Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28665262
   « Vissza

Gazdára leltek az elkobzott lovak

 « Cikkek és hírek 
2012. december 13.
 

kepfile

      Régebbi olvasóink még emlékezhetnek rá, hogy néhány éve – egészen pontosan 2010. márciusában – az egyik Magtár utcai ingatlanról 13 lovat fogott be, és szállíttatott el az önkormányzat. A telek külterületi részén élő ménes akkoriban nagy indulatokat kavart. A szomszédok szerint az állatok egymás között szaporodtak, és rettentően rossz körülmények között éltek. A változó nagyságú ménes az állatvédők és a média érdeklődését is felkeltette. 2007 és 2009 között rejtélyes módon több állatot is megcsonkítottak, egyet pedig megmérgeztek.
      A külterületi rész miatt a tulajdonosra nem vonatkozott a kerület állattartási rendelete, de az önkormányzat a beérkezett panaszok miatt többször is ellenőrizte a lovakat. Ilyenkor mindig szabálytalanságokat állapított meg, ami miatt bírságot szabott ki a lótartóra. Ő azonban egyetlen fizetési felszólításnak sem tett eleget, sőt egy ízben állítólag a Polgármesteri Hivatal két ügyintézőjét is bántalmazta. Az önkormányzat ezután egy hatósági állatorvost is felkért arra, hogy az állattartás körülményeit ellenőrizze. A szakvélemény lesújtó volt: a lovak állapota azonnali beavatkozást igényelt. A kerület jegyzője ezért elrendelte a lovak elszállítását a Magtár utcai telekről, és ezzel együtt az állattartást is megtiltotta a területen. Egy márciusi reggelen a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi szakemberei, egy Pest megyei lómenhely képviselői, és az állatbefogók erős rendőri kísérettel kimentek a tanyára, ahol több mint ötórás küzdelemmel (és egy állatorvos által beadott nyugtatóinjekcióknak köszönhetően) valamennyi lovat befogták, lószállításra alkalmas teherautóra rakták, és a kijelölt helyre, egy Pest megyei állatmenhelyre szállították őket.
     A történet aztán a bíróságon folytatódott, a lovak gazdája ugyanis nem kívánt lemondani az állatok tulajdonjogáról. A pereskedés egészen a közelmúltig eltartott, addig a 13 állat az őrbottyáni Bottyán Equus Menhelyen éldegélt. A telepet működtető közhasznú alapítvány képviselője, Rédei Attiláné kérdésünkre elmondta, hogy a lovak műtétjeit és a tartását közel két éven át az állam finanszírozta.
      – A 13 lóból 15 lett, mivel két kanca már vemhes volt a befogáskor. A ménes egyébként két csődőrből, két heréltből és kilenc kancából állt. Akadt köztük egy-két csikó is. Sajnos az állatok nagyon rossz bőrben voltak, többen közülük maradandó károsodást szenvedtek. Az egyik lónak például a befogásakor triplájára volt dagadva a lába, a gazdája szerint azért, mert valamivel megvágta, amit ő Betadinnal kezelt. Nos, kiderült egy acélhurok volt a lábán, mely már az állat csontjába vágott. Ez a ló örökre sánta marad.
       A bíróság nemrég kimondta, a XVI. kerületi férfi nem kaphatja vissza az állatokat. Ezzel azonban az állami támogatás is megszűnt, az alapítvány tehát dönthetett: vagy örökbe fogadja az állatokat, vagy gazdát keres a számukra. Ez utóbbit választották, és az egyik népszerű közösségi portálra feltették, hogy a lovak ingyen elvihetők. A hírt több ezren osztották meg, a lehetőségre pedig közel hétszázan jelentkeztek. Ezek többsége azonban már az első rostán kiesett.
     – Volt, aki egy vágóhídról hívott bennünket, de az egyik állatra egy Olaszországba menő kamionos is jelentkezett. Mi azonban nem megszabadulni akartunk a lovaktól, hanem gazdát keresünk nekik, ezért csak olyan embernek adjuk az állatokat, aki alkalmas a lótartásra, ezen kívül vállalja, hogy soha nem adja el, nem fedezteti a pacikat, és lehetőséget biztosít a számunkra, hogy időnként magunk is ellenőrizhessük az állatok tartását.
      A lovak menhelyen történő tartásának állami finanszírozása december végén jár le. A menhely szakemberei pedig már napok óta járják a jelentkezőket, hogy személyes tapasztalatokat szerezzenek a lovak leendő otthonáról. Az állatok újdonsült gazdáit a legalkalmasabb jelöltek közül fogják majd kisorsolni. Rédei Attiláné még elmondta, hogy az árpádföldi ménes legidősebb lovát maguk fogadják majd örökbe, az az állat ugyanis a többinél nagyobb figyelmet és több törődést igényel. R. T.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez