Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28665134
   « Vissza

Együtt könnyebb – migráns gyerekek az óvodákban

 « Portaszolgálat 
2013. március 21.
 

kepfile

A cinkotai óvónők bemutatták, hogy a XVI. kerületben ők hogyan foglalkoznak a migráns gyermekekkel


     Az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében tartotta a kerületi óvodáknak ismeretterjesztő konferenciáját a Cinkotai Huncutka Óvoda Migránsok közöttünk címmel március 11-én. A rendezvény célja, hogy mint az egyik legtöbb vietnámi és más migráns lakosságot számon tartó kerület, pedagógiai intézményeink nagyobb figyelmet fordítsanak az ilyen gyermekek a magyar társadalomba történő integrálására, és mellette a magyar óvodások interkulturális nevelésére.
     A konferencia a Huncutka Óvoda által megnyert több mint 18 millió forintos pályázat és program sorozat szerves része, hogy a megszerzett tudást és ismereteket megoszthassák egymás között a kerület iskolái és óvodái. (A pályázat pontos megnevezése: TÁMOP „Színes világ. A hazánkban élő idegen ajkú gyermekek és családjaik integrációjának elősegítése. Interkulturális gondolkodásmód kialakítása.”)
     A konferencia első előadását Medjesi Anna, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület tagja tartotta, Migránsok Közöttünk címmel. A szerbiai magyar tanárnő ismertette a hazai migránshelyzetet és jogszabályi rendszerét. Habár még nem szenvedünk azokkal a migránsproblémákkal, mint a nagyobb nyugat-európai országok, az egyéb uniós tagországból és más 3. országból érkező családok létszáma napról napra növekszik. Így az óvodák és iskolák dolga, hogy támogatást és lelki támaszt nyújtsanak, mind a már európai kultúrához szokott, mind az ettől teljesen eltérő országokból érkező migránsok számára.
     A kollektív helyzetismertetés után, egy konkrét példa került terítékre. Morvai Mariann, a Pápai Városi Óvodák, Fáy András Lakótelepi Óvoda tagóvoda vezetője mutatta be programjukat.  Az ő helyzetük azért is különleges, mert a közelben található NATO Bázis miatt szerte Európából érkeznek hozzájuk gyerekek. Számokban kifejezve 30% migráns számára kell biztosítaniuk a gördülékeny beilleszkedést. A román, norvég, litván, amerikai és magyar gyerekek közös csoportmunkával fejlesztik interkulturális gondolkodásukat. A tagóvoda vezetője többek között bemutatta, milyen programokkal, és kultúra ismertetőkkel nevelik az óvodásokat.
     Egyelőre a migránskérdés még nem kapja meg azt a megfelelő figyelmet Magyarországon, amit érdemelne, így szakirodalom híján, csak a tapasztalatátadás maradt. Ennek jegyében tartotta meg előadását Együtt könnyebb címmel a Huncutka Óvoda két pedagógusa, Siklódi Melinda az Ostoros úti, és Sebály Zsuzsanna a Jövendő utcai tagóvodából. A cinkotai óvónők bemutatták, hogy a XVI. kerületben ők hogyan foglalkoznak a migráns gyermekekkel, ezzel mutatva utat a kerület többi pedagógusának.
     Zárásul pedig a foglalkozásokról készült videóval zárták a rendezvényt, ami alatt egy szlovák népmese fémjelezte a konferencia fő gondolatát. A rendezvényen résztvevő pedagógusok az interkulturális oktatás jegyében ajándékba kapták az Add a kezed, együtt könnyebb kiskönyvet, ami különböző országok rövid meséit tartalmazza. Siklódi Melinda, a projekt szakmai vezetője szerint a konferencia beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a kerület pedagógusai nagy érdeklődéssel fogadták a migráns gyerekekkel kapcsolatos tapasztalataikat. VA

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez