Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657319
   « Vissza

Mérőórák veszélyei – százezres kötbért szab ki a szolgáltató

 « Portaszolgálat 
2013. október 18.
 

Nem kell ahhoz lopni, hogy az elektromos művek és a gázművek százezeres kötbért akasszon a figyelmetlen és óvatlan fogyasztó nyakába – a szerződés szerint elegendő a lopás (illegális vételezés) lehetőségét megteremteni, hogy kiszabják a hatalmas kötbért. Valószínűleg igazuk van azoknak, akik szerint a lopás felderítésében anyagilag is érdekelt szerelőket a lakásban egy pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni.

kepfile


     Árpádföldi lakótársunktól kaptunk kétségbeesett hívást a kö­zel­múltban: az áramszolgáltató 750 ezer forintot követel tőle a szokásos áramszámlán felül, mert állításuk szerint olyan állapotban találták a villanyóráját, amely alkalmas volt az áramlopásra.
     A történet öt évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor a család megvásárolta a házat. Rendben átjelentették és átíratták a fogyasztásmérőket, és ennek során az elektromos művek emberei le is fényképezték az órát, és akkoriban állítólag mindent rendben találtak. A szokásos évenkénti leolvasás (és fényképezés) során sem mondta nekik senki, hogy bármi baj lenne a plombákkal.
     Idén januárban köszöntött be a baj, amikor az Elmű emberei az ellenőrzés során közölték vele, hogy az egyik plomba sérült állapotban van. Ez akkor egy kis semmiségnek tűnt, hiszen ők soha hozzá nem nyúltak a plombákhoz – ha sérült, hát sérült, és alá is írták azt a jegyzőkönyvet, ami a sérülés tényét tartalmazta, s búcsúzóul jobbulást kívántak a kis plombának... Később arról kaptak értesítést, hogy az órát plombástól független szakértőhöz szállítják, és ha kívánnak, részt vehetnek a szakértői vizsgálaton. Mivel ez egy nap szabadságot igényelt volna, így kihagyták ezt a lehetőséget.

Szakértői vizsgálat

     A következő értesítés arról szólt, hogy a szakértői vizsgálat megerősítette a plomba sérülésének tényét: úgy volt összenyomva, hogy abból a drótot ki lehetett (volna) húzni, és ez lehetőséget teremt a szabálytalan áramvételezésre. Ezt a lehetőséget a fogyasztóval megkötött szerződés szankcionálja, és ez jelen esetben (a három fázisú mérő miatt) 750 ezer forint kötbér kiszabását jelenti.
     Ezzel gyakorlatilag kialakult a csapdahelyzet, amelyből egy profi jogász is csak nehezen mászna ki. Azt senki nem állította, hogy a szóban forgó időszakban történt-e bármiféle szabálytalan áramvételezés. Nem is állíthatta volna, hiszen a lakó havonta diktálta a fogyasztását, és az a téli-nyári időszakban állandó értéket mutatott. De mivel aláírta a papírt, hogy sérült volt a plomba, valamint a szakértői vizsgálatra sem ment el, olyan helyzet alakult ki, ami jogilag szinte védhetetlen. A kötbér jogosságát a szerződés tartalmazza, amit annak idején aláírt és vita nélkül elfogadott. A kötbérhez vezető feltételek pedig vitathatatlanul fennállnak. A lakónak ezek után nincs más lehetősége, mint hogy kifizesse a 750 ezer forintos kötbért – ha szépen kéri a szolgáltatót, akkor talán engedélyezi a részletfizetést...

     Másik történetünk a Tigáz szolgáltatói területén fordult elő. Itt egy bérelt lakásról van szó, ahol évek óta egyedül él egy pedagógusnő, a lakásba a gázóra-leolvasón kívül kizárólag a családtagjai járnak be. A legutóbbi leolvasás során közölték vele, hogy a gázóra sérült, ezért azt szakértői vizsgálatra kell szállítani. Kiderült, hogy a gázórán egy aprócska furat keletkezett ott, ahol az ezres számértékek forognak. A feltevés szerint ha ezen a lyukon valaki benyúl egy tűvel, akkor meg tudja akasztani az óra forgását.

Valaki megfúrta

     A szakértői vizsgálat ebben az esetben is megállapította, hogy az órát valamikor valaki tényleg megfúrta, és ezáltal az óra alkalmassá lett téve az illegális vételezésre. Hogy ténylegesen történt-e valóban illegális gázvételezés, azt senki nem állította, hiszen a gázfogyasztás évek óta állandó értéket mutat, és az arányos a lakás életvitel-szerű gázhasználatával. De nem is ez volt a kérdés, hanem az, hogy a szerződés alapján fennállnak-e a kötbérezés feltételei, amit a fogyasztó a szolgáltatási szerződés megkötése során magára nézve kötelezően elfogadott. És mivel a gázórán vitathatatlanul ott van az a kicsike lyuk, a kötbérezés feltételei kétségtelenül fennállnak. A kiszabott kötbér mértéke ebben az esetben 360 ezer forint volt – még jó, hogy a helyzetet kismértékben enyhítette az időközben bekövetkezett pedagógus-béremelés...
     Ha az internetes fórumokon körbenézünk, akkor százszámra találunk hasonló eseteket. Nyilván vannak olyanok, akikkel szemben megalapozottan lép fel a szolgáltató, hiszen az áramlopás és az illegális gázvételezés Európa egyik legmagasabb rezsiköltségeit produkáló országában nem tekinthető szokatlannak. Ám az igazi problémát az jelenti, hogy a fórumok tanulsága szerint a felderítést végző szerelők jutalmat kapnak azért, ha felderítenek egy-egy ilyen esetet, tehát anyagilag ösztönözve vannak a csalások feltárására. S miután a szerelő is emberből van kiképezve, hogyha jő a hóvége, hát megfúrja maga a gázórát, vagy megmágnesezi a mérőt, megbirizgálja kicsit a plombát, ha a kuncsaft nem figyel – legalábbis erre lehet következtetni a fórumokon közzétett esetekből.
     A hírek szerint egy televíziós csatorna rejtett kamerás felvétellel buktatta le a gázszerelőt, amint lelkesen karcolgatta, mágnesezte a gázórát, miután a lakót elküldte, hogy főzzön neki egy kávét... Csak feltételezni lehet, hogy ilyen módon került a furat a magányos pedagógusnő gázórájára, s hogy miként lazult meg a plomba Árpádföldön, azt szintén ki lehet találni.

kepfile

Kompenzált rezsicsökkentés?

     Azt még csak feltételezni sem merjük, hogy a szolgáltatók ilyetén akciója egy hatékony válaszlépés lenne a Fidesz által kitalált és végrehajtott rezsicsökkentés miatt megcsappant bevételek pótlására. Az viszont felettébb hasznos lenne, ha a bűnüldözésre hivatott szervek a maguk titkos módszereivel erednének az ilyen esetek nyomába, mert akár egyetlen eset is kimeríti a csalás fogalmát, hát még ha az ilyesmit netán szerevezetten követik el – ami az interneten található esetek nagy száma alapján igencsak feltételezhető!
     Olvasóinknak pedig melegen ajánljuk, hogy ha a szolgáltató embere érkezik hozzájuk leolvasásra, óracserére, akkor egyetlen pillanatig se hagyják magára, és folyamatosan ellenőrizzék, hogy mit csinál. A szolgáltatók embereinek többsége nyilván korrekt és becsületes ember, aki a saját anyagi haszna érdekében nem okoz száz­ezres kárt egy számára ismeretlen családnak, de sajnos nem lehet elsőre kideríteni, hogy ki  rendes és ki nem az – tehát a legfontosabb az óvatosság!   

                                                                                                                          Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez