Sosem látott hatalmas buli lett az április 20-ra meghirdetett Halfőző fesztiválból. Az ötlet eredetileg Metes Györgytől, a piaci halasboltot újabban működtető kereskedőtől származott, amit lelkesen felkarolt a piac vezetősége. Szombaton rendben lement a piacnap, majd egy óra körül sor került az ünnepélyes megnyitóra. A rendezvény fővédnöke, Szatmáry Kristóf parlamenti képviselő, államtitkár magasabb dimenzióba helyezve a fesztivált elmondta, hogy hazánkban viszonylag alacsony a halfogyasztás, viszont a magyar halételek igen alkalmasak lehetnek hazánk jó hírének terjesztésére. Ekkorra viszont már lobogtak a lángok a bográcsok alatt – 25 csapat nevezett be, tele volt emberrel az egész piactér a CBA-től a Thököly útig. A Halszaküzlettől minden versenyző kapott három kiló pontyot – amivel nem sokra ment, aki pl. a harcsapaprikást vette célba. Egy csapat kemencében készítette a halat, a mobil kemencét helyben meg is lehetett rendelni. A halnak nem kell sok idő, fél négy körül már járultak is a csapatok a főztjükkel a zsűri színe elé. A zsűri elnöke Opoczky Sándor mesterszakács volt, a kóstolásban részt vett Opoczky István mesterszakács, Kozma Viktor, a Sashalmi piac vezetője és Ernst László, a Submarine Station étterem tulajdonosa. A zsűrizés hosszan elhúzódott, eközben a rendezvény látogatói megkóstolhatták a finomabbnál finomabb halételeket – e sorok írója rozscipóba tálalt harcsapaprikást kapott. Fél hét is lett, mire a zsűri kikeveredett a különdíjak és az oklevelek okozta kalamajkából. Az eredményhirdetést Kovács Péter polgármester vezényelte le, első lett a Léhűtők főztje (bal felső képünkön), második a RAFC baráti köre, az összes többi induló pedig harmadik. Különdíjat küzdött ki mellbedobással a Ponty-Jó csapata. Az igazán jól sikerült mulatságot az MP3 trió fellépése zárta. (F)
Árak a piacon
Május idusa táján nagy esemény a Sashalmi piacon a parázskrumpli (350 Ft) megjelenése. Az ínyencek akkurátusan kiválogatják a 3-4 centiméteres egyedeket; ezek sülnek át jó ressre. Elég jól megmosni, megszárítani, majd héjastól forró olajon megsütni keverés nélkül, csak néha rázogatva. Mikor víztartalmát javarészt elveszítette, akkor sül ropogósra, másképp csak párolt-főtt krumpli lesz. Egy csokor petrezselymet félidőben vágunk bele, egy másikat a végén. Fejes saláta (100-135 Ft) illik hozzá bő sós-édes-ecetes vízben. A saláta egyébként nyugtató hatású is, tán ezért olyan békés állatok a nyuszik. Sajnos Uniós megmondó emberek ritkán fogyasztják, mikor rólunk van szó. További zöldségárak: krumpli 178 Ft, szép rózsa 350 Ft, újkrumpli 468 Ft. Fejes káposzta 150-170 Ft, kelkáposzta 290 Ft, zöldhagyma 120 Ft, hagyma 150 Ft, van már kovi ubi 698 Ft, zöldborsó is 798 Ft-ért. A paradicsom 598-690 Ft, karfiol 390 Ft, főzőtök 475-590 Ft, karalábé 130-150 Ft/db, spenót 445 Ft. Gyümölcsök: alma 230-248 Ft, Vilmos körte 598 Ft, kivi 300 Ft, eper 698-1100 Ft, narancs 198-350 Ft, mandarin 390 Ft, citrom 450-545 Ft, grapefruit 430 Ft, banán 380-450 Ft. A tojás ára 27-38 Ft, (a Magyar Hentes 40 Ft-os tojására nem lehet rácsukni a tojásos dobozt, mert nem engedi a hatalmas tojás), a házi tej 200 Ft. Csirkemell 1020-1100 Ft, comb 860-898 Ft. A marharostélyos 1550 Ft, pörköltnek a lábszár 1980-2050 Ft, ehhez, amíg lehet, öreghagymát használjunk, attól lesz a szaft sűrű és homogén. A sertéscomb 1350-1370 Ft, tarja 1350 Ft, dagadó 1250-1350 Ft, oldalas 1250-1350 Ft, a karaj 1420-1450 Ft-ba kerül. Újjászületett a halas bolt, gusztusos pultján hazai és tengeri halak pompáznak: busaszelet 1000 Ft, keszeg 800 Ft, füstölt tengeri halak, aki melegebb éghajlatra vágyik (és nem zenész), az talál itt afrikai harcsát (2570 Ft), a pisztráng 2340 Ft-ba kerül. Szép kínálat van virágból is, pl. a cserepes tátika 200 Ft, a mézvirág, paprikavirág, a teraszra szúnyogűző virág 150 Ft. Jó vásárlást kívánunk a Sashalmi piacon! Tóth |