Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28665422
   « Vissza

Különleges kiadvány a kerületi olimpikonokról

 « Portaszolgálat 
2013. január 24.
 

kepfile

Teszák Sándor köszönti Németh Nyiba Sándort, aki ez alkalommal versekkel és dalokkal szórakoztatta a közönséget


     Az adatok azt bizonyítják, hogy egy mégoly csendes, békés kertvárosra is, mint amilyen – szerencsére – a XVI. kerület, ráaggatható a sportnagyhatalom jelző. Köszönhetően annak sok nagyszerű sportembernek, aki innen indultak el meghódítani a világot.
    Borovitz Tamásnak, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnökének is emiatt jutott eszébe egy, a kertvárosi olimpikonokat megörökítő könyv gondolata. No meg arról, hogy a kerület másik két „sporttörténésze”, Varga Ferenc újságíró és Teszák Sándor karikaturista pontosan tíz évvel ezelőtt már kiadott egy kerületi sportkönyvet – Hajós Alfrédtól Pais Péterig címmel –, melyben azokat a kertvárosi sportolókat gyűjtötték össze, akik bizonyítottan kötődtek a kerülethez, és a sportágukban legalább első osztályú szintig eljutottak. Az a könyv a hazai sportújságírás történetében is mérföldkőnek számított, hisz korábban még sosem jelent meg olyan sporttémájú könyv Magyarországon, melyben a fényképeket karikatúrák helyettesítették volna. Teszák Sándor zseniális rajzai és Varga Ferenc precíz információi a sportbarátok körében is népszerűek voltak, a könyv ugyanis hamar elfogyott, és az önkormányzatnak az igények kielégítése miatt egy második kiadásra is szüksége volt. De térjünk vissza a jelenhez! Borovitz Tamás, aki tíz éve még nem volt tagja az alkotógárdának, de a Hajós Alfrédtól Pais Péterig könyvben, mint röplabda-sportvezető maga is szerepelt, úgy gondolta, hogy az elmúlt tíz évben az általa vezetett olimpiai baráti körnek is köszönhetően olyan adatokra derült fény, amelyek az első kertvárosi sportkönyvben még nem szerepeltek. Éppen ezért gondolta úgy, hogy fontos lenne egy új kötetet is kiadni, s mivel 2012-ben olimpiát, ráadásul magyar szempontból egy rendkívül sikeres olimpiát rendeztek, az új könyv szerkesztési szempontjaként az ötkarikás játékokon való részvételt jelölte meg. S miért állítottam, hogy a Kertváros sportnagyhatalomnak számít? Mert a szigorú szűrés ellenére is – olimpikonból jóval kevesebb van, mint első osztályú sportolóból – összejött annyi adat, hogy az egy könyv témáját kiadja.
     A január 7-én a Corvin Művelődési Házban bemutatott Londontól Londonig című könyvben összesen 61 kertvárosi olimpikon sportoló pályafutásával ismerkedhetnek meg az olvasók. Köztük hárman a paralimpiákon képviselték a kerületet, hárman pedig sportvezetői minőségben kaptak fontos szerepet a játékokon. A könyvből az is kiderül, hogy kertvárosi mivoltunk ellenére két téli olimpikont is adtunk már a magyar sportnak. A többi sportember a nyári játékokon aratott kisebb-nagyobb sikereket. Aki átlapozza a kiadványt, az akár azt is kiszámolhatja, hogy a kertvárosi olimpikonok nevéhez összesen tíz aranyérem fűződik, márpedig ennyi elsőséggel még a nemzetek rangsorában is a középmezőnyben lenne a kerület.
    A január 7-i könyvbemutatóra meghívást kapott valamennyi, a könyvben szereplő – s még élő – sportoló, akik közül többen el is fogadták a szervezők meghívását. Füri Csilla öttusázó, dr. Géczi István ezüstérmes labdarúgókapus, dr. Karácsony István tornabíró, Keszthelyi Rudolf és Laufer Béla tornászok, Majsai Károly ezüst- és bronzérmes paralimpiai asztaliteniszező, Novák Dezső kétszeres olimpiai bajnok labdarúgó, Paulányi Magda atléta, Pásztor István és Peterman József kerékpáros, Tóth-Harsányi Borbála bronzérmes kézilabdázó, Mohácsi Ferenc bronzérmes kajakos és Viczián Vera sífutó személyesen vehettek át egy-egy példányt Kovács Péter polgármestertől, illetve a három alkotótól.

kepfile

Kovács Péter polgármester átadja a könyvet Novák Dezső kétszeres olimpiai bajnoknak, kerületi lakótársunknak


     A könyv 1300 Ft-os áron megvásárolható az Erzsébetligeti Színházban, illetve a kerületi könyvtárakban is találkozhatnak majd vele az olvasók. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kijelentsük, ez a könyv is a tíz évvel ezelőtti kiadványhoz hasonló népszerűségnek fog majd örvendeni. Teszák Sándor megint apai-anyait beleadott, a könyv pedig, dr. Hencsei Pál olimpiakutató szerint olyan kuriózumnak számít, amelyre más kerületekben és településeken is oda fognak figyelni, sőt, talán követni is fogják majd a kertvárosi példát.
     A történeti hitelesség kedvéért a Londontól Londonig kötet alkotócsapatában Borovitz Tamáson, Teszák Sándoron és Varga Ferencen kívül, Tóth András amatőr sportkutató és Dorogi Ferenc szerkesztő is helyet kapott.  A könyv kiadását pedig a XVI. kerületi önkormányzat támogatta.                                                          

                                                                                                                                            Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez