Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663121
   « Vissza

Nagycsoportosok látogatása a Noé Állatmenhelyen

 « Cikkek és hírek 
2013. október 18.
 

kepfile

     Az Állatok Világnapját a Baross Gábor utcai Fecskefészek óvodában már 8 éve hagyományosan megünneplik. Idén október 3-án, csütörtökön ismét fantasztikus rendőrkutya-bemutatóra került sor a világnap alkalmából, amelyen a Fővárosi Büntetés Végrehajtási Intézet Venyige utcai telepéről Gregori Attila szervezésében érkeztek a különlegesen képzett németjuhász rendőrkutyák a gyerekek legnagyobb örömére és csodálatára.
    Példaként csak egy produkciót említenék, amelybe a gyermekeket is bevonták: az egyik rendőrkutya különleges képesítése, hogy bárhol megtalálja a rádiótelefont, a föld alól is előkeríti. A gyerekek eldugták különböző helyekre a rádiótelefont úgy, hogy a kutya nem láthatta, és mégis mindenhonnan előkerítette – a kicsik csillogó szemmel csodálták a kutyus hihetetlen érzékét.
    Az óvodában Kiss Edit óvónő szervezi rendszeresen ezt a napot, aki maga is nagy gyengédséggel viseltetik az állatok iránt. A szülők segítségével erre a napra a „beugró” valami állateledel, amelyet utána a XVII. kerületi Noé Állatmenhelynek adományoznak, megsegítvén ezzel a nehéz sorsú állatok ellátását. Az idei adományokat azonban nem csak egyszerűen elküldték a Noénak, hanem a nagycsoportos óvodások személyesen vitték el a rászoruló kutyusoknak. A buszt az óvoda saját költségvetéséből rendezte. Ez az élmény még jobban megerősítette a gyerekekben azt az érzést, hogy az embereknek nagy felelőssége van a rábízott (önként vállalt) állatok felé, hiszen ők a mi gondoskodásunkra vannak szorulva – amelyet nagyon sok szeretettel hálálnak meg.
    Edit néni rendszeresen – a szülőkkel együttműködve – vendégül lát otthonában az óvodából gyermekeket, akikkel közösen viszik el sétálni a kutyáit. Ott megtapasztalhatják az állattal való helyes bánásmód alapelveit, és azt a szívből jövő elkötelezettséget, amellyel Edit néni csodálatos példát mutat a gyermekeknek. Edit néni volt az, aki a legendás Beni kutya életét megszervezte imádott gazdája elveszése után. (Beni országos hírű lett, a kerületi önkormányzat fogadta örökbe – a kutya ugyanazon a helyen egy évtizede várja vissza elhunyt gazdáját.) Tavaly az árva kutyusnak még karácsonyfát is állított, amelyre a gyerekekkel együtt készítették a díszeket, s ami alá került Beninek a környék lakóitól sok kis apróság… A szeretet ünnepe nem lehet az emberek kiváltsága. Állatainknak legalább annyira szüksége van az imádott gazdi szeretetmorzsáira, mint egy gyermeknek édesanyja ölelő karjaira.
Edit néninek mindig van egy újabb célja, amely segíthet az állatoknak. Például nagyon jó lenne, ha végre lenne az Ó-Mátyásföldieknek egy kutyafuttatójuk, ahol az állatok biztonságban lehetnének szabadon. Azok pedig, akik bizalmatlanok az állatokkal, a kutyafuttató kerítésének túloldaláról figyelhetnék meg az állatok viselkedését. A gyermekeknek ez segítene abban, hogy kialakulhasson bennük a tisztelet az állatok iránt. A Fecskefészek óvoda csemetéi az óvónénik vezetésével a legjobb úton járnak az állatokkal való helyes, felelősség- és szeretetteljes kapcsolat kialakításában.

                                                                                                                                                                Szőke Kati

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez