Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.25. csütörtök
Márk, Márkó, Márkus
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28823690
   « Vissza

Újévi interjú Kovács Péter polgármesterrel

 « Portaszolgálat 
2014. január 21.
 

kepfile

      – Tisztelt polgármester úr, az új esztendő kezdetén hogyan tekint vissza az óévre?
     – Az önkormányzat sikeresen zárta az elmúlt évet, több jutott fejlesztésre, mint eredetileg terveztük. Ez annak köszönhető, hogy év közben a Kormány részben átvállalta az önkormányzatok adósságát, így a mi korábbi kötvénykibocsátásunkat is, és a törlesztésre szánt összeget is beruházásra lehetett fordítani.

A felújított iskola

     – Külön kiemelném a fejlesztések sorából a cinkotai Batthyány Ilona általános iskolát, ahol 200 milliós összegért emeletráépítést hajtottunk végre, új könyvtár, új öltöző jöhetett létre. Ez azért különleges, mert az iskolák finanszírozása állami feladat lett, és az önkormányzatok úgy általában nemigen törődnek az iskolaépületekkel. Mi viszont folytattuk a korábban tervezett beruházást: két éve az iskola bejárata újult meg, majd jött az emeletráépítés, idén pedig, harmadik ütemként elkészül a hőszigetelés, nyílászáró csere és az iskolaudvar rendbetétele. Ez országos összevetésben is különlegesség az önkormányzati beruházások között

     – Nagyon sok minden épült idén is a kerületben, lehetne tudni, hogy milyen összeget fordítottak fejlesztésekre?
    – 2,4 milliár forintot, de a pontos   számvetés még nem készült el. Az ötven új utat építünk programból a múlt évben a 38. utcához értünk. Ezzel kapcsolatosan kiemelném, hogy a Főváros is nekilátott végre a hiányzó szennyvízcsatornák építésének. Amint a munkálatokat befejezték, az érintett utcák lakói – akik még nem tették meg – már jelentkezhetnek útépítésre. Biztatnám is őket, hogy gyorsan álljanak neki a jelentkezés megszervezésének.
     – A Tempó 30-as övezetekben végéhez közeledik a fekvőrendőrök kiépítése, csupán Cinkotán lesz néhány utca, ami kimaradt, de azért, mert ott még földutak vannak. Amikor itt sor kerül az útépítésre, azzal együtt készülnek majd el a fekvőrendőrök is.
     – Nyáron nagy buszterelések voltak az önkormányzati beruházások miatt...
    – Jelentős felújításon esett át a szentmihályi Batthyány utca, ahol egyúttal megépült a csapadékcsatorna is. Szintén csapadékcsatorna épült a Rákosi út egy hosszabb szakaszán. Ezek a beruházások kevésbé látványosak, de annál hasznosabbak. Az utóbbi időben ugyanis rengeteg gondot okozott a kerületben a hirtelen lezúduló nagymennyiségű esővíz. Az új csapadékcsatornáknak köszönhetően ez esővíz gyorsan eljut a Csömöri úti gyűjtőcsatornához. Ugyanez a gond Cinkotán a Simongát utcánál, melynek a legproblémásabb szakaszát idén leaszfaltozzuk, s egyúttal megoldjuk a csapadékvíz elvezetését is, hogy ott se legyen többet árvíz.
    – A Rákosi út említett szakaszán útfelújítás és parkolóépítés is történt. Ha már itt tartunk, megemlíteném a parkolók építését a Hermina út mentén az óvodától a játszótérig. Nagy beruházás volt az Erzsébet-liget parkolási és forgalmi rendjének átalakítása, a csapadékvíz-gondok megoldása. 

Lakótelepi komplex 

     – A múlt évben fordult elő először, hogy egy lakótelepen komplex felújítást végezzenek.
   – A Lándzsa utcai lakótelepen sokféle probléma volt, és ezeket együttesen oldottuk meg. Felújítottuk a zöldfelületeket, megoldottuk a parkolást, felújítottuk a közösségi tereket, játszóteret, és egy hiányzó utcát is megépítettünk. Az idei évben hasonló felújítást tervezünk a Szent Korona utcai lakótelepen. Nekiláttunk az orvosi rendelők felújításának, a múlt évben a Margit utcai rendelő került sorra, a program idén is folytatódik. Komplett felújítottunk négy óvodát: a Monoki utcait, a Lándzsa lakótelepen lévőt, a cinkotai Jövendő utcait és a Könyvtár utcai ovit: nyílászárókat cseréltünk, és hőszigetelést kaptak az épületek. Parkolókat építettünk a Hársfa utcai óvoda előtt.

Műfüves pályák

kepfile

Műfüves pálya átadás a Szent-Györgyi Albert iskolában

    – Két oktatási intézménybe is építettünk műfüves pályát: a Szent-Györgyi Albert általános iskola pályáját a múlt év végén avattuk, a Szerb Antal Gimnázium udvarában épült pálya is készen van, de a pályához vezető út és a világítás kiépítése még nem fejeződött be, és csak utána következhet az átadás. Megjegyzem, hogy a műfüves pályák építése idén is folytatódik: egy újabb nagyméretű, 110x65 méteres pályára nyertünk pénzt az MLSZ-től, ez a pálya az Ikarus sportközpontban létesül.
   – Köszönjük a részletes tájékoztatást, tisztelt polgármester úr, és a következő számunkban hasonló részletességel szeretnénk tudósítani az idei tervekről, addigra már bizonyára sikerül pontosan összehangolni az elképzeléseket az idei költségvetéssel. Olvasóink nevében is kívánunk feladatokban és eredményekben gazdag új esztendőt.
    – Köszönöm, és hasonló jókat kívánok mindenkinek, a következő számban pedig természetesen folytathatjuk a beszélgetést az idei év terveiről.
                                                                                                                                     Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez