Mindenki írja fel a naptárba, hogy 2013. október 5-én szombaton Szüreti Mulatság és Főzőverseny lesz a Sashalmi Piacon. Az egész nap a szüreti hagyományok bemutatásával és hangulatának felidézésével zajlik majd. Lesz szőlőpréselés, ahol a kicsik is kipróbálhatják magukat, lovaskocsizás, népzene- és tánc, „jó ebédhez szól a nóta” Bagdi Erzsivel, szüreti ételek főzőversenye (jelentkezés a piacon), este pedig a jó hangulatról a Fifty’s Heaven rock&roll banda fog gondoskodni! A főzőverseny nevezési díja 3500 Ft. Kezdés délután 1-kor. Sörpadot, tűzifát, tűz alátétet, asztalt a szervezők biztosítanak, az étel főzéshez minden hozzávalót a csapatok hozzák. Az ételnek magyaros jellegűnek kell lennie, tükröznie kell a szüreti hangulatot és legalább 6 adagot kell főzni. Nevezéskor az étel nevét meg kell adni. Az eredmények kategóriánként lesznek kihirdetve és kategóriánként lesznek győztesek is. A zsűri bírálja az asztalok, főzőhelyek díszítését is, mely lehetőleg ugyancsak a szüret jegyében készüljön el. Nagyjából ezt jelentette be Kozma Viktor, a piac vezetője a Sashalmi sörnapon (fenti képünkön Ocskó József RAFC-elnök társaságában látható). Aki viszont addig is egy kis különlegességet szeretne látni, látogasson ki vasárnaponként délelőtt a Kertvárosi Bolhapiacra, ahol (mint képünkön is látható) tücsköt-bogarat lehet kapni, sőt 500 forintos helypénzért bárki áruba bocsáthatja a saját feleslegessé vált holmiját a Sashalmi piacon, a Margit utca és a Thököly út találkozásánál.
Árak a piacon
Itt van (lesz) az ősz, itt van újra, hipp-hopp jön a tél, erre számítva is érdemes szétnézni a Sashalmi piacon. A mélyhűtőbe kívánkozik pár csomag zsenge kapor, zellerlevél, petrezselyem, gyalult tök. A konyhában ki lehet akasztani – dekorációnak is szép – pirospaprika-füzért, fokhagyma csokrot. A fokhagyma tudvalevőleg csodaszer, napi két gerezd fogyasztása javasolt. Főzött-sütött formában is hatékony – lásd aktuális receptünket –, de nyersen az igazi, ha a családi, társasági életet nem befolyásolja károsan. Igen erős baktériumölő hatással bír, pl. az első világháborúban sikeresen használták sebgyógyításra. Tele van antioxidánssal, fogyasztása segíti az immunrendszerünket, a candida (hüvely és szájpenész) osztódását megállítja. Érdemes eltenni pár üveg lecsót, egy-egy kanálnyi jót tesz majd télen a gulyás, pörkölt, húsleves ízének. Én hagymát, zsiradékot nem teszek bele: 2 kg paradicsom, 1,5 kg paprika. Felszeletelve felfőzöm egy szál zellerlevéllel, és dunsztolom. Ha önálló lecsóként használom majd fel, akkor pirítok majd füstölt szalonnával hagymát is hozzá. Zöldségárak: paradicsom 90-400 Ft, paprika 400 Ft, lecsópaprika 170 Ft, krumpli 128-200 Ft, hagyma 178-500 Ft, fokhagyma 898-990 Ft, zöldbab 350 Ft, sárgarépa 150 Ft, gyökér 590 Ft, leveles zeller 190-298 Ft, fejes káposzta 120 Ft, cukkini, tök 150-268 Ft, kovászos uborka 150-298 Ft, saláta 120 Ft, gomba 700 Ft, padlizsán 338 Ft. Baromfi: kacsacomb 1798-1890 Ft, csirkecomb 920-1150 Ft, mell 1050-1250 Ft. Sertéshúsok: csontos karaj 1380-1440 Ft, oldalas 1280-1440 Ft, lapocka 1440 Ft, comb 1390-1480 Ft. Marhahúsok: rostélyos 1550-1600 Ft, leveshús 1350-1400 Ft, lapocka 2100-2250 Ft, lábszár 1980-2150 Ft, felsál 2400 Ft. Gyümölcsök: szőlő 400-510 Ft, szilva 250-300 Ft, körte 328-430 Ft, alma 150-350 Ft, őszibarack 250-430 Ft, görögdinnye 80-148 Ft, sárgadinnye 198 Ft, banán 380 Ft, narancs 398 Ft. A tojás ára 27-30 Ft, házi tej 200 Ft, házi vaj 2135 Ft/kg, tehéntúró 980 Ft, házi tejföl litere 820 Ft, joghurt 800 Ft. Jó vásárlást kívánunk a Sashalmi piacon! Tóth |