpiai érmet hozott magával. A Nanjing-i egyéni bronza mellé ugyanis egy egyiptomi lánnyal párban aranyat nyert a páros lövészet versenyében. Az előbbi érem várható volt tőle, ez utóbbi siker azonban a 17-nek rangsorolt egyiptomi lány miatt bravúrnak számított.
     A vendégek sok érdekességet meséltek a sportágukról. Egyrészt, hogy mennyit változott a technika az elmúlt ötven évben, hogy mi az oka az elmúlt olimpiák „sikertelenségének”, és, hogy milyen lehetőségek állnak a jelen reménységei előtt. Megtudtuk azt is, hogy ez bizony nem olcsó sportág, egy valamirevaló versenypuska több mint egymillió forintba kerül, s, hogy a versenyzőknek komoly összeget kell fizetnie a töltényekért is. Péni István például egy évben közel kétmillió forintot „lövöldöz el”, hogy felkészülhessen a versenyekre. Egy sportlövő felkészülése pedig vetekszik a fizikai sportágak képviselőiével, ifjúsági olimpiai bajnokunk például hetente együtt úszik a kajakosokkal, ám, hogy jó körülmények között (fedett lőtéren) lőhessen, kénytelen minden héten Komáromba utazni.
     A közönség tagjai közül sokaknak eszébe juthatott a mátyásföldi (Margit utcai) lőtér, mely már közel tíz éve zárva van, s mely létesítmény szinte teljes egészében lepusztult, miközben a legjobb magyar sportlövők edzőpálya nélkül maradtak. Ez azonban nem árnyékolta be a január 22-i rendezvényt, melyet a két vendég nemcsak a történeteivel, hanem a magukkal hozott olimpiai érmekkel, illetve sportfegyverrel is színesített. A Himnusz születésének napján ezúttal a fegyvereknek jutott a főszerep, a mátyásföldi iskola könyvtára azonban méltó díszlete volt a Kultúra napján megtartott rendezvénynek.
                                                                                                                                                Riersch Tamás

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez