Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.16. kedd
Csongor, Joakim
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28753810
   « Vissza

Egy kertvárosi lány a lisszaboni fesztiválon

 « Cikkek és hírek 
2014. április 1.
 

kepfile

    Hogy bővelkedünk tehetségekben, azt az alábbi példa is jól bizonyítja. Ezúttal ugyanis nem egy olyan fiatalt szeretnénk bemutatni, aki valamelyik kertvárosi utánpótlásműhelyből emelkedett ki, és nem is a mátyásföldi zeneiskolában pallérozódott. Ő egyszerűen csak egy tehetség, aki ezt a képességét sokáig magában dédelgette, majd egy váratlan fordulatot követően kiforrott, és azóta folyamatosan szárnyal.
      A fenti kijelentést annyiban azért cáfolnánk, hogy történetünk főszereplője, Varga Tímea Laura fiatalabb korában egy rövid ideig versenyszerűen atletizált is, sőt, az Ikarus BSE csapatával még érmet is szerzett a Budapest-bajnokságon. Talán jó futó is lehetett volna belőle, de neki más volt a rendeltetése. A zene sem állt távol tőle, ezt pedig kisdiákként a Móra Ferenc Általános Iskolában bizonyította, évekkel később pedig már a Babbas zenekar énekeseként kamatoztatta ezt a képességét. De a futás és az éneklés is csak egy fellángolás volt ahhoz a tehetségéhez képest, mely lassan túl van már a kibontakozáson.
    Március 13 és 23. között 13. alkalommal rendezték meg a Monstra Nemzetközi Animációs Filmfesztivált Lisszabonban. A rendezvénynek idén éppen Magyarország volt a díszvendége. De a Rákosszentmihályon élő Varga Tímea Laura nem ezért kapott meghívót a rangos nemzetközi eseményre. A 23 esztendős diák, a Moholy-Nagy Művészeti (régi Iparművészeti) Egyetem harmadéves hallgatója az őszt az Erasmus hallgatói mobilitási pályázat támogatásával a portugál fővárosban töltötte, ahol 3D-s animációt tanult. A lisszaboni hangulatról készített filmjét ekkor választották ki a fesztivál szervezői, s miután azt a kérésüknek és igényeiknek megfelelően átalakította, ez lett a 13. fesztivál beharangozó filmje, amit a portugál közszolgálati televízióban és a fesztiválon is bemutattak. Tímeát a szervezők a fesztiválra is visszahívták, ahol a Cinema Sao Jorge közönsége vastapssal jutalmazta a fiatal művészt. Varga Tímea Laura filmje tehát nem tartozott bele a versenyprogramba, de elmondható, hogy a legtöbbször vetített és a legnézettebb alkotás az övé volt. A magyar és a portugál tanárainak pedig egyöntetű volt a véleménye, hogy a jövőben a Varga Tímea Laura-animációkkal a nemzetközi fesztiválokon is számolni kell majd.
      A szentmihályi rajzfilmes a Móra Ferenc Általános Iskolában kezdte a pályafutását. Rendszeres résztvevője volt a kerületi számítógépes grafikai versenyeknek, ahol nem egyszer bizonyítania kellett a zsűrinek, hogy az általa beadott alkotásokat ő, és nem valamelyik hozzá közel álló felnőtt készítette. A tehetséges fiatal, hatodik után felvételt nyert a Szent István Gimnáziumba, ahol a reál szemlélet ellenére is megőrizte humán érdeklődését. Tagja volt az iskola színjátszó körének 11-12. évfolyamon pedig már maga is darabokat rendezett. Ekkortájt kevesebbet rajzolt, és úgy tűnt, nem is ezen a vonalon fog majd érvényesülni. A Pázmány Péter Tudományegyetem művészettörténeti szakán kapcsolódott be a felsőoktatásba, ám egy év után gondolt egyet, és beadta a jelentkezését a MOME-ra. Tehetségét bizonyítja, hogy elsőre felvették a nagyhírű intézménybe, ahol azóta is az animációs szak éltanulója. Lisszaboni sikerével az iskola (és természetesen a Kertváros) hírnevét is öregbítette. A film rövidített változata a http://www.youtube.com/watch?v=xbWr7Zm6-IM weboldalon tekinthető meg.

                                                                                                                                Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez